Kulttuuri

Janakkalan Barokki pyöräilee tänä kesänä papin, lukkarin ja talonpojan perässä

Janakkalan Barokki järjestäytyy joka vuosi Pyhän Laurin kirkon urkujen ja muiden vanhojen soitinten ympärille.
Ensemble Gamut! -kollektiivin Juho Myllylä, Helsingin Barokkiorkesterin Aapo Häkkinen ja Sibbe-siskojen Iina Sihvonen saapuvat kaikki vanhan musiikin perässä Janakkalan Barokkiin kesäkuun lopulla. Kuva: Esko Tuovinen
Ensemble Gamut! -kollektiivin Juho Myllylä, Helsingin Barokkiorkesterin Aapo Häkkinen ja Sibbe-siskojen Iina Sihvonen saapuvat kaikki vanhan musiikin perässä Janakkalan Barokkiin kesäkuun lopulla. Kuva: Esko Tuovinen

Pappi, lukkari, talonpoika… Tästä sangen tunnetusta suomalaisesta lorusta ja polkupyöräilystä lähti liikkeelle Janakkalan Barokin tämänvuotisen ohjelmiston uutuus.

Lauantaina 29. kesäkuuta toteutettava Pappi, lukkari, talonpoika -kierros kattaa sisäänsä kolme erilaista konserttia kolmessa erilaisessa tapahtumapaikassa. Tapahtumapaikoista kaikki ovat pyöräilymatkan päässä toisistaan.

– Vastaavanlaisia pyöräkierroksia on järjestetty esimerkiksi Saksassa, missä ne ovat olleet hyvin suosittuja. Vaikka tietenkään konsertteihin ei ole pakko tulla pyörällä, ja ne toimivat myös itsenäisinä tapahtumina, festivaalin ja Helsingin Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen sanoo.

 

Sibbe-siskot aloittavat lauantain

Pyöräkonserttien kierros alkaa Tervakoskella sijaitsevalta Napialan Wanhalta koululta Sibbe-siskojen ulkoilmakonsertista.

– Kyse on draamallisesta konsertista, jossa Sibeliusta on sovitettu lauluyhtyeelle, kertoo Sibbe-siskoissa laulava Iina Sihvonen.

Hän soittaa kokoonpanossa myös viulua. Sihvosen lisäksi Sibbe-siskoihin kuuluvat Liisa Hytti, Dóra Lukács ja Veera Tapanainen.

– Meistä kaikki laulavat. Lisäksi kokoonpanossa on kaksi viulua, huilu ja piano, joita soitamme soittimia vaihdellen.

Sibbe-siskot on saanut alkunsa nelikon Sibeliuksen syntymäkodissa pitämistä konserteista. Muusikot olivat alkaneet kutsua toisiaan sibbesiskoiksi, mistä yhtyeen nimi lopulta muodostui.

 

Ensemble Gamut! tarjoaa vanhaan uutta kulmaa

Napialasta kierros jatkuu Tarinmaan vanhaan pappilaan Janakkalaan. Se on tapahtumapaikkana ensimmäistä kertaa mukana. Tarinmaa on keväällä edesmenneen kirjailija Juha Vakkurin kesäkoti.

– Meillä oli Juhan kanssa ollut jo aiemmin puhetta tapahtumien järjestämisestä Tarinmaalla, ja nyt tuli sopiva hetki. Ehdimme sopia konsertista ennen hänen kuolemaansa, Janakkalan viestintäpäällikkö Leena Joutsenniemi kertoo.

Tarinmaalla lavalle nousee Ensemble Gamut!, joka esittää vanhaa musiikkia ja kansanmusiikkia uudella kulmalla. Kollektiivin nokkahuilisti Juho Myllylä kertoo kokoonpanon keskittyvän aikansa populaariin, maalliseen kansanmusiikkiin.

Nykypäivään musiikkia tuodaan elektroniikan eli erilaisten efektien ja samplejen avulla.

– Elektroniikka tuo vain lisäväriä musiikkiin. Meidän ytimessämme on kansanmusiikki, ja pysymme sille uskollisina, Myllylä sanoo.

Myllylän lisäksi Ensemble Gamut! -kollektiivissa esiintyvät Aino Peltomaa (laulu, keskiaikainen harppu ja perkussiot), Anna-Maaria Oramo (keskiaikatyylinen cembalo) ja Mikko Ikäheimo (luuttu).

 

Torpparimuseolla soivat luonnonmateriaalit

Kierros päättyy Laurinmäen torpparimuseoon, missä perinnemuusikko Minna Hokka esittelee ja soittaa rakentamiaan paimensoittimia.

Hokka pitää myös sunnuntaisessa Lasten barokissa työpajan, jossa hän opettaa lapsille erilaisten luonnonmateriaaleista tehtävien soitinten tekoa.

– Hän osaa käyttää erittäin monipuolisesti erilaisia materiaaleja, kaikkea, mikä luonnossa voi soida, Lasten barokista vastaava kulttuurituottaja Anna-Milla Vainio kertoo.

 

Tänäkin vuonna harvinaisia soittimia

Janakkalan Barokin kantavana ideana vuodesta toiseen toimivat vanhat soittimet. Aapo Häkkinen kertoo festivaalin ohjelmiston rakentuvan Pyhän Laurin kirkon ainutlaatuisten urkujen ympärille.

– Urkukonsertti on joka vuosi fiksattu elementti ohjelmistossa. Sitä odotetaan meiltä.

Tänä vuonna Pyhän Laurin kirkossa kuullaan myös Helsingin Barokkiorkesterin gamba-yhtyettä, jossa soi neljä erikokoista viola da gambaa.

Ensemble Gamut! tuo lavalle puolestaan keskiaikaistyylisen cembalon, clavicembalon, joka on Suomessa hyvin harvoin kuultu ja ylipäätään harvinainen soitin. Sitä soittava Anna-Maaria Oramo on tiettävästi ainoa suomalainen, joka soitinta osaa soittaa.

– Yhtään tällaista soitinta ei ole säilynyt tähän päivään saakka, vaan se tunnetaan ainoastaan kirjojen kuvista, joiden perusteella nykyiset clavicembalot on rakennettu, Häkkinen kertoo. HÄSA

Janakkalan barokki

Vanhan musiikin festivaali 28.–30.6.2019 Janakkalassa.

Järjestäjinä Helsingin Barokkiorkesteri ja Janakkalan kunta.

Tapahtumapaikkoina Pyhän Laurin kirkko, Napialan Wanha koulu, Tarinmaan vanha pappila ja Laurinmäellä sijaitsevat Keltainen Talo ja torpparimuseo.

Lapsille sunnuntaina oma Lasten barokki, jossa Barokkimatka-konsertti, työpajoja ja mahdollisuus tutustua torpparimuseon näyttelyyn.

Tarkempi ohjelma ja lisätietoa: www.janakkalanbarokki.fi

Päivän lehti

21.1.2020