fbpx
Kulttuuri

Kuvataidearvio: Kesänäyttelyssä pääsee retkelle maisemaan yhdessä taiteilijan kanssa

Oi Suomi – vaelluksia maisemaan. Hämeenlinnan taidemuseossa 20.9. saakka.
Pekka Halonen: Myllykylän saha, Sortavalan pitäjä (1899) Kuva: Muu
Pekka Halonen: Myllykylän saha, Sortavalan pitäjä (1899)

Hämeenlinnan taidemuseon kesänäyttely on tehty yhteistyössä Suomalaiset taidesäätiöt ry:n kanssa ja tuo näytteille suomalaisia maisemia 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun.

Näyttelyvieras kiertää teoksia fiktiivisen taiteilijan kanssa, jonka runot näyttelytilojen seinillä avaavat kunkin huoneen teoksien tunnelmia ja taiteilijan ajattelua teoksien äärellä. Lisää tietoa suomalaisesta maisemamaalauksesta löytyy QR-koodin takaa jokaisesta näyttelyhuoneesta.

 

Näytteille on ripustettu kauniita ja vaikuttavia maisemateoksia muiden muassa Fanny Churbergilta, Victor Westerholmilta, Pekka Haloselta ja Hjalmar Munsterhjelmilta.

Mukaan mahtuu kuutamoita, talvimaisemia, rantoja, kaskia ja ylhäältä nähtyä maisemaa, jonka historiasta voi lukea lisää näyttelytekstistä. Näyttelyä kiertävät runot vetävät hyvin yhteen kunkin tilan teoksia ja antavat virikettä teosten katsomiseen vähän eri vinkkelistä.

Näyttelytiloissa on myös muita ajatusleikkeihin innostavia tekstejä, joista voi vaikka keskustella näyttelyseuralaisen kanssa.

 

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Fanny Churberg: Koskimaisema Uudeltamaalta (n. 1872) Kuva: Muu
Fanny Churberg: Koskimaisema Uudeltamaalta (n. 1872)

 

Ripustukseen on valittu hyvin kattavasti näyttäviä, suorastaan monumentaalisia näkymiä ja hillitympiä tutkielmia ja tunnelmapalasia maisemasta ja metsiköistä.

Kauniiden kesämaisemien lisäksi yläkerrasta löytyy myös hieman yllättäen talven koleutta. Suomalainen talvimaisema on varmasti ollut eksoottinen näky eurooppalaisissa taidesalongeissa.

Katsoja voi melkein kesähelteidenkin keskellä tuntea sormien kohmettumisen, kun saa tietää, että ulkoilmamaalauksen hengessä taiteilijat hiihtivät tarvikkeineen metsään maalaamaan talvea.

 

Näyttelykävijällä on mahdollisuus perehtyä suomalaiseen maisemamaalaukseen 1800- ja 1900-luvun vaihteessa asiantuntevan näyttelytekstin opastuksella, tai vain nauttia maisemista ja runoista kuvitteellisen taiteilijan kanssa.

Ripustus on monipuolinen ja konsepti hyvin onnistunut, sillä se onnistuu palvelemaan niin ajatuksiinsa ja maisemiin uppoavaa tuijottelijaa kuin tiedonjanoisempaakin kävijää.

Menot