Kulttuuri

Lasten taidefestivaali Hippalot korostaa yhdessä tekemistä – Tämän vuoden teema on kirjat ja lukeminen

Lasten taidefestivaali Hippalot tarjoaa monipuolisen kattauksen teatteria, musiikkia ja erilaisia työpajoja.

 

Lasten taidefestivaali Hippalot järjestetään Hämeenlinnan Verkatehtaalla 1.-4. elokuuta.

Tämän vuoden teemaksi festivaalilla on nostettu kirjat ja lukeminen. Kirjoista tutut hahmot esittäytyvät näyttämöllä ja teema on vahvasti esillä myös festivaalien työpajoissa.

Festivaalin vastaavan tuottajan Riikka-Leena Puistolan mukaan kirjateemalla halutaan kannustaa perheitä lukemaan yhdessä ja ääneen.

 

Työpajoille on kysyntää

Lasten taidefestivaali Hippaloilla on tarjolla erilaisia työpajoja. Yhtä näistä työpajoista testattiin ennakkoon Verkatehtaalla. Lapset taiteilivat yhdessä vanhempien kanssa kruunuja vanhoista kirjansivuista ja pienlehtiä eli zinejä. Kuva: Esko Tuovinen
Lasten taidefestivaali Hippaloilla on tarjolla erilaisia työpajoja. Yhtä näistä työpajoista testattiin ennakkoon Verkatehtaalla. Lapset taiteilivat yhdessä vanhempien kanssa kruunuja vanhoista kirjansivuista ja pienlehtiä eli zinejä. Kuva: Esko Tuovinen

Hippaloiden työpajatarjontaa on lisätty tälle vuodelle kolmanneksella.

Lastenkulttuurikoordinaattori Ann-Marie Fagerström kertoo, että työpajojen suhteen positiivisena ongelmana on ollut se, ettei paikkoja ole riittänyt kaikille halukkaille.

– 22 työpajaa päivässä voi kuulostaa isolta määrältä, mutta ihmiset haluavat festivaaleilla sekä nähdä esityksiä että tehdä itse, Fagerström kertoo.

Työpajojen kohderyhmänä ovat 1–10-vuotiaat, ja ne järjestetään ulkona tai Verkatehtaan opistotalossa.

Osa työpajoista samoin kuin osa Hippaloiden muusta tarjonnasta on maksutonta.

Järjestäjät haluavat korostaa työpajoissa perheiden yhteistä kokemusta. Sen vuoksi aikuiset voivat osallistua työpajoihin yhdessä lasten kanssa.

 

Uutuutena Lukustage

Työpajakattauksessa on tarjolla muun muassa askartelua, lorukylpyjä, omien satujen sepittämistä, parkouria ja e-kirjarobotiikkaa. Lapset pääsevät ratkomaan kirjaimiin liittyviä tehtäviä ja kasaamaan rakennelmia poistokirjoista.

Tänä vuonna uutuutena on Lukustage, jossa lapset voivat lukea satuja lukukoiralle ja kuunnella ääneen luettuja tarinoita eri ihmisten lukemina.

Lempisatujaan on lukemassa muun muassa hämeenlinnalaisia vaikuttajia, lapsia ja kirjailijoita.

 

Toukkaset taaperoille

Henna-Maija Alitalo ja Taina Maria Savimäki ohjaavat taaperoiden toukkasia.

Hämeenlinnan teatterin ja Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXin yhteistuotanto Toukkaset saa Hippaloissa ensi-iltansa.

Vauva- ja taaperoteatteriesitys kertoo toukan matkasta perhoseksi Henna-Maija Alitalon ja Taina Maria Savimäen tulkitsemana.

Näyttelijät kehittivät yhdessä ohjaaja Reija Isosuon kanssa interaktiivisen teatteriesityksen 0-1 -vuotiaille vauvoille ja 1-2 -vuotiaille taaperoille sekä näiden vanhemmille.

Esitykseen osallistuvien aisteja kutitellaan muun muassa sademetsän äänimaailmalla, ilmavirtauksin ja kosketuksin. Sademetsän linnut opastavat vanhempia vauvatoukkien hoidossa. Esityksen edetessä vanhemmat näkevät kuinka toukat muuttuvat perhosiksi.

 

Niskakakat sallittu!

Puistolan mukaan juuri jalat allensa ottaneita 1–2-vuotiaita pidetään haasteellisena yleisönä, ja he jäävätkin usein ilman teatteriesityksiä. Puistola on tyytyväinen, että Hippaloissa haaste otettiin vastaan.

Pienten vauvojen kanssa voi sattua ja tapahtua. Voi tulla nälkä, kakka tai parku ja siitä edelleen tarttuva sympatiaitku. Esityksessä on Alitalon mukaan mentävä todellakin yleisön ehdolla.

Esitys kestää Savimäen arvion mukaan ehkä 25 minuuttia.

– Riippuu, paljonko sattuu niskakakkoja sun muita juttuja. Katsellaan tilanteen mukaan, Alitalo nauraa.

Tarvittaessa esityksessä pidetään taukoa ja totta kai vanhempi voi keskeyttää osallistumisensa ja helpottaa lapsen oloa.

 

Hippo-lavalla kuvataan Seikkailukonetta

Hippo-lavalla kuullaan musiikkia jokaisena tapahtumapäivänä. Avajaiskonsertissa kuullaan Ipanapa-levyjen kappaleita coverbändin esittäminä.

Lauantaina nähdään Blind Gut Companyn sirkusesitys Kuin kala puussa ja Pikku Kakkosesta tuttu Seikkailukone kera tuttujen juontajien, orkesterin ja Reppu-Hepun. Samalla kuvataan kaksi Seikkailukone-jaksoa.

Sunnuntaina lavan ottaa haltuunsa hiphop-kokoonpano Toistuvat Yllätykset.

 

Taidefestivaali Hippalot 2019

Verkatehdas 1.- 4.8.2019

Teatteria

Toukkaset: vauvat 0–12 kk 1.8. klo 10 ja 14, 0–6 kk 2.8. klo 10 ja 14, Taaperot 12–24 kk 3.8. klo 10 ja 14, 12–24 kk 3.8. klo 10 ja 14

Divadlo U staré herecky: Mowgli (Tsekki) 1.8. klo 14 ja 16

Nukketeatteri Luuviulu: Mies joka halusi nähdä koko maailman 2.8. klo 10 ja 14

Teatteri Hevosenkenkä: Kultakutri ja kolme karhua 3.8. klo 14 ja 16

Teatteri Rollo: Lue, laula, kirjoita 4.8. klo 14 ja 16

Lukustage

Lue ääneen lukukoiralle joka päivä klo 10–12

Heittäydy tarinan vietäväksi joka päivä 13–15

Kirjailijavieraita

1.8. klo 11 Antti Nikunen

2.8. klo 11 Raisa Mattila ja Julia Thurén

3.8. klo 11 Sinikka ja Tiina Nopola

4.8. klo 11 Johanna Hulkko

Koko ohjelma: www.hippalot.fi

Päivän lehti

12.7.2020