Kulttuuri

Kirja-arvio: Elena Ferranten uudelleen suomeksi julkaistu esikoinen kysyy, voiko muistiin luottaa

Elena Ferrante: Amalian rakkaus. Suom. Taru Nyström. WSOY 2019. 192 s.

Elena Ferranten esikoisromaani Amalian rakkaus ilmestyi jo 1999, parikymmentä vuotta ennen hänet maailmanmaineeseen nostanutta Napoli-sarjan ensimmäistä osaa. Nyt tarjolla oleva versio on uusi laitos vuonna 2005 ilmestyneestä suomennoksesta.

Äiti on löytynyt hukuttautuneena Delian syntymäpäivänä. Delia tulee järjestämään kotikaupunkiinsa Napoliin hautajaiset.

Suru tuntuu jäävän taka-alalle, kun muistot lapsuudesta alkavat nousta erilaisina mieleen samalla, kun tytär yrittää jäsennellä myös äitinsä elämää.

Millaisen elämän äiti oikeasti eli? Miksi isä käyttäytyy yhä niin kuin käyttäytyy? Ketä varten äiti on ostanut hienoja alusvaatteita? Miksi äiti hukuttautui?

Näitä miettiessään Delia tulee myllänneksi yhä enemmän omia muistojaan ja muistikuvia, joiden oikeellisuutta hän alkaa epäillä.

Delia löytää niin äidin jättämän syntymäpäiväyllätyksen kuin lapsuutensa leikkikaverin sekä kellarin, jonka täyttävät vanhan miehen kokoelmat ja Delian muistista vyöryvät kokemukset.

On pakko miettiä, aiheuttiko jokin omista kertomuksista äidille lisää mustelmia. Ja mitä pikku-Delialle aikanaan kellarissa tapahtui? Voiko edes omaan muistiinsa luottaa?

Minkäänlaisia tunteita ei säästellä. Himo, intohimo, inho, raivo ja uteliaisuus kuljettavat Deliaa parin päivän ajan niin muistoissa kuin Napolissa. Meno on lähes yhtä tehokasta, miksei pakonomaistakin, kuin aikanaan hänen vanhemmillaan.

Kohdatut miehet, kuten isä ja eno, saavat tutustua aikuistuneeseen Deliaan. Lukijakaan ei pääse helpolla räiskyvän perheen kanssa, sillä Ferranten kerronta imaisee mukaansa ja hengähtämään pääsee vasta, kun sulkee takakannen.

Napoli-sarjasta Ferranten ystäville tutut elementit – minämuotoinen kerronta ja siten rajattu havainnointi, kiivaat tunteet, naisen paikka, räiskyvä Napoli – ovat tarjolla tässäkin kirjailijan romaanissa. Se tuntuu näin luettuna oikeastaan ennakoivan neljän romaanin sarjaa ystävyydestä, perhesuhteista, aikakauden rajoista ja mahdollisuuksista.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic