fbpx
Kulttuuri

Kirja-arvio: Kauhuromaanikisan voittajateos pohtii perheen dynamiikkaa

Johanna Sinisalo: Vieraat. Karisto 2020. 448 s.

Palkittu ja kansainvälisestikin tunnettu, monipuolinen kirjailija Johanna Sinisalo voitti Kariston kauhuromaanikilpailun yksimielisesti teoksellaan Vieraat.

Romaani kertoo sateenkaariperheen arjesta, jossa pyritään tekemään kaikki mahdollisimman oikein, huolella ja perusteellisesti. Essi, Master Chef -kisailija muutaman vuoden takaa, pitää varsin hyvin toimivaa kahvilaa, joka on hänen silmäteränsä ja vaatii runsaasti aikaa. Kotona arjesta vastaa pääosin Siiri, joka lastenhoidon ja kotitöiden lomassa tekee oman kirjanpitoyrityksensä töitä.

Lapsia on kaksi. Essin synnyttämä, tiedepainotteisessa päiväkodissa käyvä Sissi on määrätietoinen, pikkuvanhan oloinen tyttö, joka jo lukutaitoisena ottaa selvää hyvinkin mielenkiintoisista asioista. Siirin synnyttämä parivuotias Luukas vaikuttaa kehittyvän hitaammin, hän saa hetkellisiä poissaolokohtauksia eikä vielä puhu.

 

Tarinaa vievät eteenpäin vuoroin Essi, Siiri ja Sissi. Mukana on myös naisten sähköpostikirjeenvaihtoa lasten biologisen isän Villen kanssa, joka ajoin myös piipahtaa katsomassa lapsiaan. Sissin lukemaa aineistoa on paikoin esillä runsaasti.

Keitä perheessä sitten oikeasti asuu? Kotina on Essin lapsuuskoti, jossa hänen isänsä menehtyi olosuhteissa, joista ainoa paikalla ollut, Essi, ei muista mitään. Siiri on väsynyt, poikansa hitaasta kehityksestä huolestunut ja turhautunut nainen, joka kokee asunnossa olevan jotakin läsnä.

Luukas elelee omissa maailmoissaan, jonne Sissi keksii yhteyden. Kanava sisarusten välillä on niin kiinnostava, että tieteellisyydestä innostunut lapsi alkaa tutkia sitä omin keinoin niitä kaihtamatta.

 

Vaikka näennäisesti ei tapahdukaan muuta kuin arkea kotona sekä päiväkodissa, parisuhdekipuilua ja lasten kasvua, alkaa odotuksia viritä yhä enemmän.

Taitavana kirjoittajana Sinisalo kehittelee tunnelmasta tiheämpää ja syvempää ketään säälimättä apunaan mm. Sissin mielikuvitusystävä Floora ja tyttöjen tutkimukset. Perheessä mikään ei jää ennalleen.

Lukija voikin samalla, jos malttaa ja pystyy, miettiä uran, parisuhteen, luottamuksen ja täydellisyyden tavoittelun merkitystä.

Ainakin minun oli välillä vedettävä henkeä tämän romaanin äärellä – niin paljon ja monenlaista kirjailija oli saanut upotettua notkeasti ja salakavalasti riveille ja niiden väleihin. Tämän teoksen jälkeen keittiöveitsikin on erilainen, ainakin hetken.

Menot