fbpx
Kulttuuri Forssa

Lapsuudenystävä Hannu Lahtonen kirjoittaa elämäkerran Kalevi Ahosta – "Heikkoina hetkinä alkaa hikoiluttaa"

Entisellä Suomen pankin pääjohtajalla ja ministerillä Erkki Liikasella iso merkitys elämäkerran syntymisessä.
Hannu Lahtonen aikoo koota seuraavan vuoden aikana materiaalit Kalevi Ahosta kertovaan elämäkertaa. Se tietää töitä joka päivä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hannu Lahtonen aikoo koota seuraavan vuoden aikana materiaalit Kalevi Ahosta kertovaan elämäkertaa. Se tietää töitä joka päivä. Kuvat: Lassi Puhtimäki/HäSa

Harva forssalainen ansaitsee elämäkerran yhtä perustellusti kuin säveltäjä Kalevi Aho. Nyt sellainen on syntymässä, parin vuoden pohdinnan ja selvittelyn jälkeen.

Elämäkerran kirjoittajaksi löytyi pienen mutkan kautta Ahon lapsuudenystävä, forssalainen Hannu Lahtonen. Siinä, että juuri Lahtonen kirjan kirjoittaa, näppinsä on isosti pelissä Suomen pankin entisellä pääjohtajalla ja ministerillä Erkki Liikasella.

– Kohta kaksi vuotta sitten olimme Kalevi Ahon 70-vuotisjuhlakonsertissa. Siellä järjestettiin ennen Ahon konserttia Suomen Sinfoniaorkesteri ry:n tapahtuma, johon pääsin takaoven kautta. Erkki Liikanen, vanha tuttuni Kauppalehden ajoilta, totesi maljapuheessa, että Ahosta pitäisi tehdä elämäkerta ja kysyi minulta, tiedänkö sopivaa tekijää, Lahtonen alustaa.

 

Liikanen lupautui vahvaksi taustavoimaksi elämäkerturille. Kului aikaa, ja Liikanen soitti Lahtoselle.

– Ei meidän tarvitse hakea kirjoittajaa, sinähän sen kirjoitat, Lahtonen kertoo Liikasen todenneen.

Elämäkerran kirjoittaminen oli käynyt jo aiemmin Lahtosen mielessä ja nyt eläkepäivillään hän lupautui tehtävään, kun muutakaan isompaa projektia ei ollut työn alla.

Lahtonen soitti vielä Aholle, joka oli ilahtunut siitä, että vanha ystävä tekisi kirjan. Liikasella oli varmasti iso merkitys siihen, että Suomen Kulttuurirahasto myönsi M.S. Elomaan rahastosta 26 000 euron apurahan kirjan kirjoittamiseen.

Lahtonen ilahtui siitä sattumasta, että Elomaalla oli yhteys Lounais-Hämeeseen syntymäkuntansa Someron kautta.

– Apuraha laukaisi padon, että kirjan kirjoittaminen lähti etenemään. Olisi se ehkä muutenkin tehty, mutta silloin rahoitus olisi pitänyt hakea muualta, Lahtonen sanoo.

 

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kalevi Aho ja hänestä elämäkerran kirjoittava Hannu Lahtonen kävivät Forssan yhteislyseota 1960-luvulla ja soittivat koulun House Bandina, Lahtonen huilua ja Aho viulua. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kalevi Aho ja hänestä elämäkerran kirjoittava Hannu Lahtonen kävivät Forssan yhteislyseota 1960-luvulla ja soittivat koulun House Bandina, Lahtonen huilua ja Aho viulua.

 

Elämäkertoja runsaasti lukenut Lahtonen pyrkii kirjoittamaan kirjan modernilla tavalla, journalistisella otteella. Tavoitteena on kirjoittaa elämäkerta, joka ei ole pönöttävä, vaan lukemaan imevä ja monipuolinen.

Teosluetteloiden on oltava ajan tasalla, ja siinä riittää työtä, sillä Aho on yksi tuotteliaimmista säveltäjistämme. Levytykset ja konsertit käydään läpi, ja luvassa on myös vino pino haastatteluja, tunteehan Aho suuren joukon musiikkialan arvovaltaisia ihmisiä, ja moni tuntee hänet.

Kirjassa käydään läpi myös Ahon omaa elämää. Skandaaleita Ahosta ei Lahtosen mukaan saisi kuitenkaan irti edes puristamalla.

– Kalevi on myös ahkera yhteiskunnallinen vaikuttaja ja tehnyt yhden kirjankin omalla nimellään. Se pitää ottaa vahvasti huomioon.

 

Lahtosella on kirjaa pohjustaessa positiivinen ongelma, sillä aineistoa on tarjolla vähintään riittävästi. Hän pyrkii heruttamaan runsaudensarvesta Ahon elämään liittyvät kohokohdat, jotta kirjan sivumäärä pysyy siedettävänä.

Alkujaan tavoitteena oli noin 300 sivua, mutta Lahtonen arvelee sen nousevan 500 sivuun.

– Pahaa pelkään, että heikkoina hetkinä alkaa hikoiluttaa. Vuoden aikana olisi tarkoitus saada materiaalit kokoon. Se tarkoittaa, että joka päivä on tehtävä töitä. Inspiraatiota ei voi jäädä odottamaan, mutta tyhjän paperin syndroomaa ei synny, aihe on sen verran mieluisa.

 

Lahtonen on kirjoittanut useita tietokirjoja – ensimmäisen, Forssalaista teatteri vuodesta 1880, hän kirjoitti jo vuonna 1972. 1990-luvulla hän oli mukana työryhmässä, joka teki elämäkerran Esko Aaltosesta.

Vuonna 2017 ilmestyi Lahtosen ja Kari Grahnin kirjoittama Forssan Lehden satavuotishistoriikki.

Lahtonen lupaa panostaa Ahon elämäkerrassa myös aikaan 1960-luvun Forssassa. Forssan yhteislyseota käynyt kaksikko esiintyi kaikissa koulun pippaloissa, Lahtonen huilussa ja Aho viulussa. Aho osoitti jo tuolloin lahjakkuuttaan tekemällä sovitukset kaksikon esittämiin lauluihin klassisesta kansanmusiikkiin.

– 1960-luku oli inspiroivaa aikaa. Kaupunginorkesteri kukoisti ja musiikkiopisto perustettiin. Niillä ajoilla oli iso merkitys koko Kalevi Ahon uralle, Lahtonen näkee. HÄSA

Menot