Kulttuuri

Kirja-arvio: Nura Farah kirjoittaa tasapainoilusta erilaisten toiveiden välissä

Nura Farah: Aurinkotyttö. Otava 2019. 252 s.

Nura Farah on 13-vuotiaana Suomeen muuttanut somalialainen, joka lukevan yleisön iloksi on tänä syksynä julkaissut toisen romaaninsa Aurinkotyttö. Se vie edeltäjänsä, Aavikon tyttäret -teoksen, tavoin lukijat matkalle Somaliaan.

Shamsu, vanhempiensa silmäterä ja esikoistytär, elää aavikolla oman yhteisönsä etuoikeutettuna jäsenenä, sillä hänen isänsä on erityisen arvostettu ja perhe hyvin toimeen tuleva.

Kun veli saa opiskella lääkäriksi, pääsee sisko samalla tutustumaan niin lukutaitoon kuin veljen kaveriinkin. Haaveet toisenlaisesta tulevaisuudesta alkavat elää voimakkaina tytön ajatuksissa.

Samalla kun Shamsu tasapainottelee arjen ja unelmiensa välissä, on hän muutoinkin kuin kuka tahansa nuori nainen ystäviensä tukena ja apuna. Yhdessä pohditaan tulevaisuutta ja haaveillaan puolisoista, kinastellaan ja sovitaan, tehdään töitä ja tanssitaan. Asema yhteisössä vain vaikuttaa siihen, mikä on mahdollista.

 

Koska vanhempien ja Shamsun näkemys puolisosta ei ole yhteinen, molemmat sukupolvet edistävät oman suunnitelmansa toteutumista.

Tämä on yksi romaanin antoisimpia puolia. Mitä tapahtuu perheen sisäisille suhteille? Miten avioliitto järjestyy? Ja mitä siitä seuraa? Nämä käänteet tuskin jättävät ketään lukijoista kylmäksi. Ja harva varmastikaan arvaa etukäteen, mitä Shamsulle tulee tapahtumaan.

Romaani on värikylläinen ja rikas kertomus aavikkotytön aikuistumisesta. Muutama vuosi Shamsun matkassa hujahtaa vilauksessa. Teos kuvailee elävästi paimentolaiskulttuurin elämää, mikä jo itsessään tarjoaa lukijalle matkan jonnekin todennäköisesti aivan uuteen.

 

Vielä avartavampaa on lukea siitä, mikä on perheen, suvun ja miehen valta jossakin toisessa kulttuurissa. Sitä, miten me toimimme, on aika ajoin hyvinkin terveellistä peilata erilaiseen edes lukemalla.

Oma lukukokemukseni oli tavallista täyteläisempi. Nautin kirjailijan tavasta kuvata muun muassa maisemaa ja tuoksuja. Totta puhuakseni, seikkailin pari yötä aavikolla kirjan luettuani.

Shamsun vaiheet tytöstä äidiksi ovat paikoin niin raastavat, että odotan jo seuraavaa osaa. Tarina nimittäin päättyy sellaiseen kohtaan, että sille haluan ehdottomasti saada jatkoa.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic