Kulttuuri

Iittalan musiikkijuhlat tulee kantakaupunkiin – Ohjelmistossa iloa, riemua ja skandaalinkäryä

Konserteista enää yksi järjestetään Iittalassa, koska Hämeenlinnan keskusta vetää paremmin yleisöä.
Riitta Muikku-Piirainen ja Tuomas Nikkanen Wanhassa kutomossa, joka on yksi kesän festivaalin konserttipaikoista. Kuva: AP Sarjanto
Riitta Muikku-Piirainen ja Tuomas Nikkanen Wanhassa kutomossa, joka on yksi kesän festivaalin konserttipaikoista. Kuva: AP Sarjanto

Kolmatta kertaa järjestettävä Iittalan musiikkijuhlat laajentaa ensi kesänä niin reviiriään kuin ohjelmistonsa kirjoa. Kesäkuun alun nelipäiväisen festivaalin kuudesta konsertista viisi on tuotu Hämeenlinnan kantakaupunkiin ja klassisen musiikin lisäksi kuullaan argentiinalaista tangoa sekä gospelia.

– Ihmiset yksinkertaisesti löytävät paremmin konsertteihin Hämeenlinnan ytimessä, josta löytyy monia houkuttelevia kohteita. Myös musiikillisten genrerajojen ylittäminen tuntui hyvältä ja luontevalta ajatukselta, taiteellinen johtaja Tuomas Nikkanen sanoo.

Vaikka festivaali painottuu nyt keskustaan, järjestäjät vakuuttavat, että Iittalan musiikin kesä -yhdistys järjestää pitäjässä jatkossakin erilaisia konsertteja ja tapahtumia.

Musiikkijuhla avataan pianisti Janne Mertasen Chopin-illalla Raatihuoneessa torstaina 6. kesäkuuta.

– Mertanen oli minun idolini, kun olin teinipoika, Nikkanen tunnustaa.

– Hän voitti silloin Saksassa Chopin-kilpailun ja on sittemmin tehnyt monia kansainvälisesti huomattavia levytyksiä.

 

Aikansa suuri kulttuuriskandaali

Perjantain alkuiltaan on kehitelty tarinallinen konsertti Armas Järnefeltin, Maikki Järnefelt-Palmgrenin ja Selin Palmgrenin kolmiodraamasta. Sibeliuksen syntymäkodissa kello 16 esiintyvät tenori Kalle Virtanen, sopraano Riitta Muikku-Piirainen, pianisti Anna Kuvaja ja kertojana on Riitta Hietanen.

– Säveltäjä ja kapellimestari Armas Järnefeltin syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta, mutta asiaa ei ole musiikkimaailmassa paljonkaan huomioitu, yhdistyksen toiminnanjohtaja Riitta Muikku-Piirainen tuumaa.

– Maikki Järnefeltin rakastuminen Palmgreniin oli aikansa suuri kulttuuriskandaali, joka päättyi myrskyisään eroon.

Perjantaina kello 19 Ravintola Verkassa alkaa argentiinalainen show & dinner -ilta, jonka sooloesiintyjänä on nykytangon merkittävimpiin tulkkeihin kuuluva Martin Alvarado Buenos Airesista.

Lauantaina kello 15 vuorossa on Sibeliuksen sävellyksiin pohjautuva draamallinen Kukkien konsertti Wetterhoffin Wanhassa kutomossa. Runojen ja musiikin kautta elämän suuria teemoja käsittelevät Sibbesiskot, eli Liisa Hytti, Dóra Lukács ja hämeenlinnalainen Iina Sihvonen.

Naivistit Iittalassa -näyttelyssä Iittalan vanhassa puukoulussa kuullaan kuvataiteen innoittamaa pianomusiikkia. Tuomas Nikkasen Matka satuun -konsertti alkaa kello 19.

Festivaali huipentuu Ilon henki -konserttiin sunnuntaina 9. kesäkuuta kello 16 Vanajan kirkossa, jossa esiintyvät meksikolaissyntyinen laulaja-huilisti Beatriz Macias, Rock-Ola & Joe Fish duo, lauluyhtye Olennainen, Muikku-Piirainen & Nikkanen duo sekä naiskuoro Laulu-Siukut.

– Olin jo pitkään miettinyt, että olisi kivaa tehdä hengellinen konsertti, joka olisi riemukas ja ilontäytteinen. Luvassa on ainakin gospelia ja spirituaaleja, Nikkanen kertoo.

 

Taloudellinen tilanne haastava

Viime kesän festivaali päätyi taloudellisesti pakkasen puolelle, mutta tilannetta paikkasivat Yllätä ikuinen virta -oopperan lisäesitys Verkatehtaalla ja siihen liittyvät teemalliset konsertit.

– Teimme kovan työn ja menimme taiteellinen puoli edellä. Oopperan kanssa otettiin iso riski, Muikku-Piirainen sanoo.

– Onneksi saimme apurahaa monesta eri paikasta. Yhdistyksellä on vielä velkaa, mutta eteenpäin mennään. HÄSA

Iittalan musiikkijuhlat 6.-9.6.2019 Hämeenlinnassa.