fbpx
Kulttuuri

Kirja-arvio: Jeesus ilmestyy siellä sun täällä

Harri Filppa & Jarmo Stoor: Jeesuksen saappaanjälki. Nispero 2019. 160 s.

Mitä jos jonain päivänä eteesi ilmestyisi mies, joka väittäisi olevansa itse Jeesus? Pitäisitkö häntä hulluna vai uskoisitko häntä? Näin joka tapauksessa käy Harri Filpan piirtämässä, Jarmo Stoorin romaaniin pohjautuvassa sarjakuvassa Jeesuksen saappaanjälki.

Siinä Jeesus ilmestyy maan päälle vain yhdeksi päiväksi mutta 12 eri paikassa. Hänet tapaa jouluaattona niin amsterdamilainen prostituoitu, berliiniläinen koditon kuin afganistanilaiset viranomaiset.

Tapaamiset ovat lyhyitä, mutta parhaimmillaan nämä tuokiot välittävät lukijalle jotain olennaista ihmisyydestä: maailman vääryydet näyttävät vieläkin julmemmilta, kun niitä tarkastelemaan laitetaan hyvyyden perikuva Jeesus. Saapa kunnian kuulla suomalainen maahanmuuttopolitiikkakin.

 

Valitettavasti suurin osa kohtaamisista jää kuitenkin turhan pintapuolisiksi ja koskettavuuden sijaan ne tuntuvat vain vääryyksien osoittelulta.

Muutaman kymmenen ruudun mittaiset tarinat eivät jätä tilaa tarinan kehittelylle ja syvemmälle samastumiselle. Filpan hieman lapsekas piirrostyyli nappisilmineen heikentää samastumista entisestään.

Monia näistä kohtaamisista pohjustetaan oikeilla uutisotsikoilla, millä varmaankin on pyritty lisäämään sarjakuvan uskottavuutta. Usein uutisten käyttö tuntuu turhalta asian alleviivaukselta.

Kiehtovasta lähtökohdasta huolimatta Jeesuksen saappaanjälki on pienoinen pettymys Filpan aiemmat sarjakuvakirjat lukeneelle. Ehkä lopputulos olisi ollut parempi, jos hän tälläkin kertaa olisi itse toiminut käsikirjoittajana.

Menot