Kulttuuri Hämeenlinna

Huoli ympäristöstä poiki kolmen taiteilijan yhteisen näyttelyn Hämeenlinnaan

Taina Rantala, Elina Autio ja Anna Sihvonen pystyttivät näyttelyn Galleria Paperihuoneelle. Kuva: Pekka Rautiainen
Taina Rantala, Elina Autio ja Anna Sihvonen pystyttivät näyttelyn Galleria Paperihuoneelle. Kuva: Pekka Rautiainen

Yhteiset kahvihetket ovat poikineet vuosien varrella kosolti ideoita. Niin kävi myös Anna Sihvoselle, Elina Autiolle ja Taina Rantalalle, jotka ovat hämeenlinnalaisen Galleria Paperihuoneen elokuun näyttelyn taiteilijat.

He pistivät pystyyn yhteisnäyttelyn Taloja puuta heinää, kun huomasivat jakavansa samanlaisia ajatuksia ja huolenaiheita.

Taiteilijakolmikko on työskennellyt vuosikymmenen verran samalla työhuoneella Helsingissä, jossa kahvipöydän ääressä keskustellaan kuulemma ajoittain kiivaastikin. Keskusteluun osallistuu myös joukko muita samassa paikassa työskenteleviä eri alojen taiteilijoita.

Yksi kierroksia nostattanut keskustelunaihe on ollut ympäristön tila ja tulevaisuus.

– Meitä kiinnostaa rakennusten ympäristö ja kaupunkiluonto. Kun rakennetaan tiiviisti, ei jää enää riittävästi miljöötä ympärille. Se ahdistaa, Sihvonen sanallistaa huolen.

Kaikki ovat asuneet jo pitempään pääkaupunkiseudulla, vaikka ovatkin alun perin muualta kotoisin. He ovat törmänneet kaupunkiluonnon jäävän jalkoihin eritoten nykyisessä asuinympäristössään, vaikka varmaan mikään suomalaiskaupunki ei ole tästä muutoksesta vapaa.

Sihvosen, Aution ja Rantalan mielestä kaupungeissakin pitäisi antaa olla myös vapaata joutomaata. Tämä näkyy myös taitelijoiden töissä.

Ikkunasta miellyttävä näkymä

He työskentelevät erilaisin grafiikan menetelmin, ja näyttelyn työt ovat puupiirroksia, fotogravyyreja ja monotypioita.

Kolmikko haluaa teoksillaan muistuttaa, että ihmiset eivät ole neutraaleja katsojia, vaan syvästi osallisia ja vastuullisia luonnon olentoja.

– Taide on elämäntapa, joka tarjoaa mahdollisuuden ilmaista itseään syvemmin.

Näyttelyn saaminen Hämeenlinnaan oli mieluista.

Yhtä lailla miellytti myös Galleria Paperihuoneen ikkunasta avautuva näkymä: vaikka vieressä meneekin katu, näkymät tarjoavat myös järvinäköalaa ja muutakin luontoa. Se saa taiteilijakolmikon pisteet. HÄSA

Taloja puutaa heinää. Näyttely Galleria Paperihuoneessa 29.8. saakka. Grafiikanpajalla elokuun ajan Paperihuone ry:n jäsentaiteilija Tiina-Katriina Mustosen puupiirroksista koostuva näyttely Hedelmistään puu tunnetaan.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic