Kulttuuri

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri juhlii, vaikka ilmassa on kysymysmerkkejä

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri kävi maanantaina läpi juhlakonsertin ohjelmistoa Tuomas Pirilän johdolla. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan kaupunginorkesteri kävi maanantaina läpi juhlakonsertin ohjelmistoa Tuomas Pirilän johdolla. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri juhlii tiistaina 85-vuotista taivaltaan.

Juhlakonsertti järjestetään Raatihuoneen salissa, jossa orkesteri esiintyy 15 oman soittajan, kahden vierailevan solistin ja kapellimestarin voimin.

Konsertin johtaa Hyvinkään orkesterin kapellimestari Tuomas Pirilä, joka on hämeenlinnalaisillekin tuttu vuosien takaa. Hän johti orkesteria säännöllisesti vuosina 1995–2001 ja sen jälkeen vuonna 2009.

Konsertin solisteina toimivat viulistit Valentina Pugacheva ja Emilia Sohlberg Turun musiikkiakatemiasta. He opiskelevat Moskovan konservatorion professorin Aleksandr Vinnizkin viululuokalla.

Kunnianosoitus nimikkösäveltäjälle

Orkesterin intendentti Markku Jokinen kertoo, että ohjelmisto on läpileikkaus musiikin historiasta, Vivaldin barokista edetään klassismin ja romantiikan kautta nykysäveltäjiin.

Myös paikallinen panos on vahva, sillä konsertissa kuullaan muun muassa Tauno Marttisen Andante religioso ja Jarmo Sermilän Burlesque jousille. Lisäksi kuullaan Sampsa Ertamon vuonna 2009 säveltämä Hommage à Jarmo Sermilä.

Sermilä täytti aiemmin tänä vuonna 80 vuotta, ja sävellyksellä juhlistettiin alunperin hänen 70-vuotissyntymäpäiväänsä. Sermilä on kaupunginorkesterin pitkäaikainen nimikkosäveltäjä.

Kaupunginorkesterin toiminta on ollut moneen otteeseen vaakalaudalla resurssipulan takia. Markku Jokinen kertoo, että nytkin talouteen liittyy isoja kysymysmerkkejä.

– Vuoden vaiheessa on johtopäätösten aika, mutta toivotaan parasta, Jokinen sanoo. HÄSA

Hämeenlinnan kaupunginorkesterin juhlakonsertti tiistaina 22.10. kello 19 Raatihuoneen salissa. Konsertin kesto noin 45 minuuttia, ei väliaikaa. Konsertin päätteeksi 85 vuotta täyttävä Hämeenlinnan orkesteriyhdistys tarjoaa täytekakkukahvit.

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic