Kulttuuri

Linna Jazzin jatko vaarassa: Syksyn aikana selviää, pannaanko festarin pillit pussiin

Festivaalin taiteellinen johtaja Timo Lehto on heittämässä hanskat tiskiin.
Linna Jazz on saanut viimeisimmät vuodet 10 000 euroa kaupungin tukea tapahtuman järjestämiseen. Linnanpuiston ilmainen puistokonsertti on ollut suosittu tapahtuma. Kuva: Pekka Rautiainen
Linna Jazz on saanut viimeisimmät vuodet 10 000 euroa kaupungin tukea tapahtuman järjestämiseen. Linnanpuiston ilmainen puistokonsertti on ollut suosittu tapahtuma. Kuva: Pekka Rautiainen

Linna Jazzin tulevaisuus on epävarma, muttei toivoton.

Tapahtumaa järjestää Hämeenlinnan Soitannollinen kerho, jolla ei ole varallisuutta. Puheenjohtaja Jukka Lindbergin mukaan yhdistys selvittää syksyn aikana, millaisia edellytyksiä tapahtumalla on jatkaa tulevaisuudessa.

– Yksi vaihtoehto on lopettaa, mutta ensin tutkimme ihan rauhassa, millaiset mahdollisuudet tässä on, ja löytyykö esimerkiksi ulkopuolista rahoitusta tapahtumalle. Kokoamme nyt vaihtoehdot ja tiedotamme asiasta sitten, Lindberg kertoo.

TimoLehto on saanut tarpeekseen

Linna Jazzin taiteellinen johtaja Timo Lehto purkautui Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 4.9. ja kertoi heittävänsä hanskat tiskiin.

Hän ei ole tyytyväinen kaupungin tapaan hoitaa avustuksia. Lehto on saanut tiedon, että kaupunki joko luopuu tuesta tai pienentää sitä.

Lehto sanoo, ettei lähde sopimaan ensi kesän keikkoja ja varailemaan laivoja ja erilaisia tiloja, jos joutuu perumaan kaikki sovitut keikat sen vuoksi, ettei tapahtumalla olekaan rahaa järjestää sitä.

Tähän asti hän on aina sopinut konsertit etukäteen, vaikka kaupungin tuki on selvinnyt vasta keväällä.

– Nyt kaupungin viesti oli niin selkeä, etten uskalla tehdä mitään.

Jukka Lindberg ei ole tilanteesta yhtä huolissaan kuin Lehto. Hän sanoo, että asia ratkeaa syksyn aikana. Hän on kuitenkin samaa mieltä Lehdon kanssa siitä, että kaupungin tukien pitäisi olla tiedossa hyvissä ajoin, ja ne voisivat olla esimerkiksi 2–3 vuoden määräaikaisia sopimuksia.

”Kaupungin tuki ei lopu”

Kulttuuripäällikkö Janne Nieminen sanoo, ettei kaupungin tuki Linna Jazzille lopu. Sama viesti on viestintäpäällikkö Tiina Vahtokarilla.

– Linna Jazz on meille tärkeä tapahtuma. Olemme esimerkiksi kaupungin viestintäbudjetista uusineet tapahtuman visuaalisen ilmeen yhteistyössä Linna Jazzin kanssa, Vahtokari kertoo.

Vahtokarin mukaan kaupungin tuet eivät kuitenkaan ole automaatio.

Kaupunki uusi vuonna 2017 markkinointiyhteistyön linjat. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunki toivoo tukemiltaan tapahtumilta ”kehittämistä”.

Nykyään erilaisia tapahtumia järjestetään yhä enemmän ja ammattimaisemmin.

– Se on nostanut kävijöiden odotuksia kaikkia tapahtumia kohtaan. Sen vuoksi kehittämistä olisi hyvä miettiä. Käsittääkseni Hämeenlinnan Soitannollinen kerho nyt miettii tapahtuman tulevaisuutta. Odotan mielenkiinnolla, millaisia linjauksia hallitus tekee, Janne Nieminen sanoo. HÄSA

10 000 euroa

Hämeenlinnan kaupunki on tukenut 2-vuotisilla sopimuksilla 2018–2019 seuraavia tapahtumajärjestäjiä:

Linna Jazz

Keskiaikafestivaali

Linna Cruising

Naivistit Iittalassa

Retoriikan kesäkoulu

Wanaja Festival

Tukisumma on ollut vuosittain 10 000 euroa.

Neuvotteluja ensi vuoden tuista ei ole vielä käynnistetty.

Todennäköisesti isot avustussummat määritellään jälleen kahdeksi vuodeksi.

 

Päivän lehti

28.1.2020