fbpx
Kulttuuri

Lastenkirja-arvio: Vaihdokastyttäret sekoittavat ja rikastavat kahden perheen elämän

Sari Peltoniemi: Vaihdokkaat. Ranran 2021. 179 s.

Viemärissä asuva maahiaisäiti Ankia saa päähänsä, että hänen vastasyntyneestä tyttärestään voisi tulla maahiaisten kuningatar, jollaisesta puhuu vanha ennustuskin.

Tuumasta toimeen: ärhäkkä Ankia vie Hankalailaksi nimeämänsä tyttären ihmisten sairaalaan, josta kaappaa vastineeksi mukaansa ihmislapsen. Tämä nimetään Pikkukakkoseksi, sillä maahiaisten valtakunnassa katsotaan ahkerasti telkkaria.

Vaikka maahiaisten kansa on Sari Peltoniemen omaa keksintöä, lastenromaani ammentaa kansanperinteestä. Vaihdokasteema on ikiaikainen, mutta Peltoniemen käsittelyssä se saa raikkaita ja nykyaikaisia sävyjä.

 

Arvio jatkuu kuvan jälkeen.

 

Romaanissa Vaihdokkaat Hankalaila – uudelta nimeltään Veronika – sekoittaa Virkkusen perheen elämän. Maan alla Pikkukakkonen taas ihmettelee pimeää ympäristöään ja rajua perhettään ja koettaa jäsentää maailmaa siivoamalla sitä.

Peltoniemi kuvaa erilaisuutta hauskasti ja hyväksyvästi. Vaikka erikoiset lapset hämmentävät molempia perheitä, lapsi hyväksytään sellaisena kuin hän on. Samalla teoksen sävy pysyy riemukkaan äkkivääränä.

Ennen pitkää tytöt kohtaavat, ja siitä seuraa monenlaisia identiteettikysymyksiä.

Peltoniemi kirjoittaa upeasti. Kerronta on varmaotteista ja samalla hillittömän hauskaa.

Menot