fbpx
Kulttuuri

Laulamalla rauhasta auttaa vanginvartijaa - Boikottiaktiivi ei hyväksy Israelin euroviisuja

Tel Avivin Euroviisuja varjostavat ihmisoikeusloukkaukset palestiinalaisalueilla.
Tel Aviviin odotetaan jopa 20 000 viisuturistia ensi viikolla käynnistyviä Eurovision laulukilpailuja seuraamaan. Viisumainokset ovat jo näkyvästi esillä kaupungissa. Kuva: ABIR SULTAN
Tel Aviviin odotetaan jopa 20 000 viisuturistia ensi viikolla käynnistyviä Eurovision laulukilpailuja seuraamaan. Viisumainokset ovat jo näkyvästi esillä kaupungissa. Kuva: ABIR SULTAN

Samalla kun Tel Avivissa viisuväki juhlii, vain muutaman kymmenen kilometrin päässä ihmisiä elää arkeaan kansainvälisesti laittomaksi määritellyn miehityksen alla.

Entinen Israelin armeijan lentäjä ja muusikko Yonatan Shapira pitää erittäin ongelmallisena sitä, että kansainväliset artistit osallistuvat Euroviisuihin, kun palestiinalaisia sorretaan järjestelmällisesti Länsirannalla ja Gazassa.

YK:n mukaan Gazan kaistaleen 1,6 miljoonasta asukkaasta yli puolet on alaikäisiä. Muun muassa Norjan pakolaisneuvosto -avustusjärjestö on kutsunut Gazan kaistaa maailman suurimmaksi ulkoilmavankilaksi.

–  Jos aikoo laulaa rakkaudesta ja rauhasta paikassa, jonka lähellä pidetään lapsia vankilassa, auttaa vanginvartijaa, lentäjä sanoo.

Shapira ja useat muut ovat verranneet Israelin ylläpitämää järjestelmää Etelä-Afrikan apartheid-rotuerottelupolitiikkaan.

–  Israel ei ole demokratia. On tärkeää sanoa tämä uudestaan ja uudestaan, nykyisin Norjassa asuva Shapira sanoo STT:lle Tel Avivissa.

–  Kyseessä ei ole demokratia, kun viisi miljoonaa ihmistä (suurin osa Israelissa ja palestiinalaisalueilla asuvista palestiinalaisista) ei voi äänestää. Kyseessä ei ole demokratia, kun ihmisiä asuu ghetoissa ja heitä pommitetaan kuoliaaksi.

Yonatan Shapiran tie boikottiaktivistiksi oli rosoinen. 1990-luvulla hän liittyi Israelin armeijaan. Sotilasuralla hän eteni kapteeniksi ja pelastuslentäjäksi.

Toisen intifadan eli 2000-5005 tapahtuneen palestiinalaiskansannousun aikana Shapira alkoi ymmärtää omaa rooliaan Israelin kansainvälisesti laittomana pidetyn miehityksen ylläpitäjänä.

Tapaaminen palestiinalaisen pakolaisopiskelijan kanssa muutti lopulta hänen elämänsä suunnan täysin.

–  Opiskelija kertoi siskostaan, joka oli halvaantunut helikopterista ammutusta ohjuksesta, Shapira muistelee.

–  Yhtäkkiä näin itseni sorretun silmin. Todennäköisesti hänen silmissään en ollut parempi kuin lentäjä, joka ampui hänen siskoaan. Viimeinkin näin itseni hyökkääjänä.

Kun Shapira lopulta pitkän ja henkisesti kivuliaan prosessin päätteeksi kieltäytyi palvelemasta enää Israelin armeijassa, hän halusi puolustaa ihmisiä ja ihmisoikeuksia.

Lopulta lentäjä liittyi Israelin hallinnon boikotointia ajavaan Boycott, Divestment and Sanction -liikkeeseen (BDS).

Israelissa ja Yhdysvalloissa liikettä on kritisoitu. USA:n senaatissa meni helmikuussa läpi laki, jonka mukaan hallinnon toimielimet voisivat kieltäytyä tekemästä yhteistyötä Israelia boikotoivien yritysten kanssa.

Yhteiskunnallisen aktiivisuutensa takia Shapira ei saa enää töitä israelilaisista lentoyhtiöistä, minkä takia hän lentää nykyisin pelastushelikoptereita Yhdysvalloissa.

Israelissa monet aktivistit nähdään helposti julkisessa keskustelussa pettureina.

Shapiran mukaan noin 100  000 eurooppalaista on allekirjoittanut vetoomuksia Israelin euroviisujen boikotoimiseksi. Euroviisut kuitenkin järjestetään Israelissa, ja eivätkä viisumaat tai artistit ole niitä boikotoimassa.

Lentäjän mukaan liike ei kuitenkaan ole epäonnistunut. Hänestä on tärkeää, että he ovat pystyneet kasvattamaan kansainvälistä tietoisuutta ihmisoikeusloukkauksista palestiinalaisalueilla. STT

Viisut Tel Avivissa

Tämän vuoden viisut ovat järjestyksessä 64. Eurovision laulukilpailut

Israel sai viisut, kun maata edustanut Netta Barzilai voitti kilpailun viime vuonna kappaleellaan Toy.

Boikottivaatimuksia

Monissa Euroopan maissa esitettiin Israelin voiton jälkeen vaatimuksia boikotoida kisoja Israelin palestiinalaisiin kohdistaman voimankäytön vuoksi.

Syyskuussa 2018 joukko eri maiden taiteilijoita julkaisi vetoomuksen viisujen siirtämiseksi pois Israelista.

Boikotti ei näytä toteutuvan, sillä Euroopan yleisradioyhtiön EBU:n mukaan tämän vuoden viisuihin osallistuu 42 maata.

Look Away

Viisut järjestetään Tel Avivissa ensi viikolla.

Semifinaalit pidetään tiistaina 14.5. ja torstaina 16.5. Loppukilpailu on lauantaina 18. toukokuuta.

Suomea edustavat Darude ja Sebastian Rejman kappaleella Look Away.

 

Menot