Kulttuuri Hämeenlinna

Itsensä ympärille kietoutuneet sykkyrät imaisivat kuvanveistäjän maailmaansa – Katso video

Pahkat ovat toimineet innoittajana Hanna Vahvaselän näyttelyyn Galleria Koneessa.
Galleria Kone jäi Hanna Vahvaselän mieleen jo parin vuoden takaa, jolloin Hämeenlinnassa oli hänen ystävänsä näyttely.Rakastan valkeata kuutiota. Vaikka monet taiteilijat ovat halunneet pois perinteisestä galleriaympäristöstä, minulle valkoinen puhdas näyttelytila on aina ollut mielekäs. Kuva: Esko Tuovinen
Galleria Kone jäi Hanna Vahvaselän mieleen jo parin vuoden takaa, jolloin Hämeenlinnassa oli hänen ystävänsä näyttely.Rakastan valkeata kuutiota. Vaikka monet taiteilijat ovat halunneet pois perinteisestä galleriaympäristöstä, minulle valkoinen puhdas näyttelytila on aina ollut mielekäs. Kuva: Esko Tuovinen

Kohtaaminen kuopiolaisessa metsässä ei jättänyt kuvataiteilija Hanna Vahvaselkää rauhaan.

Etsiessään toiseen projektiin sopivia esiintymispaikkoja hän näki puun, jonka kyljessä oli valtavankokoinen pahka.

Samainen pahka on nyt nähtävillä videon välityksellä, mutta useita lajitovereitaan aivan livenäkin Hämeenlinnan Galleria Koneessa.

Puun kanssa koko ikänsä työskennellyt Vahvaselkä työsti aiheen ympärille Eräs Pahka -näyttelyn, jonka kaikki teokset ovat valmistuneet tämän vuoden aikana.

– Pahka syntyy, kun puu saa kolhun tai vaurioituu. Siinä voi nähdä vertauskuvan myös elämään ja taiteeseen, jossa usein on taustalla jonkinlaisia murtumia, Vahvaselkä sanoo.

Seinään ja irti seinästä

Näyttelyn kantava teema on seinään törmäämisen kokemus.

Vahvaselkä haluaa nostaa esiin myös käsityöläisyyden ja modernismin perinnettä sekä kuvien ja värien merkityksellisyyttä.

– Olen uuden äärellä. Teokseni ovat olleet esittäviä ja niissä on ollut värejä, mutta nyt ei ole. Teokseni ovat myös alkaneet vyörymään tilaan, irti seinästä ja raameista.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näyttelyä varten Vahvaselkä on hankkinut oikeita pahkoja ja -esineitä netistä, kirpputoreilta ja puusepältä.

– Kun pahkat olivat työhuoneellani, ne olivat kuin olioita tai hahmoja, jotka katselivat minua. Pahkathan ovat sellaisia itsensä ympärille kietoutuneita sykkyröitä.

Hän on myös hionut ja käyttänyt uudelleen vanhoja teoksiaan sekä kierrätyspuuta.

– Meidän kaikkien on pakko muuttaa suuntaa ja suhdettamme materiaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Esko Tuovinen
Hanna Vahvaselkää ensimmäisenä innoittaneen savolaispahkan voi nähdä Galleria Koneessa videolta. Kuva: Esko Tuovinen

Vahvaselkä palasi yliopistolle parin vuosikymmenen jälkeen, kun hän suoritti kuvataiteen pedagogiset opinnot Aalto-yliopistossa. Senkin vaikutus näkyy hänen viimeaikaisissa töissään.

Hän kävi opintojensa ohessa japanilaisen vesiväri-puupiirustuksen kurssin. Se vaatii rauhallisuutta ja tarkkaa keskittymistä, mikä ei ole kuulemma Vahvaselälle luontainen toimintatapa, mutta muutamia tällä tekniikalla syntyneitä teoksia on myös Hämeenlinnassa.

Hän on myös käyttänyt japanilaista sumi-mustetta teoksen värittämiseen. Lisäksi hän on käsitellyt puuta teoksiinsa muun muassa hiomalla, kaivertamalla ja polttamalla.

Puu on ollut mikkeliläisen Vahvaselän materiaalina koko hänen taiteilijauransa ajan.

– Se on tullut aika sattumalta. Puu on pehmeä, miellyttävän tuntuinen ja se kuitenkin elää koko ajan, Vahvaselkä kuvailee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Esko Tuovinen
Hanna Vahvaselän materiaali on ollut puu läpi hänen taiteilijanuransa. Kuva: Esko Tuovinen

Hän ei koe olleensa erityinen erä- tai metsäihminen, kunnes havahtui kasvaneensa Mikkelissä, jossa on metsäinen luonnonsuojelualue aivan keskustassa.

– Siinähän luontosuhde on syntynyt kuin huomaamatta. HÄSA

Hanna Vahvaselkä: Eräs Pahka – eli näyttely siitä miten taiteilija törmäsi seinään, sekä muutamia muita kohtaamisia Galleria Koneessa Hämeenlinnan Verkatehtaalla 22.9.2020 asti.

Hanna Vahvaselkä

Syntynyt 1973, asuu Mikkelissä.

Opiskelut: 1999 kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta, 2019 kuvataiteen maisteri kuvataidekasvatuksesta Aalto- yliopistosta, 1993–94 Lahden taideinstituutti, 1992 Oriveden opisto.

Yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea vuodesta 1996.

Yhteis- ja ryhmänäyttelyissä Suomen lisäksi Saksassa ja Tshekissä.

Teoksia mm. valtion, Paulon säätiön, Suomen Taideyhdistyksen, Jenny ja Antti Wihurin rahaston, Helsingin kaupungin sekä Swanljungin taidekokoelmissa.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic