Kulttuuri Hämeenlinna

Valtakunnallisen lukukampanjan voitto Kauhajoelle

Arviointiraati kiittää loppukilpailua tasaiseksi. Luetko sinä? -kampanjaan osallistui lähes 10 000 kahdeksasluokkalaista.
Kuva: Satu Kettunen
Luetko sinä -kampanjan tämänsyksyinen novelli oli Siiri Enorannan kirjoittama Fotosynteesi. Kuva: Satu Kettunen

Kahdeksasluokkalaisille suunnattu Luetko sinä? -kampanja on nyt ratkennut. Tämän vuoden voittotekstin Suljetut silmät – ja miten ne avataan kirjoitti Johanna Mämmelä Kauhajoen yhteiskoulusta.

Toiseksi sijoittui Peppi Impola Pyhäjoen Saaren koulusta tekstillä Paetako todellisuutta muistoihin? ja kolmanneksi Saana Röyttä Koivupuhdon koulusta Merijärveltä tekstillä Tältäkö näyttää tulevaisuus?

 

Lue myös: Hämeenlinnan seudun parhaat – Näin kahdeksasluokkalaiset arvioivat dystopianovellia (8.10.2019)

 

Kampanjassa kahdeksasluokkalaiset kirjoittivat arvioita Siiri Enorannan novellista Fotosynteesi, joka julkaistiin sanomalehdissä syyskuun alussa. Myös Hämeen Sanomat osallistui kampanjaan. Novelli innoitti kahdeksasluokkalaiset pohtimaan ilmastonmuutosta ja eriarvoisuutta.

Johanna Mämmelän voittotekstiä Suljetut silmät – ja miten ne avataan arviointiraati kiittää virheettömästä kielestä, selkeästä näkökulmasta ja hyvästä rakenteesta. Kirjoittaja on ymmärtänyt novellin ytimen eikä sorru esimerkiksi liian yksityiskohtaiseen juonen kuvaukseen.

Tekstissä on nerokasta tiivistystä – siinä sanotaan lyhyessä tilassa paljon. Otsikko herättää lukijan uteliaisuuden. Kirjoittaja rinnastaa novellin teemat hyvin myös meidän maailmaamme.

Arviointiraati kiittää tämän vuoden loppukilpailua tasaisuudesta. Novellin teemaan oli päästy teksteissä valtaosin hyvin kiinni, vaikka moni pitikin novellia haastavana. Toisaalta raati kaipasi teksteihin lisää kirjoittajan oman äänen kuulumista, rohkeutta ottaa kantaa ja lukemisen paloa.

Tämän vuoden Luetko sinä? -kampanjaan osallistui miltei 10 000 kasiluokkalaista eri puolilta Suomea. Suomen Kustannusyhdistyksen ja Sanomalehtien Liiton yhteiskampanja järjestettiin nyt yhdeksättä kertaa. Sen tavoitteena on innostaa nuoria lukemaan ja kirjoittamaan.

Arviointiraatiin kuuluivat vapaa tutkija, kriitikko ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen, kustannustoimittaja Essi Kytöhonka WSOY:stä ja mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Sanomalehtien Liitosta.


Lue myös:
Kirjailija Siiri Enoranta uskoo, että kirjallisuus voi muuttaa maailmaa – Hän kirjoittaa tämänvuotisen Luetko sinä? -novellin (21.8.2019)

Lue myös: Luetko sinä -novellin osa 1: Fotosynteesi (2.9.2019)

Lue myös: Luetko sinä: Fotosynteesi, osa 2 (4.9.2019)

Lue myös: Luetko sinä -novelli: Fotosynteesi, osa 3 (6.9.2019)

 

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic