Kulttuuri

Kiia Karjalainen sai idean naistenlehdistä – Nyt Iittalan puukoulussa on näyttely, jonka teoksilla ei ole nimiä

Taideopiskelijoiden näyttely on lopputyö ja uuden alku.
Kiia Karjalainen (edessä) ja Sari Kekkonen kuuluvat 19 taideopiskelijan ryhmään, jonka näyttelyn toinen osa kestää lokakuun puoliväliin saakka. Kuva: Esko Tuovinen
Kiia Karjalainen (edessä) ja Sari Kekkonen kuuluvat 19 taideopiskelijan ryhmään, jonka näyttelyn toinen osa kestää lokakuun puoliväliin saakka. Kuva: Esko Tuovinen

Viiva ja värit kylpevät luonnonvalossa Iittalan vanhassa puukoulussa olevassa taidenäyttelyssä. Totutusta poiketen esillä ei ole naivismitaidetta, vaan noin parinkymmenen taideopiskelijan lopputyönäyttely.

Jännittävän näyttelyn rakentamisesta kurssilaisille teki se, että kurssin ohjaava opettaja Antti Oikarinen halusi oppilailtaan seinälle kokonaan uusia töitä.

– Näyttely-kurssi alkoi puoli vuotta sitten. Lähtökohtaisesti näyttelyyn ei saanut tuoda jo aiemmin kurssilla valmistuneita töitä, vaan meitä kannustettiin tekemään täysin uusia teossarjoja näyttelyä varten, kertoo Kiia Karjalainen.

Kasvoja somessa ja naistenlehdissä

Karjalainen sai idean värikästaustaisiin kasvokuviin naistenlehdistä. Kasvokuvia on nykyään esimerkiksi some täynnä, kun ihmiset ottavat selfieitä.

– Kasvokuvat kiinnostavat, vauvatkin kiinnittävät ensimmäisenä huomiota ihmisen kasvoihin.

Tekotapana hän käytti tempera-tussi-yhdistelmää. Temperassa värin kiinnitysaineena käytetään muun muassa munankeltuaista.

Näyttelykuvansa hän on nimennyt kaikki nimettömiksi.

– Jätän jotain katsojan mielikuvituksen varaan, jokainen saa nimetä kuvan itse, Karjalainen perustelee.

Ryhmä antoi lisää itsevarmuutta

Karjalaisen kurssikaveri Sari Kekkonen käsittelee maalauksissaan muistoja ja niiden hiipumista.

– Ne kuvastavat isoja muutoksia. Vaikka teema on raskas, niin nämä työt syntyivät puhtaasta tekemisen ilosta.

Kekkonen ja Karjalainen kehuvat saaneensa opinnoista ja yhteen hitsautuneesta ryhmästä lisää itsevarmuutta taiteen tekemiseen.

– Vietimme tiiviisti aikaa yhdessä, ryhmän välille on kasvanut vahva luottamus. Kritiikkiä voi antaa toiselle hyvässä hengessä.

Taitava kaksikko on saanut perusopinnoista työkalut taiteen tekemiseen tulevaisuutta varten. Jatkossa vain mielikuvitus on rajana.

– Jatkossa voi keskittyä rohkeamman ilmaisun ja kädenjäljen kehittämiseen, Karjalainen sanoo.

Monella ruusuinen kuva

Leipäänsä kaksikko ei odota saavansa taiteella.

Yleensä suurinta arvostusta nauttivat kuolleet taiteilijat. Se näkyy erityisesti klassikkoteoksissa, joiden hinnat pyörivät tähtitieteellisissä summissa keräilijöiden ansiosta.

– Taiteen tekemisen taustalla ei pitäisi olla ajatus suurista rahoista. Monella onkin aika ruusuinen kuva, että taiteella pystyisi elättämään itsensä. Siihen pystyvät vain harvat, Karjalainen ja Kekkonen toteavat.

Heidän mukaansa lopputyönäyttelyssä on jonkinlainen jännityskaiku loppumisesta.

– Tämä tarkoittaa kuitenkin uutta alkua, sillä nythän se kurssilla opitun soveltaminen vasta alkaa, ja toivottavasti jatkuu mahdollisimman pitkään.

Lapin yliopiston 35 opintopisteen kuvataiteen aineopintojen kurssikokonaisuuden järjesti Hämeen kesäyliopisto Vanajaveden opiston tiloissa. HÄSA

 

Oikaisu 1.10.2019:
Taideopiskelijoiden näyttelystä kertovassa jutussa oli virhe. Opiskelijat ovat suorittaneet 35 opintopisteen laajuiset kuvataiteen aineopinnot 25 opintopisteen perusopintojen lisäksi. Jutussa mainittiin virheellisesti 25 opintopisteen taideopinnot.

Viivan ja värin tarinoita Iittalan vanhassa puukoulussa

Lopputyönäyttelyn toinen osa pidetään 2.–12.10.2019 Iittalan puukoulussa osoitteessa Hollaajantie 2.

Näyttelyn toteuttivat taideopiskelijat, joiden opinnot järjestettiin yhteistyössä Vanajaveden opiston, Hämeen kesäyliopiston, Lapin avoimen yliopiston kanssa.

Taiteilijat: Tuovi Hakala, Nea-Mari Heinonen, Riikka Rajapuro, Jaana Rantanen, Ilma Tahvanainen, Kirsti Tawast, Minna Tienhaara, Tanja Turpeinen, Tuula Viuha.

28.9. päättyneessä näyttelyssä oli esillä Marjaleena Etulan, Raija Jokipiin, Nora Kanervan, Kiia Karjalaisen, Sari Kekkosen, Riitta Keski-Nisulan, Elise Lehikoisen, Päivi Mäkelän, Kirsti Makkosen ja Tuire Toivolan töitä.

Avoinna

Taidenäyttely on avoinna arkisin kello 12–19 ja viikonloppuisin kello 11–17.

Päivän lehti

28.1.2020