Kulttuuri Riihimäki

Lasimuseo esittelee keväällä Suomen tunnetuimpiin kuuluvan graffititaiteilija EGSin lasitaidetta

Suomen tunnetuimpiin kuuluva graffititaiteilija on laajentanut ilmaisuaan viime vuosina myös lasiin.
EGS: Fingerprint Mountains 4 (2019)

Suomen lasimuseossa Riihimäellä avautuu helmikuussa graffititaiteilijana tunnetun EGSin lasitaidetta esittelevä näyttely.

EGS on yksi sukupolvensa menestyneimpiä suomalaisia taiteilijoita, joka tunnetaan myös kansainvälisissä graffitipiireissä. Lasia hän on työstänyt parin viime vuoden ajan.

– Kun aiemmin graffiti oli marginaalissa, niin nykyään lasinpuhallus alkaa Euroopassa olla jo uhanalainen laji. Hyvien tekijöiden etsiminen muistuttaa paljon 1990-luvun alkua, jolloin harvalukuiset graffitimaalarit etsivät toisiaan ja lähtivät oppimaan tekemistä yhdessä, taiteilija sanoo.

Myös Riihimäki ympäristönä yhdistää sekä lasitaidetta että graffiteja.

 

Näyttelyn nimi Writing Stories with Three Letters viittaa taiteilijan nimeen, mutta sen takana on myös syvempää pohdiskelua.

– Luvassa on uudenlaista lasitaidetta, ei niinkään esineitä vitriinissä. Näyttelyn nimi viittaa EGS-kirjaimiin, mutta myös siihen, miten taiteen avulla voi käsitellä asioita ja niiden muutoksia. Olen periaatteessa 30 vuotta kirjoittanut kirjainyhdistelmää, joka ei tarkoita yhtään mitään ja nyt voin tehdä jotakin syvempää.

– Muutama vuosikymmen sitten matkustin Riihimäelle maalaamaan graffiteja juniin ja nyt istun junassa matkalla puhaltajamestarien luo. Sama paikkakunta toimii taas taustana jollekin uudelle, ja tuo tekemiseen oman lisämerkityksensä, EGS kertoo.

EGS – Writing Stories with Three Words, 14.2.2020–19.4.2020, Suomen lasimuseo, Riihimäki.

EGS

Syntynyt 1974 Helsingissä, missä asuu ja työskentelee myös nykyään.

Aloittanut uransa 1980-luvun loppupuolella graffitien parissa.

Viime vuosina pyrkinyt häivyttämään rajaa katu- ja galleriataiteen välillä ja laajentanut ilmaisuaan graffitin ulkopuolelle.

Pysytellyt koko uransa anonyyminä.

Ensimmäinen graffititaiteilija, jolta on nähty yksityisnäyttely pohjoismaisessa taidemuseossa (Helsingin Taidehalli, 2018).

Teoksia muun muassa Kiasman, HAM:in ja Kansallisgallerian kokoelmissa.

Kiertää edelleen maailmaa maalamassa kaduille ja hylättyihin rakennuksiin.

EGSin taidetta on esillä 6.10. asti Tampereella Galleria Himmelblaussa.

Päivän lehti

18.1.2020