Kulttuuri

Jazztrio Herd täyttää kymmenen ja julkaisee kakkosen

Bändin liimana toimii yhteiset musiikilliset näkemykset.
Herdissä säveltävät ja soittavat Mikko Pellinen (ukulelebasso), Panu Savolainen (vibrafoni, marimba, kellopeli) ja Tuomas Timonen (rummut). Kuvaaja: Otto Virtanen

Jazztrio Herd juhlii 10 vuoden ikäänsä julkaisemalla kakkosalbuminsa ja tekemällä viiden konsertin kiertueen.

Vibrafonisti Panu Savolainen, olisitko osannut kuvitella vuosikymmen sitten, että tässä ollaan?

– No, en olisi osannut!

– Opiskelimme kaikki Sibelius-Akatemian jazzosastolla ja siinä vaiheessa bändejä perustetaan niin, että jollakin kokoonpanolla tehdään yksi keikka.

– Ei ollut mitään ajatusta siitäkään, että mitä tehdään vuoden päästä. Onneksi tätä on jatkunut tähän päivään asti, vaikka kaikki ovat tehneet kaikkea muutakin muusikontyötä tässä rinnalla.

– Mikään jazzbändi ei toimi täysipäiväisesti. Yksi ydinasia on ollut kärsivällisyys. Pitää voida luoda suunnitelmia aika pitkänkin ajan päähän.

Mikä on ollut tahmein liima, joka on pitänyt Herdin koossa?

– Meillä on hyvin yhtenäinen näkemys musiikin tekemisestä. Kyse ei ole siitä, ketkä on hyviä tai huonoja soittajia, vaan kemia-asioista niin kuin kaikissa ihmissuhteissa. Siitä, että tuntuuko se luontevalta.

Pystytkö poimimaan Herdin yhteisistä vuosista toistaiseksi loistokkaimmat?

– Levyjä ei ole montaa julkaistu, mutta totta kai ne nousee esiin. Live!! -levy 2011 ja Aili Ikosen kanssa tehty Jazzbasilli 2013. Ailin kanssa tehtiin viitisenkymmentä keikkaa ympäri Suomen ja ne oli ykkösjuttu meille ihan kaikilla silloin 2013 ja 2014.

– 2011 voitettiin European Jazz Competition eli Yleisradion jazzkilpailu Hollannissa. Totta kai sekin antoi tosi paljon inspiraatiota jatkoa ajatellen.

Olet julkaissut musiikkia mm. Vuokko Hovatan, naiskuoro KYNin ja Kerkko Koskinen Orchestran kanssa, mutta uunituore X on vasta toinen Herd-albumi.

– Käytännössä projekti on ulottunut tosi pitkälle ajalle. Mukana on sekä vanhoja että uudempia biisejä. Levy on äänitetty viime heinäkuun lopussa ihan kovimmilla helteillä ja nyt aika toisenlaisissa olosuhteissa pääsemme sitä esittämään.

Luvassa on siis todellisia levynjulkaisukeikkoja?

– Kyllä, kaikki levyn biisit soitetaan, ja ehkä mukaan mahtuu vielä joku ekstrakin.

– Nyt meillä on viitisen keikkaa ja ensi syksynä olemme mukana Suomen Jazzliiton yhteistuotantokiertueella. Lokakuulle on tällä hetkellä tiedossa ainakin kymmenen keikkaa.

Virittelettekö uusia yhteistyöprojekteja?

– Esiinnymme 10-vuotisjuhlavuoden nimenomaan kolmistaan. Ailin kanssa keikkoja olisi mahdollista tehdä, mutta hän on nyt lauluyhtye Rajattomassa vakituisena jäsenenä ja se hiukan rajoittaa aikataulullisesti. Mutta ehkä jonain päivänä.

Paljasta jokin trioanne koetellut kolmiodraama.

– En pysty sanomaan, että mitään suurempaa olisi ollut. Valitettavasti.

Mikä on tällä hetkellä parasta suomalaisessa musiikkimaailmassa?

– Se kehitys, miten ihmisiä kiinnostaa musiikki ja muutkin taiteet yleisesti. Nyt on paljon kirjoitettu mm. Nelonen Median mahtiasemasta, mutta en jaksa olla sen asian suhteen kovinkaan pessimistinen.

– Tuntuu, että mitä isommaksi mainstream kasvaa, sitä enemmän ihmiset tarvitsee vastapainoa. Se saattaa jopa parhaimmillaan edesauttaa niin sanottua marginaalisempaa tekemistä. Semmoinen kehitys on hieno asia. HÄSA

Levynjulkaisukeikkoja: Herd lauantaina 16.2. Suistoklubilla Hämeenlinnassa ja torstaina 21.2. Vihreässä Talossa Riihimäellä.

Asiasanat