Kulttuuri Hämeenlinna

Käsidesiä ja cocktaileja – Järjestäjät uskovat festarikesään, Ämyssä ollaan skeptisempiä

Provinssin festivaalijohtaja ja Sodankylän elokuvajuhlien toiminnanjohtaja arvioivat, että myös tulevina vuosina hygienia on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin.
Maailmanlaajuinen viruspandemia ei ole estänyt kesän tapahtumien valmistelua. Arkistokuva vuoden 2012 Wanajasta Kotiteollisuuden keikalta. Kuva: Terho Aalto
Maailmanlaajuinen viruspandemia ei ole estänyt kesän tapahtumien valmistelua. Arkistokuva vuoden 2012 Wanajasta Kotiteollisuuden keikalta. Kuva: Terho Aalto

Koronavirus on sulkenut tänä keväänä niin elokuvateatterit kuin tyhjentänyt monen esiintyvän artistin keikkakalenterit ainakin toistaiseksi.

Vaikka pandemian kestosta ei ole tietoa, on moni tapahtumajärjestäjä päättänyt, että kesän festivaalien rakentaminen jatkuu poikkeukselliset olosuhteet huomioiden.

10.–14. kesäkuuta pidettävien Sodankylän elokuvajuhlien ohjelma on tapahtuman toiminnanjohtajan Ari Lehtolan mukaan hyvällä mallilla.

– Kesällä vietetään tapahtumaan 35-vuotisjuhlavuotta. Terveys edellä tapahtumaa silti rakennetaan noudattamalla THL:n ja viranomaisten ohjeita. Seuraamme tilannetta tarkasti, Lehtola sanoo.

Samoilla linjoilla on Seinäjoella 25.–26. kesäkuuta pidettävän Provinssirockin festivaalijohtaja Sami Rumpunen: järjestelyt etenevät niin normaalisti kuin tämän hetken vallitsevissa olosuhteissa on mahdollista.

Miten artistien mahdollisiin peruuntumisiin on varauduttu, festivaalijohtaja Sami Rumpunen?

– Useiden artistien kanssa esituotantoprosessi on alkanut ennen koronan rantautumista Suomeen. Yksikään artisti ei ole antanut minkäänlaista signaalia perumisesta, vaikka yhteydenpito on ollut jatkuvaa. Sopimusten sisällöstä emme valitettavasti voi kertoa.

Myös Sodankylään kaikki kutsutut elokuva-alan vieraat ovat Lehtolan mukaan varmistaneet tulonsa.

Erityisesti hygienia tulee korostumaan ensi kesän tapahtumissa.

– Sodankylä ei ole massatapahtuma, vaikka suuri leffafestari onkin. Pelastussuunnitelmaan on tehtävä myös desinfiointiin ja jonottamiseen liittyviä huomioita, toki niitä on tehty ennenkin. Uskon, että uudet käytänteet tulevat myös jäämään, Lehtola sanoo.

Viime vuonna tapahtumassa oli 31 000 kävijää.

Rumpunen vakuuttaa, että Provinssissa, joka veti viime vuonna yli 70 000 konserttivierasta, hygienia on ykkösprioriteetti.

– On kriisin lopputulos kuinka radikaali tahansa, hygienia festareilla on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin myös tulevina vuosina, Rumpunen toteaa.

Miten esimerkiksi? Jaetaanko artisteille, työntekijöille esiintyjille ja festariväelle käsidesiä?

– Hygienian kohentaminen ei tarkoita ainoastaan loputonta käsidesimäärää. Käsienpesupisteiden määrää lisätään tuntuvasti. Koko tapahtuman järjestämistä tarkastellaan yksityiskohtaisesti hygienian näkökulmasta, Rumpunen sanoo.

– Hauska yhteensattuma tässä on, että monivuotinen juomakumppanimme Kyrö Distillery aloittaa käsidesituotannon. Tuskin olisimme kuukausi sitten voineet kuvitella, että yhteistyömme voisi laajentua cocktaileista käsidesiin.

Uusimaa on eristetty muusta Suomesta ainakin 19. huhtikuuta saakka.

Vielä tässä vaiheessa ei tiedetä, saadaanko sillä toimenpiteellä viruspandemia taltutettua vai jatkuuko kyseisen maakunnan karanteeni.

Huolettaako tilanne, Sami Rumpunen? Ulkomaalaisartistit ja -vieraat on noudettava todennäköisesti Helsinki-Vantaan lentokentältä.

– En spekuloi skenaariolla, että Uusimaa olisi kesäkuussa suljettu. Se on mielestäni aika kaukainen ajatus, Rumpunen sanoo.

Provinssin pääesiintyjäksi on kiinnitetty yhdysvaltalainen System of a Down.

Vaikuttaako globaali viruspandemia mitenkään Sodankylän elokuvajuhlien sisältöön, Ari Lehtola?

– Kesän ohjelmisto on jo suunniteltu. Todennäköisesti korona näkyy tulevina vuosina, jos dokumenttien ja elokuvien tekijät ovat nyt hereillä. Nyt on käsillä aikamoista draamaa tallennettavaksi yhteiseen muistoon.

Sodankylän elokuvajuhlien ohjelmisto julkaistaan toukokuussa. HäSa

Päivän lehti

6.7.2020