Kulttuuri Riihimäki

Riihimäen taidemuseon kokoelmiin kuuluu 30 Tyko Sallisen kiehtovan brutaalia maalausta

Riihimäen taidemuseon aarre saatiin kunnostettua tukiyhdistyksen rahoituksella.
Tyko Sallinen maalasi Kuoropojat luonnoksena isompaa Valamosta-teostaan varten, kertoo konservoitua maalausta esittelevä Riihimäen taidemuseon intendentti Katja Vuorinen-Parm. Kuva: Esko Tuovinen
Tyko Sallinen maalasi Kuoropojat luonnoksena isompaa Valamosta-teostaan varten, kertoo konservoitua maalausta esittelevä Riihimäen taidemuseon intendentti Katja Vuorinen-Parm. Kuva: Esko Tuovinen

Vuosikymmenet varastossa turvassa säilytetty Tyko Sallisen maalaus Kuoropojat on vihdoin saatu Riihimäen taidemuseossa esille.

– Emme voineet laittaa taulua nähtäville, emmekä antaa lainaan. Se oli huonokuntoinen ja pelkäsimme teoksen vaurioituvan. Maalauksen päällä oli lasi, joka liikkui ja olisi hölskyessään voinut turmella maalauksen pintaa, kertoo amanuenssi Tanja Pääskynen.

Teos on nyt saatu konservoitua Riihimäen taidemuseon ystävien lahjoituksen turvin. Se asetetaan esille taidemuseossa toukokuussa avattavaan kokoelmanäyttelyyn Boheemielämää.

 

Riihimäellä 30 Sallista

Tyko Sallinen maalasi Kuoropojat vuonna 1922 valmistellessaan Valamossa maalattujen teosten Luostariveli-sarjaa. Hän teki useita versioita hautajaismenoista luostarin kirkossa.

Kuoropojat on tutkielma kahdesta kuoropojasta, jotka esiintyvät Valamosta-maalauksessa. Taidemuseossa on esillä museon kokoelmiin kuuluvista 30 Tyko Sallisen teoksesta taiteilijan vuonna 1922 maalaama versio taulusta, jossa luostariveljet ja kuoropojat valvovat kuolleen veljen avoimen arkun äärellä. Sallinen palasi samaan aiheeseen useaan otteeseen vuoteen 1926 saakka.

Konservaattori Nina Robbins kertoo, että kuoropoikien vauriot olivat tyypillisiä. Teos saatiin edustavaan kuntoon taidekonservoinnin perusmenetelmillä.

Maalauksen peittänyt lasi poistettiin kokonaan. Taulu avattiin kehyksistä ja kiilat kiristettiin uudelleen. Tausta suojattiin pleksillä, joka vähentää kosteusvaihtelujen vaikutusta ja estää pölyyntymistä.

 

Yhdistyksen tuki tärkeä

Taidemuseon intendentti Katja Vuorinen-Parm kertoo museon lähettävän vuosittain töitä konservoitavaksi, mutta määrärahat ovat hyvin niukat.

– Kun Taidemuseon ystävät kysyivät meiltä sopivaa kohdetta, poimimme aarteidemme joukosta Tyko Sallisen maalauksen. Yhdistyksen tuki on meille hyvin tärkeää, hän kertoo.

Taidemuseon ystävien puheenjohtaja Ritva M. Koskimäki kertoo yhdistyksen osallistuneen ensimmäisen kerran taulun konservoinnin rahoittamiseen. Aiemmin yhdistys on lahjoittanut museolle videoiden, mainosten ja taideteosten esittämistä varten näytön.

Riihimäen Taidemuseon Ystävät -yhdistys tukee museon toimintaa ja edistää samalla kuvataiteen arvostusta Riihimäellä järjestämällä esittelyjä, luentoja ja seminaareja. Toukokuussa tiedossa on jälleen museoiden yö taidemuseossa.

Kesän iso tapahtuma tulee olemaan Suomen kuvataiteen päivä ja Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä 10. heinäkuuta, jolloin yhdistys tarjoaa taidemuseossa hyvinkääläisen Kulkuriteatterin esityksen Jää hyvästi Helene. HäSa

Päivän lehti

22.1.2020