fbpx
Kulttuuri

Kirja-arvio: Kaikki eivät omista merenrantaa

Stefanos Xenakis: Lahja. Suom. Jade Haapasalo. Gummerus 2021. 239 s.

Miten voi lopettaa tv:n katselun, jos ei edes ole tv:tä?

Lahja on Stefanos Xenakiksen vuonna 2021 suomeksi julkaistu kirja, joka käsittelee arjen ihmeitä kirjoittajansa näkökulmasta.

Kirja koostuu pienistä tarinoista, jotka käsittelevät hetkiä Xenakiksen elämästä. Hän oli menestyvä liikemies, kun hän jätti uransa 10 vuotta sitten keskittyäkseen syvimpään intohimoonsa, elämän taiteeseen.

 

Kirjassa on monia hyviä tarinoita. On paljon hienoja jokapäiväisiä kokemuksia ja kohtaamisia, joihin pystyn samaistumaan. Kuitenkin pikkuhiljaa kirjailijan ylimielisyys alkaa näkyä teksteissä. Tämä tuntuu vielä pahentuvan kirjan loppua kohden.

Stefanos Xenakis ei ota huomioon, että kaikki eivät ole samanlaisessa asemassa ja elämäntilanteessa kuin hän. Kaikki eivät ehkä vain oikeasti pysty, eikä kyse silti ole laiskuudesta.

Tällaiselle ihmiselle kirja ei tarjoa toivoa, päinvastoin. Se syyllistää lukijaa kehotuksilla muuttua, vaikka sen pitäisi kannustaa jaksamaan arjessa ja hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Missään vaiheessa Xenakis ei tunnu tajuavan, että kaikilla ei ole aikaa juosta puolta tuntia joka aamu ja uida meressä aamun sarastaessa. Kaikilla ei ole aikaa lukea yhtä kirjaa viikossa.

Kaikilla ei ole rahaa matkustaa ympäri maailmaa, noudattaa tiettyä ruokavaliota tai ostaa naapurillekin kivennäisvesipulloa.

 

Arvio jatkuu kuvan jälkeen.

 

Kirja ei myöskään ota huomioon, että eri asiat tekevät eri ihmiset onnellisiksi. Entä jos minä nautin pitkään nukkumisesta, tv:n katselemisesta tai “netissä aikani haaskaamisesta?” Kirja opettaa, että jos en elä kuin hän, en voi saavuttaa hyvää elämää.

Näköjään elämästä nauttiminen vaatii niin paljon, että suurella osalla maailmaa ei ole mahdollisuutta saavuttaa näitä asioita.

“Elämä on lahja”, ja ilmeisesti vain osa meistä voi sellaisen edes saada.

 

Kirjoittaja on hämeenlinnalainen lukiolainen, joka oli harjoittelijana Hämeen Sanomissa.

Menot