fbpx
Kulttuuri

Komedienne oli kotonaan myös draamarooleissa – Ritva Valkama kuoli perjantaina

Näyttelijä Ritva Valkama (1932-2020) oli näyttelijän tytär, näyttelijän vaimo ja näyttelijän miniä sekä näyttelijän äiti ja isoäiti.
Ritva Valkama kuvattuna vuonna 1997. Kuva: Raimo Nieminen
Ritva Valkama kuvattuna vuonna 1997. Kuva: Raimo Nieminen

Näyttelijä Ritva Valkama menehtyi perjantaina pitkäaikaisen sairauden murtamana. Hän oli kuollessaan 87-vuotias.

Asiasta kertoi perjantai-iltana Yleisradio.

Isä oli tunnettu näyttelijä

Suomessa on useita näyttelijäsukuja. Ritva Valkama kuului yhteen niistä.

Hän syntyi vuonna 13. marraskuuta 1932 Jyväskylässä Irja Nissisen ja Reino Valkaman perheeseen.

Isä-Reino (1906-1962) tunnettiin humorististen roolien näyttelijänä Suomi-Filmin komedioissa ja sotilasfarsseissa. Hahmoista legendaarisin oli Ryhmy ja Romppaisen vänrikki Romppainen. Hän toimi myös näyttelijä-teatterinjohtajana useilla työväennäyttämöillä ja loi huomattavan uran Radioteatterissa.

Parempi myöhään . . . teki tunnetuksi

Vaikka Jyväskylässä syntyikin, Ritva Valkama kirjoitti ylioppilaaksi Helsingissä Kallion yhteiskoulussa vuonna 1951. Näyttelijäksi hän valmistui Teatterikoulusta neljä vuotta myöhemmin.

Ensimmäiset roolinsa Valkama teki Kansallisteatterissa jo 1950-luvun puolivälissä, mutta kansansuosikiksi hän nousi vasta 1970-luvun lopulla. Siihen vaikuttivat televisio ja uusia uria uurtanut komediasarja Parempi myöhään …

Valkama oli sarjassa Pentti Siimeksen tiivis aisapari, niin tiivis, että monet katsojat luulivat kaksikkoa aviopariksi. Todellisuudessa Valkama oli avioitunut näyttelijä Pertti Palon kanssa vuonna 1957.

Komediaroolit olivat näyttelijän leipälaji. Valkokankaalla hän kunnostautui niissä muun muassa elokuvissa Murheenkryynin poika, Virtaset ja Lahtiset, Liian iso keikka ja Uuno Turhapuron veli sekä Häpy Endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon.

Toisaalta hän loisti myös draamanäytelmissä. Sellaisia olivat Helsingin kaupunginteatterin Kvartetti, Elokuu ja Ihmisen osa sekä Kansallisteatterin Kissa kuumalla katolla. Omat lukunsa olivat Tilda Lundbergin rooli TV2:n 1970-luvun historiasarjassa Mustat ja punaiset vuodet ja Lilli Nygrenin osa Neil Hardwickin 1980-luvun MTV-trillerissä Musta tuntuu.

Sai teatteritaiteen valtionpalkinnon

Vuonna 1985 Ritva Valkama nimitettiin Teatterikoulun näyttelijäntyön professoriksi, mutta hän jätti viiden vuoden määräaikaisen tehtävän jo kahden vuoden kuluttua. Näyttelijäntyön lehtorina hän jatkoi kuitenkin 1990-luvulle saakka.

Valkaman muita töitä olivat Uuden Iloisen Teatterin kesärevyyt 1980-luvun lopulla sekä animaatiohahmojen äänityöt. Hän antoi äänen muiden muassa piirroselokuville Liisa Ihmemaassa, Dinosaurus, Sammakoiden ennustus ja Peppi Pitkätossu.

Vuonna 2000 hänelle myönnettiin teatteritaiteen valtionpalkinto ansiokkaasta näyttelijäntyöstä.

“Kunpa olisin järjissäni”

Näyttelijä Ritva Valkama oli näyttelijän tytär ja näyttelijän puoliso.

Myös Valkaman ja Pertti Palon yhdestä tyttärestä Sanna-Kaisa Palosta ja tämän tyttärestä Emmi Parviaisesta tuli näyttelijöitä. Vuonna 2010 kuollut Pertti Palo oli puolestaan näyttelijälegenda Tauno Palon poika.

Vuonna 2013 Ritva Valkama, Sanna-Kaisa Palo ja Emmi Parviainen antoivat Me Naisille yhteishaastattelun. Siinä 80-vuotias äiti ja isoäiti sanoi omaavansa vain yhden toiveen: ”Kunhan olisin järjissäni niin kauan kuin elän.”

Asiasanat

Menot