fbpx
Kulttuuri Hämeenlinna

Himmelin ohjeet, Tiernapoikien nuotit ja jouluromaani – Nämä jouluteemaiset kirjat hävisivät taas pikavauhtia kirjaston hyllyiltä

Jouluteemaisessa aineistossa, niin musiikissa kuin kirjoissakin, korostuvat perinteet ja lämmin tunnelma. Kirjoissa jouluna tapahtuu aina ihmeitä.
Kirjastovirkailija Merja Österman järjesti viime viikolla jouluaineistoja lukijoiden saataville Hämeenlinnan pääkirjastossa. Kuva: Esko Tuovinen
Kirjastovirkailija Merja Österman järjesti viime viikolla jouluaineistoja lukijoiden saataville Hämeenlinnan pääkirjastossa. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan pääkirjastossa on nykyään joulu ainainen.

Sen jälkeen, kun kirjavarasto Jemma avattiin asiakkaille, myös kirjaston jouluaineistoon on päässyt käsiksi ympäri vuoden. Jemmassa on joululle oma osastonsa, ja sieltä löytyy niin kirjallisuutta, musiikkia kuin muutakin aineistoa, kuten kansakoulun jouluohjelmia 1950-luvulta.

– Jouluaineisto on sesonkituote samalla tavalla kuin vaikka kauppojen joulukoristeet. Ne otetaan esiin lokakuussa ja pannaan taas pois helmikuun alussa, kun viimeisetkin palautuvat lainasta, kertoo Hämeenlinnan kaupunginkirjaston johtava informaatikko Varpu Vallbacka.

Nyt koronarajoitukset ovat taas panneet Jemman ovet säppiin, mutta jouluaineisto on tuotu tarjolle kirjaston ensimmäiseen kerrokseen.

– Jokaisessa lähikirjastossakin on oma jouluaineistonsa, Vallbacka muistuttaa.

Joulumateriaalia on tarjolla usealla kielellä, suomen lisäksi muun muassa ruotsiksi, saksaksi ja viroksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suuri osa jouluaiheisista kirjoista on lasten kuvakirjoja. Niissä kelkkaillaan ja tavataan tonttuja. Hämeenlinnan pääkirjaston joulusaaliin keskellä istuu kirjastovirkailijaharjoittelija Emmi Kaukua.

Vastausta haetaan kolmeen tärkeään kysymykseen

Joulun alla kirjastosta on perinteisesti tultu hakemaan vastausta ennen kaikkea kolmeen tärkeään kysymykseen: miten tehdään himmeli, mitä tarkoittaa joulurauhan julistus ja millaiset ovat tiernapoikien nuotit.

– Laulut, nuotit ja ylipäätään musiikki ovat suosittuja. Meiltä haetaan materiaalia yhteislaulutilaisuuksiin ja joulujuhliin. Korona-aikana niitä on toki järjestetty vähemmän, Vallbacka kertoo.

Jouluun liittyviä askartelu- ja reseptikirjoja on paljon, mutta niiden julkaisutahti on viime vuosina hiipunut. Samat tiedot ja ohjeet saa nykyään netistä nappia painamalla.

Mauri Kunnas on “joulukirjailijoiden” kunniajäsen

Yksi suuri jouluaineiston käyttäjäkunta ovat päiväkodit ja koulut.

– Päiväkodit ovat yleensä jo varhain asialla, Vallbacka sanoo.

Kirjastossa on tarjolla yhteensä 4 500 jouluaiheista nidettä, joista valtaosa on lastenkirjallisuutta, ennen kaikkea kuvakirjoja ja satuja. Niissä korostuvat vuodenajan perinteet ja jouluvalmistelut.

Etenkin Mauri Kunnas on kunnostautunut eräänlaisena kunniajoulukirjailijana uransa alusta lähtien. Hänen esikoisteoksensa oli Suomalainen tonttukirja (1979), ja pian seurasi perässä Joulupukki (1981). Koiramäessäkin on vietetty vanhan ajan joulua.

Uusia jouluaiheisia kuvakirjoja ovat viime vuosina julkaisseet muiden muassa Sanna Isto, Elina Warsta, Markus Majaluoma ja Heidi Viherjuuri. Kirjojen nimestä löytyy usein avuliaasti sana “joulu” tai ehkä “lahja” tai “tonttu”, joten niitä ei ole vaikea löytää.

Jouluaiheisia kirjoja

Perinteitä

Ingmar Bergman: Fanny ja Alexander

Charles Dickens: Saiturin joulu

Jännitystä

John Grishman: Joulua pakoon

P. D. James: Kuolema joulupäivänä

Romantiikkaa

Natalie Cox: Ota minut syliin

Francesca Hornak: Viikko on pitkä aika

Lapsille

Matt Haig: Poika nimeltä joulu

Mauri Kunnas: Joulupukki

Muita romaaneja

Jostein Gaarder: Enkelimysteerio

Nelli Hietala: Kielillä puhumisen taito

Regina Rask: Jouluihminen

Miina Supinen: Mantelimaa

Antologia

Juha Mäntylä (toim.) Joulukalenteri hotelli Sylvia

Idylli ja tunnelma ovat tärkeitä

Joulukirjojen ja paljolti muunkin aineiston suurin yhteinen nimittäjä on tietynlainen sakeanmakea tunnelma. Jouluhehkun luominen alkaa jo jouluteemaisissa “fiilistelykirjoissa”, joita Vallbacka kuvailee aikuisten omiksi kuvakirjoiksi.

– Niissä on kauniita kransseja, matot tampattu, pedit pedattu ja pöydät katettu viimeisen päälle, hän nauraa.

Oma lukunsa on aikuisille suunnattu joulufiktio. Kirjat voivat genreltään olla mitä vain, mutta keskiössä on joulun tunnelma. Dekkareissakin ihmeet ovat jouluna mahdollisia ja todennäköisiä. Kadonneet palaavat ja ongelmat ratkeavat. Edes hetkeksi.

Jouluromaaneissa pitää olla romantiikkaa

Klassikoista tunnetuin lienee Dickensin Saiturin joulu, mutta uutta tulee joka vuosi. Väliin mahtuu muun muassa takavuosina yleisiä tunnettujen kirjailijoiden jouluteoksia. Niitä ovat kirjoittaneet niin Mika Waltari kuin Laila Hietamieskin.

Monet uudet jouluromaanit edustavat romantiikkaa, jota suomennuttaa Vallbackan mukaan etenkin kirjajätti Harper Collins.

– Niissä asioita tapahtuu pitkälti mistelinoksan alla, hän kuvailee.

Kirjoissa kukoistaa toivejoulu, jota on vietetty ehkä lapsena tai ehkei koskaan. Toivo.

Menot