Kulttuuri Hämeenlinna

11 lapsen äiti, iittalalainen Tarja Nurkkala tekee taidetta hitaasti ja hiljaisuudessa

Tarja Nurkkala kertoo, että hän tekee teoksiaan hitaasti ja hiljaisuudessa. Oma mielentila näkyy silti esimerkiksi naulojen ja pisteiden muodossa. Vasemmalla vanerista ja nauloista koostuva Sankari, oikealla vanerille maalatuista pisteistä muodostuva Avuton. Kuva: Esko Tuovinen
Tarja Nurkkala kertoo, että kulloinenkin mielentila näkyy töissä esimerkiksi naulojen ja pisteiden muodossa. Vasemmalla vanerista ja nauloista koostuva Sankari, oikealla vanerille maalatuista pisteistä muodostuva Avuton. Kuva: Esko Tuovinen

Iittalalainen kuvataiteilija Tarja Nurkkala on jo pitkään haaveillut näyttelystä Verkatehtaan Galleria Koneen tiloissa. Hän on käynyt katsomassa lähes kaikki Koneen näyttelyt, ja on ihastunut paikkaan.

Haave on nyt toteutunut, sillä gallerian tämän vuoden viimeinen näyttely esittelee Nurkkalan uusimpia töitä.

Kaikki työt tavallaan omakuvia

Työt näyttävät pelkistetyiltä, mutta lähempi tarkastelu näyttää elävän pinnan, erilaiset tekniikat ja ympäristön mukana muuttuvan lopputuloksen.

– Useimmin käytän materiaaleina vaneria ja mustetta. Teen työni vanerille, jolloin puun syyt ja kuviot tuovat jo valmiiksi yhden elementin teokseen, Nurkkala sanoo.

Hänen kuvansa muodostuvat useimmiten pisteistä, joita hän joko maalaa, rei’ittää tai naulaa. Pisteistä syntyy ihmishahmo tai esimerkiksi vaatekappale.

– Kuvien mallina olen käyttänyt itseäni, se on mielestäni rehellistä. Teokset ovat tavallaan omakuvia, vaikka samalla ne kertovat meistä kaikista, Nurkkala sanoo.

Tarja Nurkkala: Poikkeava (2018), muste, vaneri.

Näyttelyn nimi on Olennainen. Nurkkalan mukaan nimi tulee siitä, että hän halusi pysähtyä miettimään, mikä olemisessa on itselle tärkeää.

– Näyttelyn keskiössä on ihminen epävarmana, poikkeavana, huomaamattomana, avuttomana, särkyneenä ja samalla sankarina.

Esimerkiksi Huomaamaton-niminen työ koostuu vaneriin neulalla tehdyistä rei’istä. Kun työtä katsoo suoraan edestä päin, hahmo katoaa näkyvistä kokonaan.

Sankarin viitta sopii monelle

Sankari-kokonaisuus taas kostuu kolmesta työstä, joissa on sankarin viitta. Kaksi viitoista on tehty hakkaamalla nauloja vaneriin ja kolmas on koottu rikottujen peilien sirpaleista.

– Siitä näkee oman kuvansa katsomiskohdasta riippuen joko melko ehjänä tai aivan hajalla, Nurkkala sanoo.

Nurkkalan mukaan Sankari-taulujen idea tuli siitä, että ihminen kohtaa elämässään erilaisia vaikeuksia, joista kaikille ei voi yhtään mitään. Tulee suruja, jotka on vain pakko ottaa vastaan.

– Tavalla tai toisella niistä selvitään, ja se on sankaruutta. Lisäksi sankaruutta on myös se, että auttaa muita.

Hän kehuu, että Galleria Koneen valaistus tuo työhön oman hienon lisänsä. Peili heijastaa valokuvion lattiaan.

Kiitos suomalaiselle päivähoitojärjestelmälle

Yksi näyttelyn töistä on lattialla maton päällä. Se koostuu lasinsirpaleista ja jauhoksi murskaantuneesta lasista, ja näyttää aivan pitsiltä tai glitteriltä.

– Olen ottanut mallia kahdesta mekosta, yläosa on tyttäreni mekosta ja alaosa omastani. Teoksen nimi on Särkynyt, ja siitä jokainen voi tehdä täysin oman tulkintansa.

Särkynyt (2019) on tehty lasinsirpaleista ja jauheeksi murskaantuneesta lasista. Kuva: Esko Tuovinen
Särkynyt (2019) on tehty lasinsirpaleista ja jauheeksi murskaantuneesta lasista. Kuva: Esko Tuovinen

Tarja Nurkkala on kotoisin Limingasta, mutta hän on asunut Iittalassa jo pitkään. Hänellä on Aaro-puolisonsa kanssa 11 lasta, joista vanhin on 18-vuotias ja nuorin kaksivuotias.

– Olen päätoiminen kuvataiteilija. Suomalaista päivähoitojärjestelmää pitää kiittää, sillä ilman sitä ei varmasti yksikään työni olisi syntynyt. Päivähoitajat ovat varsinaisia arjen sankareita, Tarja Nurkkala sanoo.

Ennen Galleria Koneen näyttelyä Tarja Nurkkalan töitä on ollut viimeksi esillä Galleria Paperihuoneessa. Ensi keväänä hänellä on tulossa näyttely Sauvolan hyvinvointikeskukseen Iittalaan ja kesällä Lahteen. HÄSA

Tarja Nurkkalan Olennainen-näyttely on esillä Galleria Koneessa (Verkatehdas) 21. joulukuuta asti. Näyttely on avoinna ti-pe kello 11-18, la 11-16.

 

Tarja Nurkkala

Syntynyt vuonna 1977 Limingassa, asuu ja työskentelee Iittalassa.

Taidekoulutus: Limingan taidekoulu 1994-1995, Nordiska Konstskolan Kokkolassa 1997-1998, Kuvataideakatemia, tila-aikataiteen laitos, taiteen kandidaatti 1998-2002.

Osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin, Galleria Koneen näyttely kolmas yksityisnäyttely.

Hämeenlinnan taiteilijaseuran ja Ars Hämeen jäsen.

Päivän lehti

26.2.2020