Kulttuuri

Lastenkirja-arvio: Perhematka viekin muinaisuuteen

Joonas Tolvanen: Jademiekan arvoitus. Kuv. Janne Kukkonen. Otava 2020. 101 s.

Jaakko ja pikkuveli Elias singahtavat keskelle seikkailua matkustaessaan vanhempineen tapaamaan pekingiläisessä museossa työskentelevää mummiaan. Jo lentokentällä Jaakon laukkuun sujahtaa pieni lohikäärme.

Joonas Tolvasen lastenromaani Jademiekan arvoitus on sekoitus seikkailua ja fantasiaa. Kielletyssä kaupungissa Jaakko saa mummilta jadekorun, ja tuota pikaa veljekset putoavat kallionkoloon ja havahtuvat muinaisessa Kiinassa.

Käy ilmi, että Kiinan keisarin on syössyt vallasta oma veli. Vallan oikeutuksen todistaa keisarillinen jademiekka – mutta miten keisarin veli on saanut sen hehkumaan? Jaakko ja hänet kielletyltä alueelta pelastava Lanfen-tyttö alkavat selvittää tapausta.

 

Idea on hauska ja seikkailu jännittävä, joskaan se ei tunnu saavuttavan aivan koko potentiaaliaan.

Eri ajassa olemisen tunne liukenee nykyaikaiseen sanastoon: Lanfen esimerkiksi käyttää sanaa ”jep” eikä hämmästele Joonaksen nykyaikaisia varusteita.

Lyhyessä tekstissä pistävät silmään jokuset laiskat ilmaukset, kuten ”polttaa päreiksi”, joka vaikuttaa ”päreiden polttamisen” ja ”poroksi polttamisen” sekoittumiselta.

Kerronta on nuorelle kohderyhmälle sopivan helppolukuista. Alussa päälauseiden rimpsut töksähtelevät, mutta edetessään kerronta sujuvoituu. Janne Kukkosen kuvitus tuo tarinaan lämpöä.

Kenties lopun tieto-osuudessa esiteltyä kung-fua käytetään enemmän kirjan jatko-osassa.

Päivän lehti

9.8.2020