Kulttuuri

Kuoronjohtaja on kuin teatterikuiskaaja – Anneli Julén johtaa kuoroja sielullaan ja käsillään

Riihimäkeläinen Anneli Julén on omistanut ison osan elämästään kuoroille, joita hänellä on johdettavanaan tällä hetkellä viisi. Hänen taitonsa saada kuoro kuin kuoro hyppysiinsä on palkittu useaan kertaan.
Anneli Julénin lähes koko vapaa-aika pyörii kuorojen ympärillä. -Käyn niin paljon kuin mahdollista muiden kuorojen konserteissa, ja toivoisin, että myös kuoroissa laulavat tekisivät niin. Omaa tekemistään ei pysty arvioimaan, jos ei ole vertailukohtia. Kuva: Riku Hasari
Anneli Julénin lähes koko vapaa-aika pyörii kuorojen ympärillä. -Käyn niin paljon kuin mahdollista muiden kuorojen konserteissa, ja toivoisin, että myös kuoroissa laulavat tekisivät niin. Omaa tekemistään ei pysty arvioimaan, jos ei ole vertailukohtia. Kuva: Riku Hasari

Kun Anneli Julén Tallinnan yliopistossa opiskellessaan ensimmäisen kerran pääsi johtamaan kuoroa, oli tunne maaginen.

– Se, mitä pystyin tekemään omalla sielullani ja kahdella kädelläni. En sanoisi, että se oli valtaa, vaan pystyin liikuttamaan kuoroa, ilmaisemaan sen kautta iloa ja surua.

Hän tajusi heti, että kuoronjohtaminen oli hänen juttunsa.

Viimeiset 30 vuotta hän on aina johtanut jotakin kuoroa. Tällä hetkellä Julénin voi nähdä Hämeenlinnan Mieskuoron, Lopen lapsi- ja nuorisokuoron, Naiskuoro Timotein, Riihimäen Kamarikuoro Gaudete!:n ja Suomen Naiskuoroliiton liittokuoro Louhen puikoissa.

 

Sukujuuret Hattulassa

Julén on syntynyt Tallinnassa, mutta hän on asunut Suomessa vuodesta 1992 lähtien. Tuolloin hän muutti avioliittonsa myötä Riihimäelle.

– Sukujuureni ovat itse asiassa Hattulasta, joten voi hyvin olla, että olisin päätynyt tänne joka tapauksessa.

Hän on opiskellut kuoronjohtajaksi Tallinnan yliopistossa ja Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Musiikin maisteriksi hän valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvatuksen linjalta.

Kuoronjohtamisen ohessa hän työskentelee Parolan yläkoulun ja lukion musiikinopettajana.

– Se on vielä päätyöni, mutta kuoronjohtaminen on vähitellen alkanut mennä edelle.

Lisäksi hän toimii Sulasolin ja Suomen Naiskuoroliiton taiteellisena johtajana ja Suomen Mieskuoroliiton musiikkilautakunnan varapuheenjohtajana. Voinee siis varauksetta kuvata hänen toimivan suomalaisella kuorokentällä suhteellisen isossa roolissa.

 

Psykologiaa ja diplomatiaa

Yleisölle kuoronjohtajasta näkyy lähinnä selkä ja ilmassa heiluvat kädet. Julén kertoo, että hänen työstään suurin osa tapahtuu kuitenkin johtajan pallin ulkopuolella.

– Sitä voi verrata vaikkapa ammattiurheilijaan, josta yleisö yleensä näkee pelkän lopullisen suorituksen, ei työtä sen takana.

Kuoronjohtajan työhön kuuluu etsiä kuorolleen ohjelmistoon sopivia kappaleita. Kappaleet pitää sisäistää ja miettiä, miten ne sopisivat kuorolle parhaiten.

Julén kertoo harjoittelevansa jokaisen kuoronsa kanssa kerran viikossa lukuun ottamatta liittokuoro Louhea. Harjoitukset ovat sekoitus diplomatiaa, psykologiaa ja ihmisten kanssa työskentelemistä.

– Kuoro koostuu erilaisista ihmisistä, joita kuoronjohtajan pitää osata arvostaa. Kuorolaisille kyse on harrastuksesta, jonka täytyy pysyä mielenkiintoisena.

Itse esiintymistilanteessa kuoronjohtajan tehtävä on toimia eräänlaisena teatterikuiskaajana. Hän muistuttaa siitä, mitä harjoituksissa on tehty.

– Muistutan tunnelmasta ja teknisistä asioista, mutta paljon muuta en voi siinä enää tehdä. Esiintymistilanteessa pääosassa on kuoro.

 

40 ihmistä hyppysissä

Vuosien aikana Julénin taidot kuoronjohtajana ovat saaneet tunnustusta useaan kertaan.

Hänet on palkittu parhaan kuoronjohtajan palkinnolla vuonna 2006 Riva del Garda -festivaalilla Italiassa ja vuonna 2010 Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun kansainvälisessä sarjassa. Vuonna 2016 Suomen kuoroliitto valitsi hänet Vuoden kuoronjohtajaksi, ja kesäkuun alussa hänet palkittiin Sulasolin joka toinen vuosi jakamalla Klemetti-palkinnolla.

Lisäksi Julénin johtama Naiskuoro Timotei on valittu tänä vuonna Vuoden naiskuoroksi.

– Kai minua syystä tai toisesta arvostetaan. Se on tietenkin imartelevaa, mutta tunnustukset eivät ole syy, minkä takia tätä teen.

Hieman enemmällä utelulla Julén kertoo saaneensa hyvää palautetta ainakin tavasta, millä hän saa kuoron käsiinsä.

– Kun saan vaikkapa 40 ihmistä käsiini, voin tehdä heidän kanssaan mitä tahansa. Ehkä minulla on joku synnynnäinen lahjakin tähän työhön. Lisäksi jaksan opiskella koko ajan lisää. Se ei lopu ikinä. HÄSA

Anneli Julén

Kuoronjohtaja ja Parolan yläkoulun ja lukion musiikinopettaja.

Kotoisin Tallinnasta, asuu Riihimäellä.

Opiskellut kuoronjohtajaksi Tallinnan yliopistossa ja Metropolia-ammattikorkeakoulussa ja musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiassa.

Johtaa Hämeenlinnan Mieskuoroa, Lopen lapsi- ja nuorisokuoroa, Naiskuoro Timoteitä, Riihimäen Kamarikuoro Gaudete!:a ja Suomen Naiskuoroliiiton liittokuoro Louhea.

Laulaa Klemetti-Opiston Naiskuorossa eli KLONK:ssa.

Toimii taiteellisena johtajan Sulasolissa ja Suomen naiskuoroliitossa.

Palkittu parhaana kuoronjohtajana vuonna 2006 Riva del Garda -festivaalilla ja vuonna 2010 Leevi Madetoja -mieskuorokilpailussa.

Valittu Vuoden 2016 kuoronjohtajaksi.

Sai kesäkuun alussa Klemetti-palkinnon.

Päivän lehti

28.2.2020