Kulttuuri

Elokuva-arvio: Täydellisen joulun kiperä kysymys kuuluu "Kuka köyrii eukkoani"

Täydellinen joulu (Bio Rex). ★★Ohjaus Taru Mäkelä. Pääosissa Antti Luusuaniemi, Elena Leeve, Mikko Leppilampi, Aku Hirviniemi, Iikka Forss, Saara Kotkaniemi. 1 t 35 min.
Aku Hirviniemi (vas.), Mikko Leppilampi ja Iikka Forss ovat mukana viettämässä täydellistä joulua. Kuva: Bronson Club

Täydellinen joulu? No tietenkin tässä kekkerissä kaikki menee kyljelleen.

Mukaelma ruotsalaisesta esikuvasta Joulupukki vieraissa on komedia keskiluokkaisesta suurperheestä. Satiiriksi se tekeytyy, ja ilkeä kuva itsekeskeisistä ja juoruilevista teeskentelijöistä syntyykin. Mutta hauska ja terävä se on vain hetkittäin.

Lapsia pakkomielteisesti puskevalla Outilla on päällä jo neljäs avioliitto. Hän haalii entiset miehensä perheineen yhteiseen joulunviettoon siippansa Jannen suureksi järkytykseksi.

Vain lapset ovat rehellisiä

Näennäisesti rennon menon alla kytee vähemmän yleviä tunteita. Pöyhistellään ja soimataan, vilkuillaan toisten puolisoita, hajoaapa yksi pari paljastuvan homoseksuaalisuuden takia.

Ainoat rehelliset ovat lapset, jotka inhoavat avoimesti typerää kokoontumista ja varsinkin aikuisia. Ei ihme, niin tekopyhää ja matalamielistä meno on.

Ruotsalaiset ovat sikäläisen teennäisen kohteliaisuuden irvailussa mestareita, ja pitäisi tulokulman istua nykyään suomalaiseenkin keskiluokkaan. Paikoin ironia toimii, mutta se jää joka suhteessa kauas ohjaajansa Taru Mäkelän Varasto-elokuvista.

Niissä ihmiskuvaus oli terävää, moniulotteista ja piikikkyydessään lämmintä. Nämä urpot typistyvät yhden tason muovinukeiksi.

Elena Leeven Outi on sentimentaalinen ja ylipirteä hupakko, joka hinkuaa lapsia lemmikkieläinten kaltaisiksi koristeiksi. Täysin avoimeksi jää, mikä häntä pohjimmiltaan vaivaa.

Antti Luusuaniemen Jannen ominaisuus on mustasukkaisuus vaimon entisiä miehiä kohtaan, etenkin Mikko Leppilammen narsistista hamehaukkaa. Siinä on hänen hahmostaan sanottu oleellinen.

Epäuskottavaa kaveruutta

Vaatimaton tarina rakentuu Outin tuoreen raskauden ympärille. Janne on kenellekään kertomatta steriloinut itsensä, mutta avautuu siitä nyt muille kuin vaimolle. Siinä sopan luu: kuka köyrii eukkoani, piru vie!

Satiirin sijaan kyse onkin Suomessakin suosioon nousseesta alapääkomediasta, jonka lennon aloitti myös ulkomailta kopioitu Luokkakokous neljä vuotta sitten. Täydellisen joulun tyypillinen vitsi on, että ukot muistelevat saunassa Outin seksuaalista intoa, kuten hänen piirtämäänsä opaskarttaa sukuelimestään.

Ja Janne kiehuu mustasukkaisuudesta. Eivätkä äijät edes piruile, heillä ei vain ole hitustakaan hienotunteisuutta.

Tilanne on väkinäisesti rakennettu koko elokuvan tapaan. Porukka käyttäytyy ikään kuin vanhojen ystävysten joukko, mikä ei ex-puolisoiden ja heidän vaimojensa kohdalla ole uskottavaa.

Groteskin huumorin vaatima nokkeluus vilahtaa tekstissä vain irtovitseissä.