Kulttuuri Hämeenlinna

Kino Tavastin pyörittämät elokuvasarjat monipuolistavat leffatarjontaa

Kavin aluesarjan teemana on nyt ulkopuolisuus. Kino Tavast aloittaa varhaisnuorille ja heidän vanhemmilleen suunnatun kokeilun yhdessä Vanajaveden opiston kanssa.
Islantilainen A White White Day avaa Kino Tavastin pohjoismaisen sarjan maanantaina 3.2. Kuva: Muu
Islantilainen A White White Day avaa Kino Tavastin pohjoismaisen sarjan maanantaina 3.2. Kuva: Muu

Hämeenlinnalaisten elokuvaharrastajien kevät alkaa tänään tiistaina, kun Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Kavin aluesarja käynnistyy Bio Rexissä.

Valkokankaalle heijastetaan Douglas McGrathin ohjaama Emma (1996), jossa Gwyneth Paltrow tulkitsee Jane Austenin romaanin touhukasta nimihenkilöä.

Kevät käynnistyy vielä pari kertaa uudelleenkin, kun Kino Tavastin muut sarjat alkavat. Nyt tarjotaan ensimmäistä kertaa elokuvasarjan ja työpajan yhdistelmää Kinolauantaita lapsille ja vanhemmille. Jo perinteiseen tapaan Hämeenlinnassa näytetään myös Kuukauden pohjoismainen elokuva.

 

Kino Tavastin tavoitteena on tasapainottaa Hämeenlinnan elokuvatarjontaa. Yhdistyksen puheenjohtaja Anneli Jussila huomauttaa, että suuri osa elokuvateatterien uutuuksista on kohdistettu teineille ja nuorille aikuisille.

Sarjat laajentavat kohderyhmää ja myös näkemystä siitä, mitä elokuva on.

Uutuuskokeilu Kinolauantai toteutetaan yhteistyössä Vanajaveden opiston kanssa elokuvaesityksen ja työpajan yhdistelmänä, johon voivat ilmoittautua 9–12-vuotiaat yhdessä lähiaikuisen kanssa.

 

Aikuisten sarjat ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa. Kavin sarjalla on Jussilan mukaan Hämeenlinnassa enemmän katsojia kuin monissa isommissa kaupungeissa.

Kino Tavast saa itse koostaa Kavin elokuvista haluamansa sarjan, kunhan halutut elokuvat ovat saatavissa. Ainoa ukaasi on se, että yhden elokuvan on oltava kotimainen. Tänä keväänä se on Postia pappi Jaakobille.

Tällä kertaa Kavin elokuvia löyhästi yhdistävä teema on ulkopuolisuus.

– On aika paljon sellaisia elokuvia, jotka käsittelevät päähenkilönsä sopeutumattomuutta, kapinallisuutta tai muuta kontrastia yhteisöön nähden, Jussila sanoo.

Teemasta päättää Kino Tavastin työryhmä. Aiempia teemoja ovat olleet esimerkiksi maisemallisuus ja ihmissuhteet.

 

Pohjoismaiset elokuvat ovat vakiintuneet pääosin Museo Militariaan, ja niilläkin on oma yleisönsä. Tässä sarjassa pyritään esittämään kuukausittain yksi elokuva Ruotsista, Norjasta, Islannista ja Tanskasta.

Sarjan elokuvat ovat tänä keväänä islantilaisen Hlynur Palmasonin A White White Day (2019), norjalaisen Espen Sandbergin Amundsen (2019), tanskalaisen Hella Joofin Happy Ending (2018) ja ruotsalaisen Lasse Hällströmin Elämäni koirana (1985). HÄSA

Poimintoja Kino Tavastin keväästä

Kino Tavast pyörittää yhteensä kolmea sarjaa yhteistyössä Kavin, Walhallan ja Vanajaveden opiston kanssa.

Kavin aluesarja

Tiistaisin parin viikon välein Bio Rexissä kello 18. Sarja alkaa 28.1. Seitsemän elokuvan joukossa mm. Nunnan tarina ja Gilda.

Kuukauden pohjoismainen

Näytökset kerran kuussa maanantaisin Museo Militariassa kello 18. Sarjan aloittava A White White Day esitetään Bio Rexissä 3.2.

Kinolauantai

Lauantaisin 7.–28.3. klo 13–16 Vanajaveden opiston auditoriossa. Ilmoittautumiset Vanajaveden opistoon 20.2. mennessä.

Koululaissarja

Aamu- ja päivänäytöksiä koululaisille ja varhaiskasvatuksessa oleville Bio Rexissä.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic