Kulttuuri Hämeenlinna

Hauhon kirkossa muistokonsertti – Hauholaislähtöinen Helvi Mäntyvaara sävelsi koko ikänsä

Muistokonsertissa Hauhon kirkossa esiintyvät Juhana Mattila (vas.), Marjaana Ritanen, Saija Siuko ja Juha Repo. Kuva: Ville Hautakangas
Muistokonsertissa Hauhon kirkossa esiintyvät Juhana Mattila (vas.), Marjaana Ritanen, Saija Siuko ja Juha Repo. Kuva: Ville Hautakangas

Hauhon kirkossa kuullaan keskiviikkoiltana Helvi Mäntyvaaran ja Matti Hannulan muistokonsertti. Tämän hieman erikoisen yhdistelmän on ideoinut Juha Repo, joka oli jo useita vuosia sitten suunnitellut Tampereen tuomiokirkon edesmenneen urkurin Matti Hannulan muistokonserttia.

Matti Hannula konsertoi aikoinaan monilla paikkakunnilla sekä Suomessa että ulkomailla. Niissä hän esitti myös muutamia hauholaislähtöisen Helvi Mäntyvaaran sävellyksiä. Niitä myös äänitettiin Tampereen tuomiokirkossa.

Tallenteen pohjalta syntyi ajatus järjestää yhteinen muistokonsertti, jossa esitetään Hannulan ohjelmistoon kuulunutta hengellistä musiikkia sekä Helvi Mäntyvaaran sävellyksiä. Konsertti toteutettiin tammikuussa Tampereella ja nyt on vuorossa Hauho.

Helvi Mäntyvaara o.s. Mikkola syntyi v. 1906 Hauhon Eteläisten kylässä. Mikkolan suku oli musikaalista, ja Helvin kiinnostus musiikkiin alkoi jo varhaisessa lapsuudessa. Helvi Mikkola opiskeli Helsingin yliopistossa pääaineenaan teoreettista filosofiaa. Sen lisäksi hän suoritti musiikkitieteen cum laude –kurssin professori Ilmari Krohnille.

Helvi Mäntyvaara sävelsi koko ikänsä. Kaikkiaan hän on tehnyt noin 80 sävellystä, joiden nuotit ovat säilyneet.

Helvi Mikkola toimi 1930-luvulla musiikinopettajana Otavan ja Lahden kansanopistoissa. Avioiduttuaan v. 1938 pastori Keijo Mäntyvaaran kanssa hän toimi pappilan emännän töiden ohella kuoron johtajana, kanttorin sijaisena sekä eri aineiden opettajana paikallisissa oppikouluissa Leppävirralla, Haapavedellä ja Kiukaisissa.

Muistokonsertissa esiintyvät muusikko Juha Repo, joka on mm. soittanut käyrätorvea Tampereen kaupunginorkesterissa, pianisti Juhana Mattila sekä nuoret laulajat Saija Siuko ja Marjaana Ritanen. Konsertti alkaa Hauhon kirkossa 10.4. kello 18.