Kulttuuri Hämeenlinna

Katutaide on muutakin kuin graffiteja – Hämeenlinnalainen 36nolla haluaa tehdä kaupungin katutaidepiirit näkyväksi

Ensi syksynä kollektiivin kädenjälkeä voi nähdä Elenian sähkökaapeissa.
Laura Forsberg ja Jesse Poltinoja toivovat pääsevänsä tekemään 36nolla-kollektiivin kanssa myös tilausteoksia, joilla rikastutettaisiin Hämeenlinnan kaupunkikuvaa. Kuva: Pekka Rautiainen
Laura Forsberg ja Jesse Poltinoja toivovat pääsevänsä tekemään 36nolla-kollektiivin kanssa myös tilausteoksia, joilla rikastutettaisiin Hämeenlinnan kaupunkikuvaa. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan taidekenttä on saanut uuden toimijan, kun viime syksynä perustettu katutaidekollektiivi on polkenut toimintaansa käyntiin.

Huhtikuun alussa Goodmanin Pikkugalleriassa nähtiin kollektiivin ensimmäinen näyttely, jossa töitä oli viideltä eri tekijältä Laura Forsbergilta, Tuuli Hyytiseltä, Isto Koskiselta, Janne Lahdelta ja Jesse Poltinojalta.

– Juttuja on helpompi tehdä porukassa. Lisäksi meillä kaikilla on eri taiteenalan osaamista, mistä on hyötyä, Laura Forsberg kertoo.

 

Graffiti graffitin päälle

Näyttelyä ennen kollektiivin ensimmäinen varsinainen työ oli viime syksynä Poltinaholla sijaitsevan Laitos-skeittihallin seinään tehty iso graffitityylinen muraali. Sen kollektiivin taiteilijat tekivät yhdessä.

– Emme suunnitelleet teosta etukäteen, vaan se syntyi tietynlaisella flowlla, Forsberg kertoo.

Muraali ei tosin enää ole seinässä, tai ainakaan näkyvissä. Sen päälle on tehty jo uusi graffiti.

Forsbergin mukaan tämä oli tekijöiden tiedossa. Skeittihallilla graffitien teko on luvallista, joten siellä maalataan paljon.

– Graffitikulttuuriin kuuluu osaksi se, että vanhan päälle tehdään aina uutta. Uudessa piississä meidän teostamme on käytetty taustana eli sitä on ikään kuin täydennetty.

 

Tilauksessa Elenian sähkökaapit

36nollan tekemisissä katutaide ei kuitenkaan jää pelkkiin graffiteihin. Kollektiivi toivoo pääsevänsä tekemään esimerkiksi isompia muraaleja tilaustöinä.

– Olemme lähestyneet sekä kaupunki että yrityksiä heidän omistamiensa tilojen ja rakennusten hyödyntämisestä, Forsberg kertoo.

Ensimmäinen kollektiivin yhteistyökumppani on jo löytynyt. Ensi syksynä taiteilijoiden kankaana toimivat Elenian sähkökaapit.

Kollektiivi etsii myös itse aktiivisesti mahdollisia paikkoja taiteelleen. He esimerkiksi kuvaavat potentiaalisia rakennuksia.

– Otamme selvää rakennuksen omistajista ja otamme heihin suoraan yhteyttä teoksen digitaalisen luonnoksen kanssa, Forsberg kertoo.

Näin rakennuksen omistajat saavat heti realistisen kuvan siitä, millaisen teoksen rakennukseen voisi toteuttaa.

 

Veistoksia, graafista suunnittelua ja farkkutakkeja

36nollaan kuuluvalta Janne Lahdelta oli Goodmanin näyttelyssä esillä kierrätysmateriaaleista tehtyjä veistoksia.

Iältään kollektiivin jäsenet ovat Forsbergin mukaan 20–30-vuotiaita, mutta heidän taustansa katutaiteen parissa eroavat. Yksi tekee veistoksia, toinen graafisempaa ilmettä, kolmannen kädenjälkeä voi nähdä jopa farkkutakin selässä.

Laura Forsberg itse kertoo kiinnostuneensa katutaiteesta aloitettuaan skeittauksen kolme vuotta sitten.

– Esimerkiksi graffitit liittyvät läheisesti skeitti- ja katukulttuuriin. Ihailin graffititaiteilijoiden töitä. Niissä näkee usein todella vaativaakin graafista suunnittelua.

Forsbergia kiehtoi myös graffitien iso koko ja niiden spontaani tekotapa.

– Graffitia tehdessä ei voi jäädä miettimään enempiä, koska maalit alkavat valumaan.

 

Luvassa graffitityöpajoja

Sen lisäksi, että kollektiivi toivoo voivansa muuttaa taiteensa tilauksiksi, he haluavat rikastuttaa Hämeenlinnan kaupunkikuvaa.

– Katutaiteen ei aina tarvitse olla suuria muraaleja. Töitä voi tehdä myös pienemmin ja paikallisin voimin, Forsberg sanoo.

Ensi kesän Ämyrockissa kollektiivi pitää halukkaille graffitityöpajan. Siinä maalattavat graffitit toteutetaan paikalle koottavaan vaneriseinään.

– Olemme myös suunnitelleet kesälle muita graffitityöpajoja, jotka pidettäisiin Mini-skeittiparkilla. HÄSA

36nolla

Hämeenlinnalainen katutaidekollektiivi.

Kymmenisen 20–30-vuotiasta jäsentä.

Katutaide tarkoittaa julkisessa tilassa tehtyjä omaehtoisia, paikkasidonnaisia taidetekoja esimerkiksi graffiteja, maalauksia, tarroja, julisteita, performansseja, installaatoita ja veistoksia.

Katutaiteen määritelmä on väljä ja muuttuu jatkuvasti, koska katutaidetta määrittää osaltaan ajankohtaisuus ja sitä tehdään usein vakiintuneiden taideinstituutioiden ulkopuolella.

36nollan löytää esimerkiksi Instagramista.