Kulttuuri Hämeenlinna

Kenialaisessa nukketeatterissa nuket tarttuvat tabuihin – Who am I nähdään Hämeenlinnassa Kunu-nukketeatterifestivaalilla

Kenialainen nukketeatteritaiteilija Phylemon Odhiambo Okoth käsittelee nukketeatteriryhmänsä esityksissä esimerkiksi seksuaaliterveyttä ja poliittista korruptiota.
Phylemon Odhiambo Okoth toi festivaaleille tavallista pienemmät nukkensa, koska ne ovat helpompia kuljettaa. Kädessään hänellä on Who am I -esityksen päähenkilö Joe. Kuva: Esko Tuovinen
Phylemon Odhiambo Okoth toi festivaaleille tavallista pienemmät nukkensa, koska ne ovat helpompia kuljettaa. Kädessään hänellä on Who am I -esityksen päähenkilö Joe. Kuva: Esko Tuovinen

Keskiviikkona avajaisiaan viettäneellä Kunu-nukketeatterifestivaalilla nähdään hämeenlinnalaisen Kuninkaallisen Nukketeatterin omien esitysten lisäksi kaksi vierailevaa esitystä.

Näistä toinen on kenialaisen Kenyan Institution of Puppet Theatren eli KIPTin nuoren identiteettiä käsittelevä Who am I.

KIPT tekee yhteiskunnallisesti vaikuttavaa ja opetuksellista nukketeatteria.

Myös Who am I käsittelee elämän solmukohtia etenkin nuorten näkökulmasta. Sen keskiössä on Joe, joka kamppailee nuoruuden ja aikuisuuden rajalla. Joe haluaisi perustaa perheen ja kouluttautua, mutta hän ei tiedä miten se tehdään.

– Lopulta me kaikki yritämme vain löytää paikkamme yhteiskunnassa, ja toisinaan etsiminen voi olla hyvin hämmentävää, toteaa esityksen takana oleva Phylemon Odhiambo Okoth.

Who am I on sanaton musikaali. Sen ensiesitys Keniassa oli vuonna 2016. Hämeenlinnassa nähtävä versio on lyhennelmä alkuperäisestä esityksestä.

 

Nukeilla on sanoma

Phylemon Odhiambo Okoth on nyt kolmatta kertaa Suomessa.

Odhiambo Okoth kertoo, että suurin osa Keniassa ja myös muualla Afrikassa tehtävistä nukketeatteriesityksistä on opetuksellisia.

Hän itse on työskennellyt nukketeatterin parissa jo 25 vuoden aikana. Tuona aikana hän on ollut mukana paitsi tekemässä esityksiä myös kouluttamassa nukketeatterin tekijöitä ympäri Keniaa.

– Halusimme tavoittaa enemmän ihmisiä kuin mitä pystyimme yhden kiertävän ryhmän avulla.

Odhiambo Okothin mukaan nukketeatteri on tehokas keino opettaa ihmisiä ja kertoa heille erilaisista asioista, koska sen avulla voi tarttua myös tabuina pidettyihin asioihin.

– Esimerkiksi seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat ihmisille hyvin herkkiä, eikä niistä puhuta. Sama pätee myös poliittiseen korruptioon.

Politiikan ja seksuaalisuuden lisäksi KIPTin esityksissä on käsitelty ympäristönsuojelua, paikallista vaikuttamista, aikuisuutta ja identiteettiä ja HIVta ja AIDSia.

 

Nuoret suurin yleisöryhmä

Suurimman osan KIPTin yleisöstä muodostavat nuoret, mutta ryhmä tekee nukketeatteria kaikenikäisille. Nuoria on yleisöistä iso osa siksi, että Kenian väestöstä 65 prosenttia on 13–35-vuotiaita.

– Nuoria on kaikkialla minne menemme, Odhiambo Okoth toteaa.

Nuoret ovat myös siinä mielessä hedelmällinen kohderyhmä, että heillä on Odhiambo Okothin mukaan selkeä tarve neuvoille elämän ja sen pulmien suhteen. Keniassa nuorten työtilanne ei ole erityisen hyvä, eivätkä monet nuoret pääse juuri kouluttautumaan.

KIPTin tapa tehdä esityksiä on hyvin yhteisöllinen. Yleisöä ei osallisteta pelkästään itse esitystilanteissa, vaan kohderyhmä otetaan mukaan jo esityksen ja käsikirjoituksen suunnitteluvaiheessa.

– Me emme sulkeudu sisälle kirjoittamaan, vaan lähdemme ulos ihmisten pariin, jotta saamme tunnistettua ongelmat, joihin he kaipaisivat apua.

KIPT myös testaa käsikirjoituksiaan kohdeyleisöllä ennen varsinaisen esityksen julkaisua.

 

Kiinteät siteet Suomeen

Suomessa Odhiambo Okoth on nyt kolmatta kertaa.

Kunu-festivaalin tapaiset kansainväliset nukketeatterifestivaalit ovat hänelle ja koko KIPTille tärkeitä tapahtumia. Festivaaleilla tekijät ympäri maailman tapaavat toisiaan ja voivat vaihtaa kokemuksiaan alalta.

Kunun taiteelliseen johtajaan, nukkemestari Hannu Räisään Odhiambo Okoth on tutustunut tämän vieraillessa Kenian kansainvälisillä nukketeatterifestivaaleilla muutama vuosi sitten.

– Kenian Suomen suurlähetystö on tukenut toimintaamme paljon. He olivat esimerkiksi järjestämässä meidän ja Nukketeatteri Sampon välistä vaihto-ohjelmaa, jonka puitteissa suomalaislapset pääsivät käymään Keniassa ja kenialaislapset Suomessa. HÄSA

Lue myös: Nukketeatterit painivat samoissa ongelmissa oli maailmankolkka mikä tahansa – Nukketeatterifestivaaleilla juhlitaan kymppisynttäreitä

Kunu-nukketeatterifestivaali

24.–28.4.2019 Verkatehtaan alueella ja olutravintola Birgerissä.

Juhlii 10 vuotta täyttävää Kuninkaallista nukketeatteria.

Ohjelmassa:

Susi ja punahilkka, Poika ja korppi, Pinokkio, Kulkurit sekä Beer & Puppets -esityksiä.

Taiteilijatapaamisia, julistenäyttely ja varjoteatterityöpajoja.

Vierailijaesitykset Who am I Kenyan Institution of Puppet Theatrelta ja Varieté ruotsalaiselta Dockteatern Svarta Kattenilta.

Lisätietoja ja liput: www.kunu.fi