fbpx
Kulttuuri

Ikävä saa siivet Buenos Airesissa – keskiviikkoillan elokuva palkittiin Cannesissa parhaasta ohjauksesta

Wong Kar-wain moderni klassikko kertoo tarinan miesparista, joka on onneton yhdessä ja kyvytön tekemään asialle mitään. Kuva: Nonstop Entertainment Ab

Happy Together

Yle Teema & Fem klo 21.45

**** Ohjaaja Wong Kar-wai teki läpimurtonsa neonvaloa hehkuvilla hongkongilaisilla kotiseutuelokuvilla. Happy Togetherissa hän uskaltautui maailman toiselle puolen Buenos Airesiin, Argentiinan ja tangon pääkaupunkiin. Tony Leung ja Leslie Cheung esittävät kaupunkiin saapunutta aasialaista miesparia. Suhde on alkanut haaleta, mutta onneton olo sentään yhdistää Yiu-Fainia ja Po-Wingiä.

Ohjaaja Wong on ansioitunut levottomien tuntojen tulkkina, mutta Happy Togetherissa myös seisahtuneet hetket hengittävät. Christopher Doylen upea kuvaus ja Astor Piazzollan musiikki antavat onnen etsinnän, mustasukkaisuuden ja koti-ikävän kuvaukselle siivet. Elokuva palkittiin Cannesissa parhaasta ohjauksesta. (Hongkong 1997)

Talvisydän

TV2 klo 13.50

***Jussi Hiltusen lyhytelokuva pakkaa pariinkymmeneen minuuttiin palan pohjoisen talven elämää. Ville Virtanen on katumuksen kalvama taksikuski, jonka takapenkille oman tyttären (Linda Tuomenvirta) ikäinen Rosa Salomaa istuu. Tämä kertoo, että on joutunut raiskatuksi, mutta totuus on tällä kertaa suhteellista. (Suomi 2015)

Boy Erased

TV5 klo 22.00

*** ”Eheytys” on irvokas nimi sille pakotukselle tai särkemiselle, jossa nuoren ihmisen seksuaalisuus yritetään saada vastaamaan omia stereotypioita. Jotenkin ei yllätä, että Joel Edgertonin elokuvalla on tosipohjaa. Lucas Hedges on Jared, jonka homous on Amerikan ahdasmielisellä raamattuvyöhykkeellä kauhistus. Äidin rakkaus kyllä riittää, mutta kun isä sattuu olemaan sekä pastori että autokauppias, on miehen malli perheessä kiveen kaiverrettu. Varsinaista maanikkoa elokuva ei kuitenkaan tästä tee, vaan itse kunkin taustaa yritetään ymmärtää. Nicole Kidmanilta ja Russell Crowelta olisi kyllä irronnut särmikkäämpääkin roolityötä. (USA 2018)

Menot