Kulttuuri

Kirja-arvio: Merenpeitto vie Anguksen taivaantähystäjästä merentutkijaksi

Olli Jalonen: Merenpeitto. Otava 2019. 461 s.
Olli Jalonen

Olli Jalosen viime vuonna ilmestynyt hengästyttävä, Finlandia-palkittu romaani Taivaanpallo saa jatkoa jo nyt. Lukijan ei siten tarvitse kauan miettiä, miten pieneltä Saint Helenan saarelta Lontooseen matkanneen Anguksen käy.

Merenpeitossa Angus kotiutuu varsin hyvin 1600-luvun loppupuolella vaikuttavan tiedemiehen Halleyn perheeseen. Hän saa olla tutkimusapulaisena isännän mitä mielenkiintoisimmissa kokeissa. Tehtävät, jotka liittyvät taloudenhoitoon, ovat toissijaisia, vaikka niitäkin riittää.

Samalla kun poika kasvaa, kasvavat Halleyn hankkeet yhä kunnianhimoisemmiksi. Hän on aktiivinen oman yhteisönsä jäsen ja kyseenalaistaja. Raamattu ei riitä selittämään maailmaa, vaan tiedemies haluaa rakentaa uutta tietoa. Toki yhä paremmat viratkin perheellistä tutkijaa kiinnostavat.

 

Angus suorittaa parhaansa yrittäen annetut tehtävät. Hän kasvaa ja aikuistuu, muttei juurikaan rakenna omaa elämäänsä. Pienelle pojalle aikoinaan osoitettu yösija rappusten alla on turvapaikka erityisesti vaikeina hetkinä.

Tarkka työ, kuten Anguksen rakentama Lontoon pienoismalli, unohtuu muilta liian pian.

Kun Halley saa asemansa kohenemaan, koittaa seikkailu tutkimuslaivalla. Se vie miehistönsä niin Brasiliaan kuin ihmettelemään pingviinejä ja jäävuoria. Matkan edetessä Angus vihdoin tekee omiakin ratkaisuja.

 

Jalosen kieli tässäkin romaanissa on verkkaista ja kaunista. Angus kertoilee, tuumailee ja järkeilee kaikkea kokemaansa omalla tyylillään, josta saimme nauttia jo Taivaanpallossa. Tekstiä on maisteltava rauhassa, vaikka tekisi mieli kiirehtää eteenpäin.

Eläytyvänä lukijana odotin pojalle isompaa ja jämäköityvämpää roolia, jotta apuri olisi päässyt enemmän esille ja saanut suurempaa arvostusta. Sen sijaan kohtalo kolhii nuorta miestä jättämällä myös pysyviä jälkiä.

Pienestä Kuolleenpuun-Anguksesta kasvaa toisten keskellä ja heitä palvellessa toisten varjoon jäävä, yksinäinen Angus. Vaatimaton poika, joka ehtii kokea paljon.

Menot