Kulttuuri Hämeenlinna

Kuninkaallisen nukketeatterin Frankenstein on ympäristön luoma hirviö - Katso video

Kuninkaallinen Nukketeatteri esittää kolmannen version Frankenstein-näytelmästään. Teatteri on mukana Taidetestaajat-hankkeessa, eli esityksen näkee yli tuhat kahdeksasluokkalaista kolmen viikon aikana.
Kuninkaallisen Nukketeatterin tulkinnassa kauhuklassikko Frankensteinista tohtorin hahmo on nukke ja hirviötä esittää ihminen. Naamion takaa löytyy Antti Kemppainen. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Kuninkaallisen Nukketeatterin tulkinnassa kauhuklassikko Frankensteinista tohtorin hahmo on nukke ja hirviötä esittää ihminen. Naamion takaa löytyy Antti Kemppainen. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hämeenlinnassa toimiva Kuninkaallinen nukketeatteri pureutuu Mary Shelleyn yli 200-vuotiaaseen klassikkotarinaan Frankenstein tänä syksynä kolmannen kerran. Versio on uusi, vaikka tarina onkin vanha tuttu.

Tämän syksyn erikoisuus on se, että Kuninkaallinen nukketeatteri on valittu mukaan valtakunnalliseen Taidetestaajat-hankkeeseen. Sen ansiosta Taidekasarmilla Poltinaholla vierailee muutaman viikon aikana yli tuhat 8.-luokkalaista katsomassa esityksen.

– Taidetestaajat saavat etukäteismateriaalia ennen näytöstä, ja esityksen jälkeen kerromme nukketeatterista ja Frankensteinin tarinasta. Toivottavasti syntyy myös keskustelua, sanoo teatterinjohtaja ja nukkemestari Hannu Räisä.

Räisä ja tuottaja-näyttelijä Antti Kemppainen huomauttavat, ettei tarinaa tarvitse tuntea ennestään voidakseen seurata esitystä.

– Aihepiirihän ei ole uusi, ihmiset ovat aina kertoneet tarinoita toisilleen, ja hyvin usein ne ovat olleet kauhutarinoita, Hannu Räisä sanoo.

Tohtori loi elämää

Frankensteinissa tarinan ydin on hänen mukaansa se, että tohtori Frankenstein ei suinkaan ole luomassa hirviötä vaan uutta elämää. Luomuksesta tulee hirviö vasta ympäristön muovaamana.

– Ihmiset torjuvat kammottavana pitämänsä ilmestyksen, eikä luomus saa kaipaamaansa läheisyyttä ja kosketusta, jolloin se alkaa käyttäytyä hirviömäisesti, Kemppainen sanoo.


Katso video
: Antti Kemppainen kertoo näytelmästä

 

Nukketeatterin tulkinnassa on yhtymäkohtia esimerkiksi parhaillaan elokuvateatterissa pyörivään Joker-elokuvaan. Molemmissa tarinoissa monin tavoin päähän potkitusta ja yhteisön hylkimästä yksilöstä tulee hirviö.

Kuninkaallisen nukketeatterin Frankenstein yhdistää naamioteatteria, nukketeatteria ja musiikkia. Muusikko Antti Polameri on säveltänyt näytelmän musiikin ja soittaa sen näytöksissä. Esityksessä ei ole dialogia, joten musiikki tukee tarinan kuljetusta ja ilmentää erilaisia tunnetiloja.

– Olemme kääntäneet tarinan sillä tavalla päälaelleen, että tohtori Frankensteinia esittää nukke ja hirviötä ihminen, Hannu Räisä sanoo.

Tiimi ison F:n eli Frankensteinin takana: Antti Kemppainen (vas.), Antti Polameri sekä tohtori Frankenstein -nukke ja Hannu Räisä.

Hollywwood-esikuva haittasi

Työryhmä kertoo, että Hollywoodin luoma mielikuva Frankensteinin hirviöstä ja sen ulkonäöstä on varsin vahva. Se jopa aiheutti pulmia näytelmän valmisteluvaiheessa.

– Mietimme, miten voimme esittää hirviön eri tavalla, Hannu Räisä kertoo.

Kuninkaallinen Nukketeatteri järjestää koululaisnäytösten lisäksi myös viisi kaikelle kansalle avointa esitystä loka-marraskuun vaiheessa.

Nukketeatteri toimii Poltinahon Taidekasarmilla, jossa vietetään avointen ovien päivää pyhäinpäivänä eli 2.11. Myös Kuninkaallisen nukketeatterin väki on paikalla kertomassa toiminnastaan. HÄSA

 

Frankensteinin avoimet näytökset järjestetään to 31.10. klo 19, pe 1.11. klo 19, to 7.11. klo 19, la 9.11. klo 17 ja to 14.11. klo 19. Näytökset ovat Taidekasarmin teatterissa, os. Miehistönkatu 5.