Kulttuuri Hämeenlinna

Iittalan naivistinäyttely on avoinna maaliskuun loppuun asti, mukana vahvoja naisia ja vieras Japanista

Pirkko Valo: Viljan uni. Kuva: x
Pirkko Valo: Viljan uni. Kuva: x

Naivistit Iittalassa -säätiön talvinäyttelyssä on esillä runsaasti feminiinistä energiaa ja vierailija Japanista.

Esillä on Pirkko Valon laaja teosnäyttely, joka täyttää Iittalan vanhan puukoulun yläkerran kokonaan.

Alakerrassa on esillä Tarja Polarin teoksia monelta eri vuosikymmeneltä, Asta Pulkkisen ja japanilaisen Shin Tanakan yhteisnäyttely sekä 30 taiteilijan Nykynaivistit yhdessä Taidelainaamon tiloissa. Näyttelyjä täydentää aulashopin tarjonta.

Viime talvesta hyvät kokemukset

Naivistisäätiön asiamies Ulla Heinonen kertoo, että viime talven hyvien kokemusten perusteella Puukoulun näyttelyt ovat avoinna maaliskuun loppuun saakka.

Pirkko Valon maalaukset vievät katsojan Pohjois-Suomen shaamaanien maille ja mystisten naisten luo. Hänen näyttelyssään korostuvat kolme teemaa: vahvat naiskuvat, nainen ja lapsi -kuvaukset sekä parisuhteen kuvaus.

Pirkko Valon työt ovat usein pienikokoisia, intiimejä kurkistuksia taiteilijan maailmaan ja tarinoihin. Pieni koko selittyy myös käytännöllisellä seikalla: Valo työskenteli keittiön pöydän ääressä.

Asta Pulkkiselle Japani on ollut koko taiteilijauran ajan merkittävällä sijalla. Taiteen tekemisen rinnalla hän on muun muassa suunnitellut naivistisia koruja Japanin suurimmalle tavaratalolle, Mikimotolle.

Shin Tanaka: Punahilkka

Yhdessä Pulkkisen kanssa esittäytyy hänen ystävänsä, japanilainen taiteilija ja kuvittaja Shin Tanaka. Tanaka käyttää maalaustensa peruspintana rantahiekkaa Akashin alueelta, jossa hänen työtilansa sijaitsee. Hän kerää hienointa aaltojen huuhtomaa hiekkaa, puhdistaa sen suolasta ja kuivattaa auringossa.

Lahjoitusteoksia nyt esillä

Tarja Polari teki runsaan lahjoituksen Naivistit Iittalassa -säätiölle vuonna 2018. Osa töistä oli esillä kesänäyttelyssä, mutta kaikkia maalauksia ei saatu mahtumaan ison osallistujamäärän vuoksi. Niinpä Polarin työt ovat esillä nyt Naivismin talvessa.

Polarin työt ovat toisaalta perinteistä suomalaista naivismia, toisaalta abstraktimpaa, pop-taiteeseen viittavaa, jopa shokeeraavaakin taidetta.

Kuraattori Hannu Castrén näkee Polarin teoksissa feminiinistä energiaa, primitiivistä ja alkukantaista voimaa. Ajatukset pujahtavat väistämättä Etelä-Amerikan inkojen ja mayojen värikkäisiin kuvastoihin.

Naivismin talvi -näyttely avautuu Iittalan vanhalla puukoululla lauantaina 16.11.2019 ja se on avoinna aina 31.3.2020 saakka lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-17. Ryhmiä otetaan tilauksesta vastaan myös muina aikoina.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään taidekahvila sekä sunnuntaisin työpajoja. Ensimmäisen työpajan aiheena 17.11. on vahamaalaustekniikka, jota tulee opettamaan taiteilija Inka Hannula. HÄSA