Kulttuuri

Syksyn kirjamessut siirtyvät Helsingissä ja Turussa – "Tarvitsemme muita tapoja kokoontua"

Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela
Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela

Jokavuotiset Helsingin kirjamessut Messukeskuksessa siirtyy syksyyn 2021. Tänä syksynä kirjavuoteen voi tutustua uudessa kirjamessujen verkkotapahtumassa, joka järjestetään 22.–25. lokakuuta.

Myös Viini & Ruoka 2020 siirtyy kirjamessujen kanssa pidettäväksi samaan aikaan Messukeskuksessa 28.–31.10.2021.

Messukeskus teki päätöksen kirjamessujen siirrosta yhdessä kirja-alan toimijoiden ja kirjamessujen toimeksiantajien Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa tänään torstaina.

Myös Turun kirjamessuihin tulee muutoksia. Ne piti järjestää Turun Messukeskuksessa lokakuun alussa, mutta tapahtuma tiedotti, että koronapandemian vaikutusten vuoksi tapahtuma joudutaan nyt siirtämään tulevaisuuteen.

– Selvitämme mahdollisimman nopeasti näytteilleasettajien kannan tapahtuman ajankohtaan, sillä tiedämme, että messut on merkityksellinen ja monella tavalla menestyksekäs näyttämö paitsi kirjailijoille myös messukävijöille ja näytteilleasettajille, Turun Messukeskuksen toimitusjohtaja Marja Pekkanen toteaa tiedotteessa.

Hän korostaa turvallisuuden merkitystä, joka on koko ajan tärkein näkökohta tapahtumien järjestämisessä.

Samassa yhteydessä on järjestetty myös Turun ja Ruoka- ja Viinimessut, joka siirtyy samaan ajankohtaan Turun Kirjamessujen kanssa.

Alan toimijat vetosivat julkisesti

Aiemmin torstaina Suomen Kustannusyhdistys ja Kirjakauppaliitto esittävät arvionaan yhteisessä tiedotteessa, että vallitsevassa koronatilanteessa suurten fyysisten kirjamessutapahtumien järjestäminen ei ole järkevää.

Taustalla on huoli kirjailijoiden, työntekijöiden ja messukävijöiden turvallisuudesta. Toimijoiden mukaan on merkittävä riski sille, että koronavirus leviää suurissa kirjallisuustapahtumissa, ja huomattava joukko kirjanystäviä kuuluu riskiryhmiin.

– Tänä poikkeuksellisena vuonna tarvitsemme muita tapoja kokoontua kirjallisuuden äärelle. Kymmenientuhansien ihmisten kokoontuminen yhtäaikaisesti on tässä tilanteessa väistämättä riski, Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson sanoo tiedotteessa.

Kustannusyhdistys ja Kirjakauppaliitto korostavat, että lopullinen päätös messuille osallistumisesta tehdään jokaisessa yrityksessä itsenäisesti.

– Tilanne on kaikkien osalta surullinen. Uskomme kirjamessujen tulevaisuuteen. Näemme tilanteen ennemminkin fyysisten messujen siirtymisenä kuin todennäköisenä peruuntumisena”, Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho toteaa.

Juttua päivitetty 20.8. klo 16.10: Lisätty tieto Helsingin ja Turun kirjamessujen muutoksista.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic