Kulttuuri

Kirja-arvio: Pimeys paljastaa salaisuudet Johanna Vuoksenmaan esikoisromaanissa

Johanna Vuoksenmaa: Pimeät tunnit. Otava 2020. 320 s.

Johanna Vuoksenmaa on laajentanut kerronnallista työskentelyään elokuvien ohjaamisesta romaanien kirjoittamiseen. Hänen esikoisromaaninsa Pimeät tunnit kertoo maaliskuussa 1977 Suomessa olleesta sähkölakosta hämeenlinnalaisen perheen kautta.

Arki sähkölakkokeväänä etenee osin sen mukaan, milloin on virtaa. Ojalan perhe, kuten muukin Hämeenlinna, toimii, työskentelee, hoitaa kotitöitä ja koulua silloin, kun säännöstelyssä on sähkön vuoro.

Mielenkiintoisempia asioita tapahtuu sähköttömänä aikana. Jokainen perheenjäsen käy läpi omia ajatuksiaan ja kasvuaan – tai väistämättömän kohtaamista.

 

12-vuotias Pauliina muun muassa tutkii murrosiän merkkejä ja haaveilee oikeasta poikaystävästä, isoveli osallistuu ylioppilaskirjoituksiin ja hakee opiskelemaan aivan muuta kuin osa suvusta olettaa.

Hammaslääkäri-äiti on perheen ”steriilein” hahmo, joka hoitaa työnsä mutta elää omassa ajatus- ja haavemaailmassaan toimienkin sen eteen. Isä saa sähkölaitoksesta vastaavana kaupunkilaisilta paljon närkästynyttä palautetta, mutta senkin vastapainoksi löytää aikaa omalle harrastukselleen.

Kotona on salaisia kirjeitä, vihkoja, kirjoja ja vieraita.

 

Kertojina vuorottelevat pääosin Pauliina ja Esa, perheen isä. Lisäksi kaiken yllä leijailee monenlaisia havaintoja tekevä ”henki”, joka raportoi liikkeistä ja kohtaamisista säännöllisesti.

Vaikka muutamaan viikkoon mahtuu paljon monenlaisia tapahtumia niin Ojalan ydinperheessä kuin toisille isovanhemmillekin ja lasten ystävien perheissä, ei henkilöitä tai käänteitä ole liiaksi.

Niitä ei myöskään suotta selitetä, vaan Vuoksenmaa luottaa lukijaansa samalla, kun kertoo yksinäisistä sekä ymmärrystä ja läheisyyttä etsivistä, keskenään erilaisista hahmoistaan lämpimästi.

Hämeenlinnalaisille lukijoille romaani tarjonnee mainion aikamatkan kaupungin lähihistoriaan, jossa Paasikiventien siltaa ei vielä ollut, vappumarssille riitti väkeä ja Raketti palveli asiakkaitaan.