Kulttuuri

Ilopillerit hauskuuttavat vanhuksia – Hämeenlinnalainen harrastajanäyttelijäryhmä kiertää vuodeosastoja ja vanhainkoteja

Ilopillereiden esityksissä huumori kumpuaa arkisista asioista. Asko (Risto Saarinen) ja Eeva (Leena Jokinen) ovat sopineet netissä treffit bussipysäkille. Luvassa on väärinkäsityksiä näytelmässä Mummojen hurahdus. Kuva: Sara Aaltio
Ilopillereiden esityksissä huumori kumpuaa arkisista asioista. Asko (Risto Saarinen) ja Eeva (Leena Jokinen) ovat sopineet netissä treffit bussipysäkille. Luvassa on väärinkäsityksiä näytelmässä Mummojen hurahdus. Kuva: Sara Aaltio

– Aijai, kohta saadaan piiskaa, sanoo pyörätuolissa istuva mies Vanajaveden sairaalan osastolla 2.

Kysymys ei ole kuitenkaan osaston potilaiden kurittamisesta vaan huvittamisesta. Piiskalla pyörätuolimies viittaa luutaan, joka talonmiehen rouvaksi pukeutunut Markku Kettunen sutii osaston lattiaa.

”Talonmiehen rouva” Markku Kettunen on pitkän linjan vapaaehtoistyöntekijä.

Käynnistymäisillään on eläkeikäisistä harrastelijanäyttelijöistä koostuvan Ilopillerit-näytelmäpiirin esitys Mummojen hurahdus.

– Esiinnymme pari kerta vuodessa vuodeosaston potilaille. Kansanomaiset hauskat tarinat tuovat muistoja mieleen. Osa potilaista nauraa pitkästä aikaa. Se on hyvä, sillä monella sairaalla nauru saattaa unohtua, kertoo Ilopillereiden vetäjä Ritva Tähti.

Kaikkiaan Ilopillerit esiintyy kymmenkunta kertaa vuodessa. Näytelmät ovat noin tunnin mittaisia.

– Idänpään torpan yhdessä esityksessä katsojia oli jopa kuusikymmentä. Jotkut ovat nähneet tietyt esitykset jo kolmeen kertaan, Kettunen kertoo kysynnästä.

Ilopillerit-ryhmän Paavo Rantanen (vas.), Toivo Hakkarainen, Enni Kilpeläinen ja Paavo Jokinen juuri ennen h-hetkeä ”lämpiössä” eli Vanajaveden sairaalan 2-osaston parvekkeella. Harrastajanäyttelijäryhmä esiintyy kymmenkunta kertaa vuoden aikana.

Ritva Tähti käsikirjoittaa ja ohjaa näytelmäpiirin esitykset. Noin 15 hengen ryhmä loihtii yhdessä lavasteet.

– Ihmiset nauttivat esiintymisestä kovasti. Varsinkin kun yleisö eläytyy mukaan.

Näytelmäpiiri pyörähti käyntiin Hämeenlinnan Sisälähetyksessä vuonna 2014. Nykyisin se toimii Setlementin suojissa.

Uutta väkeä ei tällä hetkellä näytelmäpiiriin mahdu, mutta Tähti lupaa kirjoittaa uutta tarinaa ensi syksyksi.

– Syksyllä saatetaan hyvinkin tarvita lisävoimia. Esityksissä voi heittäytyä jälleen nuoreksi, Tähti iloitsee. HäSa

 

Päivän lehti

15.7.2020