fbpx
Kulttuuri Forssa

Lapset ja nuoret kertovat korona-arjestaan omin sanoin – Kulttuuriyhdistys Kuvion #Koronapäiväkirjat-projektista syntyi videodokumentti

Dokumentissa on mukana kolme nuorta erikoistoimittajaa, jotka ovat videoineet jokapäiväistä elämäänsä.
Leevi Saksa, Aada Saksa ja Wilma Mansikkamäki kuvasivat koronapäiväkirjoihin elämäänsä. Kuvakaappaus on #Koronapäiväkirjat-videodokumentista. KUVA: Antti Latva
Leevi Saksa, Aada Saksa ja Wilma Mansikkamäki kuvasivat koronapäiväkirjoihin elämäänsä. Kuvakaappaus on #Koronapäiväkirjat-videodokumentista. KUVA: Antti Latva

Millaista korona-arki on lapsen tai nuoren näkökulmasta?

Tästä voi saada vihiä katsomalla tuoreen videodokumentin, jossa Forssan seudun lapset ja nuoret kertovat omasta koronan sävyttämästä arjestaan.

Kulttuuriyhdistys Kuvio käynnisti viime vuoden keväällä #Koronapäiväkirjat-elokuvaprojektin. Tuloksena oli lähes puoli tuntia kestävä dokumentti, joka julkaistiin viime viikolla Kuvion Youtube-kanavalla sekä somekanavissa. Video on vapaasti kaikkien katsottavissa.

Dokumentissa on mukana kolme erikoistoimittajaa, jotka ovat videoineet jokapäiväistä elämäänsä. He ovat forssalainen Wilma Mansikkamäki ja tammelalaiset Leevi ja Aada Saksa. Dokumenttia on kuvattu myös muun muassa vuoden 2020 kesällä Caissaniemessä Kuvion Laululaukat-leirillä, jolla olleista nuorista yksitoista kertoo dokumentissa koronan herättämistä ajatuksista.

Dokumentin teossa mukana olleet lapset ja nuoret ovat noin 10–16-vuotiaita.

Juttu jatkuu videon jälkeen:

Kulttuuriyhdistys Kuvio ry:n puheenjohtaja Minna Autio toteaa, että lapset ja nuoret ovat olleet koronauutisoinnin keskellä hämmentyneitä ja tuntuvat jääneen kovin yksin omien huoliensa kanssa. Kulttuuriyhdistyksessä aprikoitiin, miten ihmeessä lapset ja nuoret voivat sisäistää päälle vyöryvää informaatiotulvaa.

– Päätimme kysyä suoraan lapsilta ja nuorilta, miten he kokevat nopeasti maailmanlaajuiseksi pandemiaksi kasvaneen taudin etenemisen kohti omaa arkeaan, Autio sanoo.

Vaikka lapset ja nuoret kuvaavat myös koronan aiheuttamaa pelkoa, surua ja epätietoisuutta, dokumentti kertoo lasten ja nuorten pohjimmaisesta elämänuskosta ja luottamuksesta huomiseen.

– Dokumentista välittyy myös lasten ja nuorten ajatus siitä, että korona on loppujen lopuksi ohimenevä varjo, joka ei jää heidän elämässään pysyväksi. Nuorilla on elämä edessään, ja he ovat säilyttäneet haaveensa ja tulevaisuudenuskonsa, Autio sanoo.

Kännykkä apuna kuvaamisessa ja raportoinnissa

Autio vastaa #Koronapäiväkirjat-projektin suunnittelusta ja organisoinnista, ja dokumentin kuvauksesta ja tuotannosta vastaavat Jussi Pellonpää ja Antti Latva.

– Projektin tekeminen oli todella mukavaa. Dokumentin kolme erikoistoimittajaa kuvasivat ja raportoivat itse kännyköillään elämäänsä ja lähettivät materiaalin meille, Pellonpää kertoo.

Pellonpää ja Latva koostivat lasten ja nuorten lähettämän videomateriaalin dokumenttiin. Mukana olleet lapset ja nuoret saivat myös opastusta videoimiseen ja oppia elokuvanteosta.

Dokumenttiprojekti kuuluu Kuvion Taidetalo liikkeessä -hankkeeseen, jota rahoittavat LounaPlussa Leader sekä EU:n maatalousrahasto. HÄSA

Menot