Kulttuuri

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri kertoo Junnu Vainion tarinan – "Oli selvää, ettei mitään imitaatiota ryhdytä tekemään"

Junnu Vainiosta kertova musiikkinäytelmä Hämeenlinnan Uudessa Kesäteatterissa on kuvaus rakastetun laulunikkarin elämästä nousuineen ja laskuineen.
Heikki Mäkäräinen (vas.) esittää Juha "Watt" Vainiota ja Ilkka Merivaara hänen parasta ystäväänsä Reijo "Rempo" Tania Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin näytelmässä Kuva: AP Sarjanto
Heikki Mäkäräinen (vas.) esittää Juha "Watt" Vainiota ja Ilkka Merivaara hänen parasta ystäväänsä Reijo "Rempo" Tania Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin näytelmässä Kuva: AP Sarjanto

Kotkalainen ravintola Fennia oli 1950-luvulla yksi suomalaisen musiikin keskuspaikoista ja uusien tuulien sulatusuuni, jonka loiston aikoja on kuvattu elokuvassa Keisarikunta.

Fennian veljeskunnassa sai tulikasteensa myös nuori Juha Vainio, niin hyvässä kuin pahassa. Satamakaupungin ilmapiiristä kumpusivat Vainion tuotannon juuret, mutta myös railakas elämäntyyli, jonka hinta tuli maksettavaksi myöhemmin.

 

Näkökulmaan nuoruuden ystävän kautta

Hämeenlinnan Uudessa Kesäteatterissa pyörii tänä kesänä Otto Kanervan ja Mikko Kivisen käsikirjoittama musiikkinäytelmä Sellaista elämä on, joka kertoo lauluntekijän ja sanoittajamestarin elämästä noin 50 vuoden ajalta.

Keskeisessä asemassa tarinassa on nuoruuden ystävä Reijo ”Rempo” Tani, joka oli mukana monissa Vainion levytyksissä tuottamassa äänitehosteita. Näytelmässä Tania esittää muun muassa Kumman kaa -televisiosarjasta tuttu näyttelijä Ilkka Merivaara.

– Rempo oli kova showmies, laulaja ja jazzrumpali. Junnu kirjoitti hänelle hauskoja rallatuksia, joista tuli myöhemmin melkeinpä painolasti. Rempo olisi paljon mieluummin halunnut laulaa Albatrossin kaltaisia hienoja tarinoita, Merivaara kertoo.

– Näytelmässä Vainion hahmoon on yhdistetty useita läheisiä kavereita Kotkan ajoilta, joihin hän piti jatkuvasti yhteyttä. Jotkut heistä kuolivat viinaan, mutta niin Rempo kuin Junnukin lopettivat aikanaan ryyppäämisen.

 

Elisan hintasaarnaaja Junnuna

Vainion roolissa nähdään musikaaliartisti Heikki Mäkäräinen, joka on televisiomainoksista tuttu Elisan hintasaarnaajana. Hän kertoo lähestyneensä hahmoaan pikemminkin sisäisen maailmaan kuin ulkoisen jäljittelyn kautta

– Alusta asti oli selvää, ettei mitään imitaatiota ryhdytä tekemään. Yksi detalji otettiin kuitenkin mukaan lauluihin, ja se on hänen tapansa lausua r-kirjain, joka kuulostaa aika omalaatuiselta, Mäkäräinen sanoo.

Monet Vainion tunteneet ovat luonnehtineet häntä ujoksi ja syrjäänvetäytyväksi.

– Itse näen hänen tragediansa siinä, ettei hän osannut oikeassa elämässä sanoa asioita niin hyvin kuin lauluja kirjoittaessaan. Hän eli omassa maailmassaan ja oli tietyllä tavalla neroutensa vanki.

Juha Vainio. Arkistokuva.
Juha Vainio. Arkistokuva.

Ei pelkkää kivikkoa

Kostea elämäntapa ja vaikeiden vuosien aallonpohjat ovat vain yksi osa Junnu Vainion tarinaa. Vuonna 1976 tapahtuneen raitistumisen jälkeen syntyivät hänen rakastetuimmat kappaleensa.

Näytelmä pyrkii olemaan rehellinen ja kaunistelematon kuvaus ihmisestä, joka oli kaikkine virheineen inhimillinen ja auttavainen, lämmin ja herkkä.

– Esitys on tunteisiin vetoava ja ihan hemmetin hauska, olemme siitä tosi ylpeitä, Merivaara kehuu.

– Ja musiikkihan on sellaista ”abbaa”, että biisien takana on helppo seistä. Yksinkertaisen nerokkaita hittibiisejä, mutta helminä joukossa on myös 1960-luvun jazzrenkutuksia, joita ei tätä ennen ole tunnettu kuin ehkä Kymenlaaksossa.

 

Kertomisen arvoinen tarina

Näytelmässä kuullaan parisenkymmentä Vainion laulua, jotka on sovittanut esityksen bändiä johtava Tuomas Kesälä.

Ohjaaja Mikko Kivisen mielestä kappaleet ovat iättömiä ja ajattomia.

– Lauluissa on paljon huumoria, mutta teemoina nousevat usein esiin yksinäisyys ja nuoruuden kaipuu. Leimallista Junnulle oli lämpö, jolla hän henkilöistään kertoo, Kivinen pohtii.

– Junnun elämässä on mahtava draaman kaari. Vauhdikkaat nuoruusvuodet, pohjamutiin vaipuminen, siitä selviytyminen ja kuoleminen sydänkohtaukseen juuri siinä vaiheessa, kun kaikki oli hyvin. Se on kertomisen arvoinen tarina. HÄSA

Juha ”Watt” Vainio

Laulaja-lauluntekijä, iskelmäsanoittaja ja kansakoulunopettaja.

Syntyi 1938 Kotkassa, kuoli 1990 Gryonissa Sveitsissä.

Kahdesti naimisissa, viisi lasta. Esikoispoika musiikkituottaja ja sanoittaja Ilkka Vainio.

Tunnetuimpia omia kappaleita: Albatrossi, Vanhojapoikia viiksekkäitä, Käyn ahon laitaa, Vanha salakuljettaja Laitinen ja Kotkan poikii ilman siipii.

Sanoitti Veikko Samulin säveltämät hitit Katson autiota hiekkarantaa, Mun sydämeni tänne jää ja Tahdon olla sulle hellä.

Käännöstekstejä mm. lauluihin Kolmatta linjaa takaisin, Rööperiin, Muisto vain jää, Jokainen päivä on liikaa ja Hyvää huomenta Suomi.

Sellaista elämä on

Näytökset Hämeenlinnan Kaupunginpuistossa 29.6.–17.8.2019.

Esityksen ovat käsikirjoittaneet Otto Kanerva ja Mikko Kivinen, joka vastaa myös ohjauksesta.

Rooleissa Heikki Mäkäräinen, Ilkka Merivaara, Annika Eklund, Elina Lähde ja Petja Lähde.

Bändiä johtaa kapellimestari Tuomas Kesälä.

Puistossa on toista kesää katettu katsomo ja kahvilaan on valmistumassa viiniterassi.

Päivän lehti

28.2.2020