Kulttuuri

Kirja-arvio: Urheilukirjassa huippu-urheilu on itseisarvo

Sami Itani ja Janne Tienari: Huipulle uusin eväin. Urheilu ja johtaminen 2020-luvulla. Otava 2020. 203 s.

Huipulle uusin eväin. Urheilu ja johtaminen 2020-luvulla on ensimmäinen kokonaisesitys suomalaisesta huippu-urheilusta ja sen johtamisesta.

Molempien tekijöiden osaaminen näkyy teoksessa. Sami Itani on entinen kymmenottelija ja nykyinen Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja. Janne Tienari toimii johtamisen professorina Hankenilla.

Teos etsii vastauksia siihen, kuinka menestytään ja miten saisimme lisää huippu-urheilua Suomeen. Aihetta tarkastellaan yhteiskunnan, Suomen Olympiakomitean, lajiliittojen, seuraorganisaatioiden, valmennuksen ja yksilöiden tasoilla.

Kirjaan on haastateltu entisiä ja nykyisiä urheilijoita ja valmentajia, sekä urheilun parissa työskenteleviä ihmisiä toimihenkilöistä vaikuttajiin. Mukana on esimerkiksi ex-jääkiekkoilija Jyrki Louhi, jonka konsultaatiosta liiketoiminnan ja ammatinharjoittamisen suhteen moni urheilija hyötyisi.

 

Urheilusta ja sen hallinnosta tehtyä tutkimusta, jopa ajatuksia rakenteellisesti keskitetyn järjestökentän toimivuudesta, otetaan monipuolisesti mukaan teoksen vuoropuheluun.

Urheilijat saavat puheenvuoronsa myös henkilökuvissa.

Esiin nousee Suomen erityispiirteitä, kuten ammattimaistumisen lyhyehkö historia sekä väestöpohjan pienuus – kovin montaa suurseuraa ei Suomen kokoiseen maahan mahdu.

Kirjan teeseinä ovat yhteistyö, avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisääminen. Kansanterveydellisen liikunnan harrastamisen ja huippu-urheilun suhdetta ja synergiaa pohditaan.

 

Seuratoiminta nähdään urheilun selkärankana. Vapaaehtoisten korvaamatonta osallisuutta sekä heidän motivoimista ja sitouttamista pohditaan.

Diginatiivien z-sukupolven, eli 1990-luvun puolivälin jälkeen syntyneiden, johtamisessa tärkeää on toiminnan kehysten luominen ja itseohjautuvuuden mahdollistaminen sovitusti.

Suomen uusi haaste on alentunut syntyvyys. Kansallisten kasvattajaseurojen on louhittava lahjakkuudet esiin pienemmästä joukosta kuin aiemmin. Lajista riippuen osa heistä tulisi myös päästää kehittymään ulkomaille.

Urheilijan toimeentuloon liittyen kirja poimii mallin Tanskasta.

Team Denmark on lajiliittojen yhteistyöorganisaatio, jonka piirissä olevat huippu-urheilijat saavat harjoitteluolosuhteet, valmennuksen sekä asumisen, ruokailun ja muut palvelut kuten lihashuollon.

 

Teos korostaa huippu-urheilua itseisarvona, osana edistyksellistä ja inspiroivaa yhteiskuntaa.

Silti tutkijoiden huoli liikunnan harrastusmaksujen karkaamisesta ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta noteerataan todellisena.

Kuten kirjassa todetaan, strategia ei saisi tarkoittaa vain suunnittelua, vaan sen tulisi olla käytännön työtä: kohtaamista, keskusteluja, kehittämistä ja kokeilua.

Vastauksensa teos kokoaa kentän eri osapuolia sekä tutkimusta kuunnellen.