Kulttuuri

Kirkonkellojen helinää kahdella kanteleella – Suomalais-japanilainen duo esiintyy Pyhän Ristin kirkossa

Duo Ni, eli Marja Nevankallio ja Makiko Oba, esiintyy torstaina Pyhän Ristin kirkossa. He soittavat kanteleilla kirkonkelloaiheisia kappaleita. Kuva: x
Duo Ni, eli Marja Nevankallio ja Makiko Oba, esiintyy torstaina Pyhän Ristin kirkossa. He soittavat kanteleilla kirkonkelloaiheisia kappaleita.

Kirkonkelloteemoihin pohjautuvaa musiikkia on tarjolla torstaina Hattulan Pyhän Ristin kirkossa.

Sitä soittaa kanteleilla suomalais-japanilainen Duo Ni eli Marja Nevankallio ja Makiko Oba. Yhtye on konsertoinut aktiivisesti jo usean vuoden ajan, pääasiassa kesäisin.

– Tapasimme Tampereen konservatoriossa vuonna 2010, kun minä aloitin siellä työt ja Makiko opiskeli siellä. Pikku hiljaa aloimme konsertoida yhdessä, mutta koska asumme nykyisin eri paikkakunnilla, konsertit on keskitetty kesäaikaan, Marja Nevankallio kertoo.

Hänen mukaansa ni on japania ja tarkoittaa numeroa kaksi.

Marja Nevankallio on kanteletaiteilija sekä pianon- ja kanteleensoiton opettaja ja kamarimuusikko.

Makiko Oba on Japanista kotoisin oleva kanteleensoittaja, joka valmistuu lähiaikoina Tampereen musiikkiakatemiasta pääaineenaan konserttikantele. Hän opiskelee myös Sibelius-Akatemiassa.

Nevankallion mukaan idea kirkonkelloteemaisesta konsertista syntyi viime kesänä.

– Aiheesta on sävelletty paljon ja musiikki sopii erinomaisen hyvin juuri kirkoissa esitettäväksi.

Konsertissa Duo Ni esittää yhden kappaleen perinteisellä viisikielisellä kanteleella ja muut konserttikanteleella.

Nevankallio kertoo, että kanteleen suosio on soittajien ja musiikinopiskelijoiden keskuudessa selvästi nousussa. Myös suuri yleisö tietää jo, että kanteleella voi soittaa paljon muutakin kuin kansanmusiikkia.

– Kantele on yhtä lailla myös taidemusiikin, popin ja rytmimusiikin instrumentti. Monipuolisuus on lisännyt kiinnostusta, ja kanteletaiteilijat, kuten Ida Elina, ovat tehneet soitinta tunnetuksi.

Duo Ni soittaa pääasiassa uudempaa kanteleelle sävellettyä ja sovitettua taidemusiikkia, mutta myös omia sävellyksiään sekä suomalaista ja japanilaista perinnemusiikkia.

Pyhän Ristin kirkon konsertissa kuullaan kirkonkelloaiheisia sävellyksiä muun muassa Sibeliukselta, Kaskelta ja Kontiolta. HÄSA

Mitä soivat kirkonkellot -konsertti Pyhän Ristin kirkossa (Vanhankirkontie 41) Hattulassa 18.7. kello 19. Duo Ni esiintyy myös Lopen kirkossa 24.8.2019 kello 16.

 

Päivän lehti

23.1.2020