Kulttuuri

Kuvataiteilija Sampsa Sarparanta on punkkari, joka tekee arkisista valokuvista klassista maalaustaidetta

Kuvataiteilija Sampsa Sarparannan motivaatio lähtee maailman parantamisesta ja deadlineista.
Valokuva on tärkeä työväline, koska kaikki työt teen enempi tai vähempi valokuvan pohjalta, kertoo Sampsa Sarparanta. Kuvaaja: Pekka Rautiainen

– Kai mä kohta alan maalta maisemia ja asetelmia.

Kuvataiteilija Sampsa Sarparanta nauraa itselleen.

Galleria Koneessa on esillä hänen näyttelynsä Ruusuinen tulevaisuus. Sarparanta osoittaa maalausta, jossa on nuukahtamisen alkuun päässyt ruusu.

– Tuosta se lähti. Vähän yllätyin itsekin. En odottanut koskaan maalavani vaaleanpunaisia ruusuja.

Sarparanta sanoo kuitenkin maalaavansa aina samoista aiheista. Maailmantuskasta ja läheisistään. Pinkissä ruusussa nämä kaksi yhdistyvät.

– Se on tyttäreni rippiruusu. Ruusu on hauras kuin nuori ihminen, jolla on ensimmäistä kertaa historiassa odotettavissa huonompi tulevaisuus kuin vanhemmillaan.

Musiikkiin kallellaan olevat tuntevat Sarparannan todennäköisesti paremmin pitkäikäisestä punkbändistä No Shame kuin hänen kuvataiteestaan.

– Kaksikymmentä vuotta sitten sitä puhui, lauloi ja huusi asioista, joita ei ollut olemassa. Silloin ei voinut kuvitellakaan, että Helsingissä oikeasti marssitaan hakaristilippujen kanssa. 

”Uutta soololevyä tehdessä olen sanonut, että yritän päästä punkista irti, mutta punk ei päästä musta irti. Punkkari elää sydämessä aina.”

Näinä päivinä Sarparanta luonnehtii itseään ”keski-ikäiseksi laamaksi”, jolle provokaatio pelkän provosoinnin takia ei ole enää yhtä tärkeää kuin nuorempana.

– Uutta soololevyä tehdessä olen sanonut, että yritän päästä punkista irti, mutta punk ei päästä musta irti. Punkkari elää sydämessä aina.

Sarparanta löytää omista bändi- ja kuvataidetouhuistaan paljon samaa. Hän ei ole koskaan halunnut jäädä soittelemaan kavereiden kanssa treenikämpälle vaan tavoitteena ovat olleet keikat yleisöjen edessä.

– Mun päämotivaatio on kuitenkin se maailman parantaminen. Ei ne maalaukset siellä omassa komerossa mitään paranna.

Kun Sampsa Sarparanta maalaa, hän maalaa vimmalla. Uuden näyttelyn kaikki työt ovat syntyneet puolessatoista kuukaudessa.

Syitä on kaksi. Sarparanta saa tehtyä töitä silloin, kun näyttelyn deadline alkaa painaa päälle ja silloin kun jokin taulu avaa portin.

– Silloin syöminenkin tuntuu hukkaan heitetyltä ajalta. Tauluja vaan tulee lisää ja lisää ja lisää.

Hän ei ymmärrä yleistä ajatustapaa, jonka mukaan laatua syntyy vain ajan kanssa. Se sopii ihmisille, jotka myyvät aikaansa työnantajille palkkaa vastaan, ei taiteilijoille.

– Senhän takia tässä on kaksikymmentä vuotta treenattu, että työn pystyisi tekemään mahdollisimman nopeasti.

Taiteen tekemisen mystifiointi kiertää Sarparannan kaukaa. Uuden näyttelyn kaikki työt on maalattu levyille, koska luomisvimman iskiessä niitä on helppo hakea rautakaupasta mittaan sahattuna.

Myös teosten aiheet valikoituvat sen mukaan, mikä kiehtoo taiteilijan silmään.

– Mun peruskikka on se, että kohotan arkisen valokuvan tai lehdessä vilahtavan uutiskuvan toiselle tasolle tekemällä siitä klassisen, historiallisen öljyvärimaalauksen.

Jos riittävän mielenkiintoisia kuvia ei tule vastaan, ottaa Sarparanta maalauksen pohjaksi itse asettelemansa valokuvan.

Galleria Koneen seiniltä löytyvätkin Sarparannan perheen kaikki jäsenet – vaimo, tytär ja poika – häntä itseään lukuun ottamatta.

Mallien käytöllä on hintansa.

– Lapsille olen luvannut kahden prosentin provikat myydyistä tauluista. Heitä tässä iskän taidemaailmassa kiinnostaa lähinnä taloudellinen puoli, naureskelee Sarparanta.

Sampsa Sarparanta: Ruusuinen tulevaisuus. Galleria Kone 26.3. asti.

Sampsa Sarparanta

Syntynyt 1973.

Opiskellut Kuvataideakatemiassa.

Vuodesta 1995 alkaen yhteensä 54 yksityisnäyttelyä, yhteisnäyttelyjä 26.

Teoksia julkisissa kokoelmissa: mm. Kiasma, Turun, Salon ja Kuopion kaupungin taidekokoelmat ja Taidekeskus Salmela.

Osallistui presidentti Sauli Niinistön muotokuvan toteutukseen yhdessä sadan muun taiteilijan kanssa.

Asuu ja työskentelee Perniössä.

No Shame -punkyhtyeen laulaja-biisintekijä vuosina 1996–2016.

Uusi albumi tulossa syksyllä.

Päivän lehti

23.1.2020