Kulttuuri

Kirja-arvio: Milja Kauniston romaanissa sääret sätkyvät tulen ja savun keskellä

Milja Kaunisto: Tulenpunainen kabaree. Gummerus 2019. 281 s.

Milja Kauniston seitsemäs kaunokirjallinen teos, Tulenpunainen kabaree, vie lukijansa reilun sadan vuoden taakse upouuden Eiffel-tornin varjoon.

Kiehtovat cancan-tanssijat, viini ja samppanja sekä ylhäisö Englannin prinssiä myöten vuorottelevat pahamaineisen naisvankilan ja muiden ankeiden kohtaloiden kanssa.

Näiden kahden maailman yhtymäkohtia ensin sattumalta ja sitten tarkoituksella ryhtyy selvittämään naisvankilan vartijakokelas Albert S. Grosjean. Työ tuo hänen tielleen ulkomaalaisen taiteilijan, joka paljastuu suomalaiseksi, elämäniloiseksi ja -janoiseksi kuvanveistäjä Ville Vallgreniksi.

Vakavalle nuorelle miehelle, joka on syntynyt ja kasvanut vankilassa, avautuu Vallgrenin seurassa toisenlainen Pariisi.

 

Molemmat maailmat tarjoavat Albertille myös kertomuksia hänen menneisyydestään. Ja mitä pidemmälle romaani etenee, sitä enemmän on aineksia siihen, että poika saisi selville vanhempiensa kohtalon.

Montmartren kuuluisia kabareita alkaa uhata tulipalojen ketju. Omien tutkimustensa kautta Albert keksii, mistä on kyse, ja toivoo ratkaisevansa tapaukset. Näin hänellä olisi paremmat mahdollisuudet edetä urallaan.

Kauniston romaanin voi lukea aikamatkana 1800-luvun Pariisiin, jossa Picassokin etsii malleja teoksiinsa ja suomalaisuutta niin taiteessa kuin geopoliittisestikin sivutaan ohimennen. Se myös vilauttaa säärten ohessa sitä raadollista maailmaa, jossa viihteen ja viihtymisen nimissä käytetään toisia ihmisiä omaksi hyödyksi.

Erilaiset persoonat käyttävät valta-asemaansa oman kykynsä mukaan, mikä tuo yllätyksiä niin Albertille kuin lukijallekin.

 

Sujuvasti ja värikkäästi kirjoitettu romaani saa lukijansa sekä viihtymään että jännittämään, miten Albertin käy. Samalla voi arvailla, miten rehevästi elämään suhtautuvan kuvanveistäjän avioliitto voi.

Tarkka lukija huomaa jo häivähdyksen Havis Amandaa, vaikka teos keskittyykin Albertin elämästä muutamaan kaiken muuttavaan hetkeen.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic