Kulttuuri Riihimäki

Jännitysromaanin rakentamisessa Markku Hattulaa kiinnostavat eniten ihmissuhteet

Riihimäkeläinen Markku Hattula on tuottelias kirjailija. Kuva: Sanna-Katja Pohjalahti
Riihimäkeläinen Markku Hattula on tuottelias kirjailija. Kuva: Sanna-Katja Pohjalahti

Ihmisiä katoaa, jotkut joutuvat murhan uhreiksi. Taustalla kohoaa Olkiluodon ydinvoimala.

Tässä on riihimäkeläisen Markku Hattulan ja tamperelaisen Arto Seppälän tuoreen jännitysromaanin Suopursuja vainajille näyttämö. Tällä viikolla ilmestyneessä teoksessa arvoituksen ytimessä kamppailevat yksinäiset sudet Teresa ja Jouni.

Ydinvoimala on näyttävä miljöö, mutta kaikkein eniten kirjailijoita kiinnostavat ihmisten väliset suhteet ja niiden jännitteet.

– Tämä tulee varmaan näytelmistä, joita myös olemme kirjoittaneet yhdessä. Ne kuitenkin perustuvat vuoropuhelulle ja toiminnalle. Dekkarissa ei niinkään ole kyse poliisin tutkimuksista, Hattula kertoo.

 

Romaani rakentuu kahden päähenkilön vuorotteleville näkökulmille. Näin romaani on myös kirjoitettu: Seppälä kirjoitti aluksi Teresan osuudet ja Hattula Jounin.

– Kun Arto pyysi minua mukaan projektiin, hänellä oli jo tekstiä, jonka näkökulmahenkilönä oli Teresa. Minä lisäsin tarinaan Jounin. Jännitysjuonen lisäksi mukana on vahvasti henkilöiden menneisyys. Kun tapahtumat kehittyvät, haudatut asiat nousevat esiin, Hattula kuvailee.

Hattula ja Seppälä ovat tehneet yhteistyötä jo toistakymmentä vuotta. He ovat kirjoittaneet yhdessä paitsi näytelmiä, myös sketsejä ja kirjoittamisen oppaan. Suopursuja vainajille on heidän ensimmäinen yhteinen jännitysromaaninsa.

Heidän työtavakseen on vakiintunut laatia työsuunnitelma kasvokkain ja sitten työskennellä tahoillaan. Välillä soitellaan ja keskustellaan yksityiskohdista sähköpostitse.

 

Hattulan uralle mahtuu niin novelleja, lastenkirjoja, tietokirjoja kuin sotakirjojakin. Karisto julkaisi hänen esikoisnovellikokoelmansa vuonna 1989. Sen jälkeen kirjoja on tullut niin Karistolta, Maahengeltä kuin Minervaltakin.

Hattulalla on myös oma kustantamo, reilut kymmenen vuotta toiminut Tekstitalli. Tuorein teos on sen listoilta.

Kirjailijat kiertävät kertomassa jännäristään niin molempien asuinseuduilla kuin rannikollakin. Heitä kuullaan Riihimäen kirjastossa 4. maaliskuuta. HÄSA

 

Markku Hattula ja Arto Seppälä: Suopursuja vainajille. Tekstitalli 2020.

Päivän lehti

26.2.2020