Kulttuuri Hämeenlinna

Jonglööri ja nuorallatanssija hitsasivat lajinsa yhteen – Uudenlainen sirkusesitys nähdään Verkatehtaalla

Sirkustaiteilijat Kanerva Keskinen ja Sini Napari halusivat esiintyä yhdessä, joten heidän oli hitsattava yhteen jongleeraus ja nuorallatanssi. Keskinen aloitti uransa Arxin sirkuskoulussa.
Kanerva Keskinen ja Sini Napari käyttävät jonglöörin renkaita monella tavalla nykysirkusesityksessään. Kuva: Riku Hasari

Jos kaksi eri lajien sirkustaiteilijaa haluaa esiintyä yhdessä, lopputuloksena voi olla kokonaan uusi sirkuslaji.

Näin kävi nuorallatanssija Sini Naparille ja jonglööri Kanerva Keskiselle. Opiskelukaverit alkoivat suunnitella lajiensa yhdistämistä jo Lahdessa Koulutuskeskus Salpauksessa sirkusalaa opiskellessaan.

– Meille ei riittänyt, että olisimme samaan aikaan lavalla, vaan halusimme kokeilla, voisiko renkaita laittaa vaijerin ympärille ja mitä sitten tapahtuisi. Se oli mahdollista. Sen jälkeen olemme kehittäneet lisää yhteisiä temppuja, Sini Napari kertoo.

Muutaman vuoden kokeilujen, suunnitelmien ja harjoittelun jälkeen on syntynyt nykysirkusteos Kiljaise ennen kuin tipahtaa. Nykysirkusyhdistys Lumo Companyn nimissä tehty esitys saa ensi-iltansa Hämeenlinnan Verkatehtaalla torstaina.

 

Ensi-iltaan tulee 45 minuutin mittainen show, jonka kantavia voimia ovat nuorallatanssin ja jongleerauksen uudenlainen yhdistäminen sekä sisaruussuhteen tasapaino ja muuntuminen erilaisissa tilanteissa.

– Välillä siskon kanssa on hyvä tehdä asioita yhdessä, kun taas välillä ei, Kanerva Keskinen kuvaa.

Sini Naparin mukaan olennaista on myös leikin ja kilpailemisen läsnäolo. Kuka saa näkyvyyttä ja tilaa?

– Vaikka olen nuoralla korkeammalla kuin Kanerva ja samalla ylästatuksessa, en kuitenkaan voisi yksin tehdä mitään niistä jutuista.

Esitys on syntynyt kehittelemällä uutta sirkustekniikkaa ja sen erillisiä numeroita. Taiteilijat laativat jo ensimmäisellä residenssijaksolla löyhän käsikirjoituksen, jonka kertoma tarina on harjoituksissa kehittynyt edelleen.

 

Kaksi perinteistä lajia hitsautuu yhdeksi muun muassa siten, että nuorallatanssijan vaijeriin on ripustettu Keskisen käyttämiä renkaita, joihin Napari on kehittänyt erilaisia askelsarjoja.

Molemmat taiteilijat pääsevät esityksessä sekä mukavuus- että epämukavuusalueelleen, sillä he ovat joutuneet opettelemaan myös toistensa lajeja. Aiemmin heillä ei ollut niistä yksittäisiä kokeiluja enempää kokemusta.

– Jongleeraamme ja tasapainoilemme nuoralla myös yhdessä. Kehitin päättötyöhöni juttuja kahdelle nuoralle, ja tässä esityksessä Kanerva saa välillä toimia toisena nuorana, Napari kertoo.

– Toisaalta uusia juttuja voi kehittää juuri sen pohjalta, ettei tiedä toisen lajista kauheasti. Voi kysyä tyhmiäkin kysymyksiä.

Esityksen nimi syntyi jo vuosia sitten. Kiljaise ennen kuin tipahtaa -nimi muistuttaa, että tässä esityksessä moni asia tapahtuu lähtökohtaisesti ilmassa.

– Se kertoo myös siitä, että leikkisyys on esityksessä läsnä, Keskinen sanoo.

 

Duo on harjoitellut esitystään useilla eri residenssijaksoilla, sillä Napari asuu Lappeenrannassa ja Keskinen nykyään Tampereella, eikä säännöllinen treenaaminen ole mahdollista.

Esitys tuotiin Hämeenlinnaan useasta eri syystä. Ensinnäkin Vanaja-salilla on hyvä maine nykysirkusesitysten areenana ja toisekseen Kanerva Keskinen on kotoisin Rengosta ja tuntee Verkatehtaan vanhastaan.

Hän aloitti sirkusuransa kolmetoistavuotiaana Sirkuskoulu Arxissa. Jongleeraus tuntui alusta lähtien omalta lajilta. Niin omalta, että Keskinen alkoi haaveilla ”itsensä elättämisestä heittelemällä muovinpaloja ilmaan”.

– Tämä on laji, joka vaatii hirveästi harjoittelutunteja. Monet muut sirkuslajit ovat vaarallisia, mutta tämä on lähinnä vain vaikeaa. Samalla ei periaatteessa ole mitään rajaa, mitä siinä pystyy tekemään. HÄSA

 

Lumo Company: Kiljaise ennen kuin tipahtaa. Verkatehtaan Vanaja-sali to 23.1. klo 19 ja pe 24.1. klo 19.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic