Kulttuuri

Kirja-arvio: Itseironisesti oikeassa

Heikki Pursiainen: Olette kaikki väärässä. Yhteiskunnallinen keskustelu Suomessa. Tammi 2019, 236 s.

Pamfletin nimi ja lähtökohta riemastuttavat: julkisia mielipidevaikuttajia nimeltä puhutellen ja perusteellisesti perustellen Heikki Pursiainen selventää kuka on missäkin asiassa väärässä. Hänen mielestään.

Useimmat meistä tunnistavat asetelman omasta elämästä. Toisten näkemykset ontuvat, itse olen oikeassa. Pursiainen asemoi itsensä keskustelijana rohkeasti, mutta ei vailla itseironiaa.

Kritiikin kohteena on nyt poliitikkoja, akateemisia tutkijoita, filosofeja, taiteilijoita.

Alexander Stubb saisi tarkentaa ympäripyöreitä puheitaan suvaitsevaisuudesta. Politiikan professori Teivo Teivainen voisi syödä sanansa sosialismin liberaaleista ulottuvuuksista ja kirjailija Antti Nylén niellä epäkypsät ajatuksensa taiteilijoiden tuista ja tuloista.

 

Kärkevänä keskustelijana ja talousliberaalina tunnetun Pursiaisen puheenaiheet pyörivät pamfletissa talouden kysymyksissä. Siksi kirjan alaotsikko Yhteiskunnallinen keskustelu Suomessa pettää ja johtaa pahasti harhaan.

Vaikka Pursiainen ei harmillisesti ruodi keskustelukulttuuriamme, hän kuitenkin luo sitä ja korottaa tasoa. Some- ja nettikanavat ovat täynnä sormi ojossa väärässä olijoiden osoittelua ja nopeaa huutelua, mutta vähemmän maltillista ja saivarteluun saakka seikkaperäistä toisten väärien mielipiteiden ruodintaa.

Tästä mallia: päät pois puskista ja omat kasvot esiin nimimerkkien takaa!

Menot