Kulttuuri

Kirja-arvio: Vahingonilo on väistämätöntä

Kuva: Ville Salonen
Kuva: Ville Salonen

Tiffany Watt Smith: Vahingonilon viisaus. Atena 2019. 174 s.

Tällaiset yhteen asiaan hyvin esimerkein pureutuvat tietokirjat saavat huomaamaan itsestä alkukantaisiakin puolia, joita ei ole ennen noteerannut.

Tällä kertaa lukija tulee käyttäneeksi kirjan sivuja peilinä oman vahingonilonsa tarkasteluun. Iloitseminen toisten kömmähdyksistä on kirjan mukaan muinainen tunne. Sitä ei siis tarvitse hävetä.

Tiffany Watt Smithin teos Vahingonilon viisaus käy läpi vahingonilon historiaa, erilaisia ilmenemismuotoja sekä suhtautumistapoja siihen.

 

Vaikka teos latoo luku luvulta samaistuttavampia tilanteita lukijan nenän eteen, on tekstistä huomattavissa myös kulttuurieroja Suomeen.

Esimerkiksi voimakas vahingonilo Yhdysvaltojen kaksipuoluejärjestelmän sisällä jää suomalaislukijalle hieman etäiseksi, vaikka kuvatun kaltaista Twitter-repostelua on havaittavissa myös täällä pohjolassa.

Ilmiö ei vain vaikuta niin voimakkaana johtuen mielipideleirien määrästä Suomessa.

 

Henkilökohtaisesta näkökulmastani katsottuna kirja paranee loppua kohden, sillä vasta puolen välin jälkeen se onnistuu vastaamaan mieltäni askarruttaneisiin kysymyksiin. Tunne on tietenkin hyvin henkilökohtainen, sillä vahingoniloisia on erilaisia.

Itse en ole koskaan innostunut nauramaan videoille, joissa jollekin sattuu jotakin, mutta en ole vierastanutkaan sellaisella huumorilla varustettuja ihmisiä.

Minulle mielenkiintoisempia aiheita ovat sisarkateus ja parhaiden kavereiden kesken esiintyvä kauna, niistä syntyvä vahingonilo sekä niiden juurisyyt.

Toisaalta kirjan ansio onkin juuri se, että se onnistuu lyhyessä mitassaan käsittelemään yllättävän kattavasti niin Hauskoja kotivideoita kuin esimerkiksi minua kiinnostavia teemoja.

Kirja on synninpäästö kaikille meille kaunaisille, vaikka tarjoaakin lopuksi parannusehdotuksia vahingonilontäyteisiin tilanteisiin. Kenties tunnetta ei voi välttää, mutta sen voi esittää kohteliaasti.

Mainos