Kulttuuri Riihimäki

Kädet kertovat kokemusten tarinaa - Riihimäen kaupunginmuseon näyttely sai alkunsa muisteluryhmistä

Kädet olivat pääosassa myös Käsien tarina -näyttelyn tiedotustilaisuudessa. Kuvassa vapaaehtoistyöntekijä Katri Tuhkanen (vas.), muisteluryhmään osallistuneet Maija Kilpeläinen ja Hilkka Aarnio sekä näyttelyn kuvat ottanut Hanna Syrjämäki. Kuva: Esko Tuovinen
Kädet olivat pääosassa myös Käsien tarina -näyttelyn tiedotustilaisuudessa. Kuvassa vapaaehtoistyöntekijä Katri Tuhkanen (vas.), muisteluryhmään osallistuneet Maija Kilpeläinen ja Hilkka Aarnio sekä näyttelyn kuvat ottanut Hanna Syrjämäki. Kuva: Esko Tuovinen

”Äiti tapasi sanoa, että kyllä sinä tyttö pystyt, onhan sinulla kaksi tervettä kättä”.

Näin muistelee lapsuuttaan riihimäkeläinen Hilkka Aarnio. Hänen käsistään otetut valokuvat kertovat omaa tarinaansa Riihimäen kaupunginmuseon kesänäyttelyssä Käsieni tarina.

Käsiksi muistoihin

Näyttelyn idea syntyi saman nimisessä muisteluryhmässä, jonka Riihimäen vanhustyö järjesti viime syksyn ja tämän kevään aikana. Pääosassa olivat nimenomaan kädet, joiden avulla osallistujat kävivät läpi omaa elämäntarinaansa.

Ryhmän ideoi Riihimäen koti- ja vanhuspalveluiden toiminnanohjaaja Susanna Sovio ja ohjasi vapaaehtoistyöntekijä Katri Tuhkanen.

– Jokaisella kokoontumiskerralla oli oma teemansa, joiden kautta käsiteltiin kaikkea, mitä kädet ovat kohdanneet ja tehneet. Oli lapsuuteni kädet, käteni työssä ja käsieni mielipuuhat, kertoo Katri Tuhkanen.

Ryhmässä kerrotut tarinat kirjattiin talteen, jotta ne säilyvät myös jälkipolville. Ryhmään osallistui kahdeksan riihimäkeläistä ikäihmistä.

Tuntoaisti on ensin

Viimeisessä kokoontumisessa hyvinkääläinen kätilö ja valokuvauksen harrastaja Hanna Syrjämäki kuvasi osallistujien kädet.

Näyttelyssä on mukana kuvia kolmen henkilön käsistä ja kahden henkilön tarinoita. Kaikki osallistujat eivät halunneet kuviaan eikä tarinoitaan mukaan näyttelyyn.

Syrjämäki kertoo, että pelkkien käsien kuvaaminen oli haastavaa. Jotkut kuvattavat ottivat mukaan myös rekvisiittaa, mutta pääosassa kaikissa kuvissa ovat kädet.

– Työssäni kätilönä olen usein pohtinut sitä, mitä kaikkea hyvää ihminen voi käsillään tehdä. Tuntoaisti on ihmisen ensimmäinen aisti, vastasyntynyt vauva alkaa etsiä äidin ihoa, tunnustella sitä ja luoda maailmalleen rajoja, Syrjämäki kuvaa.

Hän kertoo halunneensa kuvata käsiä juuri sellaisina, kuin ne ovat: elämää nähneinä, kokeneina ja ainutlaatuisina. HÄSA

Käsieni tarina -näyttely on esillä Riihimäen kaupunginmuseon aulassa (Öllerinkatu 3, Rmk) 18.5.–15.9.2019. Avoinna keskiviikkoisin ja sunnuntaisin kello 12–18.

 

 

Riihimäen kaupunginmuseo

Riihimäen kaupunginmuseo sijaitsee lähellä rautatieasemaa Rautatienpuistossa.

Museo tunnetaan myös nimellä Ratainsinöörin talo. Kokonaisuuteen kuuluu Pihatupa ja alueelle on juuri rakennettu myös esiintymislava.

Museon tiloissa on pysyvä perusnäyttely ja vaihtuvia näyttelyitä.

Aulassa avattiin juuri Käsieni tarina -näyttely.

Kaikki alkoi keruuretkestä

Museossa on tällä hetkellä esillä Reestä lusikkaan -näyttely, joka kertoo Hämäläis-Osakunnan järjestämästä esinekeruuretkestä Riihimäelle.

Se toteutettiin kesällä 1961, ja sen tuloksena kaupunkiin perustettiin sekä kaupunginmuseo että lasimuseo.

Pihatuvassa voi kokeilla

Kaupunginmuseon mäellä sijaitsevassa Pihatuvassa avautui juuri erillinen näyttely.

Esillä on työkaluja, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta.

Näyttelyvieraat pääsevät kokeilemaan jotakin työkaluja, ja kokeiltavat työkalut myös vaihtuvat kesän mittaan.

Päivän lehti

13.7.2020